Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Saxofoonreparatie en -onderhoud

In verband met de coronacrisis worden alle instrumenten die voor een reparatie of servicebeurt binnen worden gebracht, 4 dagen in quarantaine geplaatst alvorens ze onderhanden worden genomen. Heeft u verder vragen omtrent het repareren/onderhouden van uw instrument? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.

Regelmatig onderhoud

Een saxofoon zou idealiter een keer in het jaar door een professionele reparateur moeten worden nagekeken. De reparateur voert dan een soort kleine beurt uit op je instrument. Op deze manier blijft het instrument in topconditie en kan een reparateur preventief werken en ben je op de hoogte van eventuele reparaties die in de toekomst nodig zijn om onaangename verrassingen te voorkomen. Zo blijven dus ook de kosten het laagst. Bij Adams kan je altijd een afspraak maken met een van onze gecertificeerde houtinstrumentspecialisten. Onze reparateurs gaan regelmatig op werkbezoek bij de grootste saxofoonmerken om op de hoogte te blijven van de laatste technieken en materialen.

Hieronder zie je wat onze verschillende onderhoudsbeurten inhouden:

Regulier onderhoud

 • kleppen juist afstellen
 • oliën van de assen
 • enkele polsters, kurken en vilten vervangen

Clean, Oil and Adjust (COA)

 • Volledig demonteren
 • Hals en body schoonmaken en ultrasoon reinigen.
 • kleppen juist afstellen
 • oliën van de assen
 • enkele polsters, kurken en vilten vervangen

Revisie

 • Richten en uitdeuken van de hals en body (meerprijs in overleg)
 • Volledig demonteren
 • Hals, body en kleppen schoonmaken en/of polijsten en ultrasoon reinigen
 • Mechaniek volledig spelingsvrij maken
 • veren indien nodig vervangen
 • polsters, kurken, tapkurk en vilten vervangen
 • kleppen juist afstellen
 • oliën van de assen

We gebruiken bij onze revisies van gerenommeerde merken gebruik van originele polsters en onderdelen. Een upgrade is ook mogelijk, van runder lederen naar kangoeroe lederen polsters bijvoorbeeld.

Schade

Is je saxofoon gevallen, omgestoten óf heeft ie een ander ongelukje gehad? Wij stellen graag een schaderapport op voor de verzekering waarbij we met je de opties doorspreken. Verder repareren wij het instrument daarna volledig in ons reparatieatelier. Wij deuken jouw instrument volledig uit, richten het instrument en lakken of verzilveren het opnieuw. Een instrument moet door onze reparatiespecialisten bekeken worden voordat zij een schaderapport kunnen maken.

Saxofoon Lakken

Voor het lakken van een saxofoon moet een saxofoon uitgedeukt strak gemaakt en gepolijst te zijn. In het geval dat dit moet gebeuren wordt er altijd een meerprijs berekend voor deze werkzaamheden. Je kan voor het lakken van het instrument kiezen uit: hoogglans lak (kleurloos), een matte lak, goudlak, vintage-look lak (antique lacquer), voor andere kleuren of speciale wensen vragen wij om contact op te nemen met ons.

Ook is het mogelijk om alleen body, beker of kleppen te laten lakken.

Saxofoon Verzilveren

Het verzilveren van je saxofoon is ook mogelijk bij Adams Music Centre. Voor het verzilveren van een saxofoon gelden dezelfde voorwaarden en mogelijkheden als bij het lakken. 

Modificatie techniek

De Adams-Research-Afdeling heeft een techniek ontwikkeld: de instrumenten-modificatie of -behandeling.

Bij de fabricage van koperinstrumenten ontstaan er spanningen door het bewerken van het metaal. Dit betekent dat de legering van het instrument constant belast wordt. De instrumenten-modificatie heeft als doel deze spanningen eruit te halen. Met één behandeling halen wij deze spanning eruit voor de volledige levensduur van het instrument.

De techniek is toe te passen op alle  instrumenten die van een metaallegering zijn gemaakt. Dus alle sopraan-, alt-, tenor- en bariton saxofoons. Verder is het ook mogelijk om deze techniek op halzen van saxofoons toe te passen.

De voordelen:

 • het speelcomfort verhoogt dankzij het makkelijker 'aanspreken',
 • de aanzet is directer en trefzekerder
 • de gehele toon, vooral in het hoge register, wordt rijker, voller en blijft 'open' klinken.

Onderhoud

Voor het spelen

Ben er voor het spelen zeker van dat je handen en mond schoon zijn. Het meest ideale zou zijn als je je tanden poetst voordat je gaat spelen, dit is natuurlijk niet altijd haalbaar. Etensresten kunnen ervoor zorgen dat de polsters eerder gaan plakken en dat het instrument gaat ruiken. Verder kunnen etensresten ook tussen het mondstuk en riet vast komen te zitten en het riet beschadigen.

Bekijk de video

Zet eerst het mondstuk op de hals en dan pas de hals op de saxofoon, om schade aan de hals te voorkomen. Hou bij het afstemmen ook de saxofoon hals goed vast zodat deze niet kan verbuigen door de druk die erop komt wanneer je het mondstuk wilt verplaatsen.

Het mondstuk zet je op de hals door het recht tegen de hals te zetten en dan erop te draaien. Schuif het er niet op. Schroef het mondstuk tot ongeveer twee derde op de kurk. Loopt dit niet soepel? Gebruik dan wat kurkvet op de kurk van de hals.

Na het mondstuk op de hals te hebben gezet plaats je het riet en het ligature op het mondstuk. Op het mondstuk zit een lijn die gelijk met de bovenkant van het ligature moet lopen. De bovenkant van het riet moet gelijk lopen met de tip van het mondstuk. Zet dan de hals op de saxofoon body.

Het volgende wat je doet is je saxofoonriem pakken en omdoen, zorg dat je je saxofoon meteen aan de riem kunt vastmaken om vallen te voorkomen. Laat je saxofoon nooit alleen aan de riem hangen, de riem is alleen bedoeld als ondersteuning.

Berg in het koffer alleen je instrument op. Voor je lessenaar en muziekstukken kun je het beste een apart vak of zelfs een aparte tas gebruiken. In het koffer hoort alleen het instrument, een paar rieten, je saxofoon riem en je mondstuk te liggen.

Na het spelen

Haal eerst de hals van de body en leg deze op een vlak en stabiel oppervlak. Doe dan hetzelfde met de body. Haal nu het riet en de ligature van het mondstuk af. Ruim dan alvast de saxofoonriem, het ligature en het riet op en pak je wissers. Meestal heb je een wisser voor de body en een wisser voor de hals en het mondstuk, hier raden wij de A31 van BG voor aan. Voor de body moet je even kijken naar een geschikte wisser voor het soort saxofoon dat je speelt. We raden voor de body de wissers van HW aan, hier vind je de U-Ten voor tenor en de U-Alt voor de alt.

Je hebt nu alles klaarliggen. Wanneer je nu in het instrument kijkt zie je vast wel wat druppels vocht zitten. Dit vocht bevat zuren en suikers die de groei van bacteriën stimuleren. Deze bacteriën kunnen ervoor zorgen dat de polsters gaan rotten en dus vervangen moeten worden. Door de suikers gaan de polsters ook eerder plakken. Haal de wissers door de hals, het mondstuk en de body. Het makkelijkste is dat je bij de grootse opening begint en naar de kleinste werkt. Haal de wisser 2 of 3 keer door het onderdeel wat je schoonmaakt. Als laatste veeg je het instrument aan de buitenkant schoon met een schone pluisvrije doek. Berg dan alles goed op.

Wekelijks onderhoud

Zet het koffer thuis een keer per week een half uurtje open zodat achtergebleven vocht nog kan verdampen.

Jaarlijks onderhoud

De kleppen, schroeven en veren moeten van tijd tot tijd licht gesmeerd worden. We raden aan om dit te laten doen door een professionele reparateur. Je kan er ook voor kiezen om dit zelf te doen, hiervoor kun je het beste Key Oil gebruiken. Let erop dat de polsters niet met vet, water of olie in aanraking komen, dit kan ervoor zorgen dat de polsters hard worden en niet meer goed afsluiten.

De tapkurk moet, zodra de kurk droog is of het mondstuk niet meer soepel over de kurk gaat, worden ingevet met kurkvet. Dit zodat de diverse delen goed in- en uit elkaar kunnen en niet vast komen te zitten.

Plakkende polsters

Wanneer je last hebt van plakkende polsters, meestal zijn de Gis, petit Bes en/of de lage Cis op een saxofoon, kan je preventief powder paper gebruiken. Pak een velletje van het powder paper en leg dit tussen de polster en het toongat, met het poeder richting het polster. Laat daarna de klep sluiten met een lichte vingerdruk en trek het velletje voorzichtig uit de gesloten klep. De Gis en lage Cis klep zijn gesloten in rust. Deze kleppen plakken daarom eerder. Hiervoor kun je Key Leaves gebruiken. Deze zetten de kleppen open en laat het vocht beter verdampen.


Cookie informatie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te optimaliseren.

Meer info