Language:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Saxofoon-accessoires

Dus je hebt gekozen om saxofoon te gaan spelen en misschien al een instrument op het oog of al thuis staan. Om de sound van je instrument compleet te maken heb je onder andere rieten, een mondstuk en een ligature nodig. De zoektocht naar de ultieme sound start hier!

Het Mondstuk

Saxofoonmondstukken werken allemaal hetzelfde. Een riet wat tegen het mondstuk trilt en via deze trilling geluid maakt. Saxofoon mondstukken worden gemaakt van eboniet, kunststof óf metaal. Het grootste verschil tussen verschillende mondstukken is de tipopening samen met de facing; ook wel open of gesloten opening genoemd. In ons artikel over houtblaasmondstukken leggen we uit hoe de klank wordt beïnvloed door het mondstuk. 

Saxofoonmondstukken werken allemaal hetzelfde. Een riet wat tegen het mondstuk trilt en via deze trilling geluid maakt. Saxofoon mondstukken worden gemaakt van eboniet, kunststof óf metaal. Het grootste verschil tussen verschillende mondstukken is de tipopening samen met de facing; ook wel open of gesloten opening genoemd. In ons artikel over houtblaasmondstukken leggen we uit hoe de klank wordt beïnvloed door het mondstuk. 

Adams adviseert een beginnende speler het ebonieten Selmer C* serie 80 mondstuk te bekijken. De gemiddelde tip opening is ideaal om mee te beginnen. Vergeet mondstukplakkers niet om je tanden en mondstuk te beschermen!

Rieten

Naast de saxofoon en het mondstuk heeft het riet ook invloed op de klank én op het gemak van spelen. Binnen een merk en type rieten bestaan er verschillende sterktes. Deze sterkte geeft aan hoe flexibel een riet is. Een flexibel riet is vaak wat helderder terwijl een stijver riet warmer klinkt. Als gevorderde speler is het belangrijk dat je het riet vindt dat het beste bij jou past. Het gaat erom dat jij, je instrument, je mondstuk en je riet samen jouw klank maken. 

Adams adviseert de Vandoren Traditional sterkte 2 of 2,5 voor de startende speler. Dit riet biedt veel klank, veel vrijheid tussen muziekstijlen en is gemakkelijk om op te blazen.

We hebben nog meer informatie over rieten op onze website staan. Je kunt nog meer lezen over:

Ligature en bekdeksel

Ligatures of rietbinders worden gebruikt om het riet en het mondstuk aan elkaar te vast te maken. Het riet moet kunnen blijven trillen om een mooi geluid te maken maar mag niet lostrillen tijdens het spelen. Ligatures worden vaak samen met een bekdeksel verkocht. Deze deksels zijn bedoeld om het mondstuk en het riet te beschermen tijdens een repetitie. Een startende speler raden wij de standard ligatures van BG aan.

Koffer of gig bag

Een koffer is belangrijk wanneer je je instrument goed wilt beschermen. Zeker als je een ouder instrument hebt waarvan het koffer niet meer voldoet aan jou wensen, of een koffer hebt waar je lessenaar en bladmuziek niet inpassen. Koffers zijn in te delen in twee categorieën, hardcases en gig bags. Een hardcase heeft een houten/glasfiber shell en heeft aan de binnenkant kussens om het instrument te beschermen. deze cases zijn vaak zwaarder. Een gig-bag is lichter maar heeft geen harde buitenkant, gig bags gebruiken meestal dik foam om het instrument te beschermen. Verder zijn er ook nog vormkoffers te vinden. Deze hebben dezelfde vorm als de saxofoon en hebben meestal weinig tot geen plek voor accessoires. In een dubbel koffer passen meerdere saxofoons in. Het meest voorkomende dubbel koffer is er een voor alt en sopraan.

Adams adviseert: 

  • Marcus bonna hardcases
  • Protec gig bags

Standaard

Wanneer je vaker wat moet noteren op je bladmuziek of van instrument moet wisselen is het belangrijk dat je je instrument veilig aan de kant kunt zetten. Hiervoor zijn instrument standaards gemaakt. Voor elke saxofoon is er een geschikte standaard.

Riemen

Draagriemen helpen met het instrument stabiel te houden tijdens het spelen en verdelen het gewicht van de saxofoon beter zodat je je vingers beter en sneller kunnen reageren. Bekijk goed of er een riem is die geschikt is voor je lichaamstype en de manier waarop je het gewicht wil verdelen. Een harnas zal het gewicht verplaatsen naar het midden van de rug en schouders terwijl een riem vooral druk legt op de achterkant van de nek en schouders.

Bekijk hier al onze saxofoonriemen

Onderhoud

Natuurlijk wil je dat je saxofoon in goede conditie blijft. Lees op onze pagina over saxofoononderhoud wat je zelf kunt doen om je instrument in goede conditie te houden. Hieronder staan onze adviezen wat betreft olie, vet en wissers voor saxofoons.

Saxofoononderhoud

Octaafbescherming

Een octaafbeschermer is eigenlijk een dop die je in de body plaatst wanneer je de hals van de saxofoon afhaalt. Deze dop zorgt ervoor dat de connectie tussen de hals en het body rond blijft en dus blijft passen.

Wissers

Om je instrument goed droog en schoon te houden zijn wissers onmisbaar. Meestal worden nieuwe saxofoons geleverd met een doek. Maar een wisser om de binnenkant te drogen ontbreekt vaker. Hieronder vind je doortrekwissers die je door het instrument trekt om het te drogen én borstel wissers die wat meer vocht in een keer meenemen. 

Olie en vet

Om je saxofoon soepel te laten lopen moet het af en toe gesmeerd worden. Met name de assen en de kurk zullen dit vaker nodig hebben. Voor de kurk aan het uiteinde van de hals is kurkvet beschikbaar deze komt vaak in een potje of in een labello-achtige verpakking. Voor de assen is key oil het meeste geschikt. Deze worden vaak geleverd met een lange naald om heel precies alles te kunnen oliën. Op onze onderhoudspagina kan je meer lezen over hoe vaak je olie en vet nodig hebt en hoe je deze spullen moet gebruiken.