Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een tweedehands saxofoon?

Ben je op zoek naar een saxofoon met een prettiger prijskaartje? Een 2e hands model is dan altijd een optie om te overwegen. Een gebruikte sax is vaak veel waar voor je geld en er zijn er vaak genoeg te vinden. De materialen en het vakmanschap van oudere saxen is meestal fantastisch, mits ze goed onderhouden zijn. Vintage saxofoons hebben ook vaak meer franje en gravures dan een moderner model. Ze zijn eerder verzilverd, verguld of vernikkeld, in plaats van gelakt, en het messing is iets ouder waardoor het harder is en dus anders, beter, klinkt.

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook altijd nadelen. Gebruikte saxofoons zijn niet meer in nieuwstaat en kunnen dus gebreken hebben. Bij Adams worden alle instrumenten altijd door onze reparatie-afdeling compleet nagekeken, óf zelfs gereviseerd als dat nodig is. Dit betekent dat ze technisch in orde zijn. We raden altijd aan om vóór een aankoop bij ons het instrument te komen testen in een van onze winkels. Over het goed testen van een instrument kun je kijken bij ons artikel over de aankoop van een nieuwe saxofoon.

Tweedehands saxofoons Nieuwe saxofoons

Conditie bepalen

Hoe bepaal ik de conditie van een saxofoon?

Je hebt een tweedehands sax gevonden waarin je geïnteresseerd bent. Als het goed is herken je de basisonderdelen en de algemene problemen die saxofoons plagen, zoals de polsters. Dit is pas het begin. Net zoals bij een auto is het verstandig om “onder de motorkap te kijken” om te achterhalen welke reparaties, onderhoud en verzorging het instrument heeft gekregen en/of nog nodig heeft. Deze dingen kunnen heel subtiel zijn, maar een grote impact op de prijs en de kwaliteit hebben.

Saxofoon verkopen?

Wij ruilen ook saxofoons in. Laat ons weten welke saxofoon je wilt inruilen.

Saxofoon inruilen

Algemene conditie van de saxofoon

Zodra je het koffer openmaakt krijg je al een eerste indruk van de saxofoon en het leven dat het instrument heeft gehad. GIimt het instrument? Dan is het óf bijna niet bespeeld óf erg goed verzorgd. Open je het koffer en heeft het muziekinstrument groene vlekken en is er sprake van een nare geur? Dan is het misschien beter dat je het instrument links laat liggen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op elke regel, dus laat een onaangename geur je er niet van weerhouden om verder te vragen over de saxofoon. Later zullen we het nog hebben over de vragen die je aan een eigenaar kunt stellen om de kwaliteit te bepalen. Een waarschuwing: als de eigenaar zegt "dit instrument was van...", wees dan kritisch, tenzij de eigenaar bewijs heeft. In de meeste gevallen blijven de instrumenten van echt beroemde spelers in de familie óf ze worden gegeven aan een goede vriend of muzikale partner. Dit instrument blijft dus vaak binnen het beroepscircuit.

Er zijn vragen die een particuliere verkoper zou moeten kunnen beantwoorden. Als de eigenaar deze informatie niet weet, is de kans groot dat de persoon een verkoopspecialist is of de saxofoon nog niet lang in bezit heeft. Als de persoon geen van deze vragen kan beantwoorden en nerveus is, kan de saxofoon gestolen zijn. Vraag dan naar het serienummer en controleer dit tegen de vele gestolen instrumenten databases, zoals de database van musicalchairs. Is het instrument als gestolen opgegeven bel in dat geval de politie.

Vragen?

IS HET INSTRUMENT IN GOEDE TECHNISCHE STAAT?
Het belangrijkste is dat je kan spelen op je saxofoon. Een prachtig uitziend exemplaar waarvan de kleppen niet goed sluiten is helaas vaak alleen bruikbaar als een decoratie-object.

WAT IS HET EXACTE SERIENUMMER?
Wanneer je het serienummer en het merk weet kun je het instrument opzoeken in onze serienummer-database om te kijken hoe oud het instrument is. Je kan dan ook controleren of het instrument gestolen is op andere websites. En vaak kun je bij de fabrikant ook achterhalen welk type dat het is.

WAT IS DE MODELNAAM OF HET MODELNUMMER?
Sommige modellen staan bekend als bijna legendarisch. De Selmer mark VI bijvoorbeeld. Het model doet ertoe, maar het allerbelangrijkste is dat je er lekker op kunt spelen. Koop dus een instrument waarvan jij vindt dat het lekker speelt.

WANNEER WAS DE LAATSTE VOLLEDIGE ONDERHOUDSBEURT?
Hieraan is af te lezen hoe goed er voor dit instrument gezorgd is. Een saxofoon zou elke 3-5 jaar een keer bij een reparateur geweest moeten zijn. Vraag verder ook wie de onderhoudsbeurt heeft gedaan. Zoek dit atelier op en kijk even wat klanten zeggen over het werk van dit atelier.

HOE LANG HEB JE DE SAXOFOON AL?
Deze vraag is belangrijk om te weten wat de huidige eigenaar weet van de saxofoon. Wanneer hij het instrument al jaren in zijn bezit heeft dan weet hij veel meer over de geschiedenis van het instrument dan een particuliere verkoop die het instrument alleen wil verkopen.

HEEFT HET INSTRUMENT NOG ZIJN ORIGINELE FABRIEKSAFWERKING OF IS HIJ OPNIEUW GELAKT?
De originele afwerking zegt veel over hoe het instrument behandeld is. Een nieuwe laag lak kan ook doelen op schade die gerepareerd is.

WIE BEZAT HET INSTRUMENT VOOR JOU?
Net zoals bij een tweedehands auto zegt een vorige eigenaar ook veel over een saxofoon. Spelers kunnen hun instrument behandelden als een heilige koe of hun instrument helemaal uitleven.

SPEELT DE SAXOFOON REDELIJK GOED GESTEMD IN ALLE REGISTERS?

IS DE SAXOFOON OOIT ERNSTIG BESCHADIGD GEWEEST?

ZIJN ER OOIT DEUKEN IN DE SAXOFOON VERWIJDERD?

HEEFT DE SAXOFOON MOMENTEEL DEUKEN?
De bovenstaande 4 vragen hebben te maken met het ontdekken van verborgen gebreken. Laat de saxofoon in dit geval controleren door een specialist.

SPEEL JE REGELMATIG OP DIT INSTRUMENT OF STAAT HET AL EEN TIJD STIL?
Een stilstaand instrument kan een kleine onderhoudsbeurt nodig hebben om het in orde te brengen denk hieraan bij het onderhandelen over de prijs.

WAAROM VERKOOP JE DEZE SAXOFOON?

HOE HEB JE DE WAARDE VAN DE SAXOFOON BEPAALD?