Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Een nieuwe saxofoon kopen? Adams geeft advies!

Je bent op deze pagina terecht gekomen omdat je een nieuwe saxofoon wil gaan kopen. In dit artikel beschrijven we hoe je een sax kunt testen en de voor- en nadelen van het aanschaffen van een nieuw instrument.

En of je nu net begint met spelen, al een aantal jaren in een orkest meeloopt of een professionele muzikant bent, je saxofoon moet bij je wensen passen. Maar hoe vind je een nieuw instrument? Wij helpen je de sax te kiezen die bij je situatie past. Ten eerste is het belangrijk dat je weet welk soort saxofoon je wilt gaan spelen. Wil je een sopraan of alt? Of ga je voor het grotere geschut zoals een tenor- of baritonsaxofoon?

Lees hier meer over de verschillende soorten saxofoons.

We raden ook altijd aan, zeker als je voor de eerste keer een sax koopt, om niet de eerste de beste saxofoon die je online tegenkomt te kopen maar je eerst te laten adviseren welke sax het beste bij jou past. Adams Music Centre zorgt ervoor dat het instrument goed is afgesteld en in goede technische staat is. Verder bieden wij bij de aanschaf van een nieuw instrument ook een servicebeurt aan na een aantal maanden om uw instrument na te kijken en indien nodig opnieuw af te stellen. Alle instrumenten die bij ons de deur uit gaan, zijn een keer nagelopen. In het geval dat er iets aangepast of vervangen moet worden doen wij dit vaak kosteloos voor de aankoop. Je koopt de service van een speciaalzaak en wij willen ervoor zorgen dat je blij bent met wat je krijgt. Dit is gewoon iets extra's om over na te denken alvorens je tot aankoop overgaat.

Het is zeker ook interessant om naar gebruikte saxofoons te kijken. Waar moet ik op letten bij de aankoop van een tweedehands saxofoon? Lees het via onderstaande link.

Gebruikte saxofoon kopen

De voor- en nadelen

Een nieuwe sax geeft een speciaal gevoel. Je weet dat deze saxofoon speelklaar is en geen slijtage heeft. De lak of verzilvering is perfect en de polsters zijn nieuw. Je weet dat het over het modernste mechanisme beschikt en dat moderne productietechnieken zijn gebruikt. Een nieuwe saxofoon heeft ook garantie, vanuit de fabriek en/of de saxofoonwinkel waar je hem koopt. Er is ook een psychologisch effect omdat je weet dat dit een NIEUWE saxofoon is. Voor beginnende spelers kan dat een groot voordeel zijn.

Er zijn natuurlijk ook nadelen bij het kopen van een nieuwe saxofoon. Een nieuwe saxofoon kan erg duur zijn. Nieuwe saxofoons kunnen een aantal keer zoveel kosten als hun gebruikte tegenhangers.

Een ander probleem kan zijn dat er een verschil is in kwaliteit van saxofoon tot saxofoon. Niet alleen het verschil tussen merken maar ook tussen types van hetzelfde merk. Bij massaproductie gaat de ambachtelijke aard van het produceren van een muziekinstrument vaak verloren. Dit is een goede reden om een saxofoons te kopen bij een professionele saxofoonshop, zoals Adams. Zij zullen veel van deze dingen van te voren spotten en verhelpen, wanneer nodig.

Wat is je speelniveau?

Of je nu een beginner of een professional bent, bij Adams hebben we voor iedere doelgroep ruime keuze uit diverse merken en type saxofoons.

Kindersaxofoons

Met negen jaar of jonger die eerste noten leren op een instrument dat gevoelig is voor schade en waar de vingertjes net niet goed aan de kleppen komen. Dat is vragen om problemen. Gelukkig bestaan er speciale kunststof saxofoons en saxofoons waar je met kleine vingers ook gewoon op kunt spelen. Kunststof saxofoons hebben ook nauwelijks onderhoudskosten en kunnen tegen een stootje. Deze zijn ook geschikt voor een kleiner budget als je kind nog niet zeker weet of het saxofoon wilt blijven spelen.

  • Geschikt voor kindervingers/kleine handen
  • Gemaakt van kunststof

Bekijk alle kindersaxofoons

Beginner

Gaat je aan een nieuwe uitdaging beginnen en zoekt je een saxofoon die hierbij past? Dan bent je op zoek naar een instrument waar je een goede start mee kan maken. En als je nieuwe hobby uiteindelijk toch niet zo past moet het ook niet teveel geld gekost hebben. Wij raden daarom alt- en tenorsaxofoons aan. Dit zijn veelzijdige instrumenten met een goed beginnerssegment. De saxofoons die in deze categorie staan zijn ook geschikt om mee te nemen in een dweilorkest of "joekskapel". Kijk ook zeker naar ons 2e hands aanbod. Verder zijn de onderhoudskosten bij elke saxofoon ongeveer hetzelfde, of het nu een professioneel- of een beginnersmodel is.

  • Gemaakt van messing/ een combinatie met goudmessing
  • Gebouwd in China, Indonesië of Taiwan

Tips voor beginners

Gevorderden

Je speelt al een aantal jaren saxofoon en hebt misschien het A en B hafa-diploma al gehaald. Dan is het waarschijnlijk tijd om je beginners saxofoon in te ruilen voor een beter exemplaar. Óf om het instrument van de vereniging in te ruilen voor een eigen saxofoon. De meeste grote saxofoonmerken hebben een model naast hun vlagschip wat geschikt zal zijn. We raden je ook aan om te kijken naar professionele 2e hands modellen.

  • Messing of goudmessing
  • Land van fabricage is vaak Europees, de VS of Japan

Bekijk hier onze tweedehands saxofoons

Professional

Als professioneel saxofonist heb je waarschijnlijk al een idee naar welk instrument je op zoek bent. We raden je toch aan om in gesprek te gaan met onze specialisten. Bespreek met hen de onderhoudskosten van een instrument, voor welk genre het instrument geschikt is en vraag naar alternatieven voor dat ene model. Om je alvast wat verder te oriënteren kun je hier onze saxofoons voor professionals bekijken.

Bekijk hier onze nieuwe saxofoons

Hoe test je een saxofoon?

Saxofoons zijn niet allemaal hetzelfde; elk type, merk en zelfs individuele saxofoons hebben vaak een unieke intonatie en klankkleur. De beste manier om een saxofoon aan te schaffen, is iemand mee te nemen die weet hoe hij het instrument moet bespelen en hem of haar deze te laten uitproberen. Als je zelf een saxofoonspeler bent, is het gemakkelijk om uzelf in het moment te verliezen en niet kritisch genoeg te zijn.

Voor muzikanten, wanneer je een saxofoon gaat proberen, pak altijd de volgende essentiële items in:

  • Uw eigen mondstuk, of het mondstuk van degene die het instrument gaat testen.
  • Kurkvet
  • Stemapparaat
  • Rieten van verschillende sterktes

Voor beginnende saxofonisten, moet je proberen de saxofoon zo goed mogelijk te onderzoeken. Als het een gebruikte saxofoon is, besteed dan wat tijd aan het onderzoeken van de body op schade en zoek van tevoren op wat de veelvoorkomende problemen zijn van dat type saxofoon. Als je een vriend of kennis hebt die saxofoon speelt, laat hem dan elke noot testen en speel luid en zacht. Probeer ook langzaam een chromatische toonladder, van de laagste naar de hoogste noten, zodat je kunt controleren op lekkende polsters en niet goed sluitende kleppen. Een geavanceerde "truc" is om de boventonen van Bb, B, C en D te spelen en ze te vergelijken met hun tegenhangers met grepen. Er zullen klank verschillen zijn, maar op een goede saxofoon zal er geen verandering in de toonhoogte zijn.