Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Saxofoon spelen kun je leren

Saxofoon spelen kun je leren maar waar doe je dat? Hoe lang duurt het voordat je echt vooruitgang merkt? Hier vind je tips over het starten op een saxofoon.

Bekijk hier ons aanbod saxofoons voor beginners

De basis

Er zijn app’s, youtube video’s en andere online oplossingen en deze zijn vaak heel erg geschikt voor een iets gevorderde student. Een beginnende student heeft het meeste voordeel bij een professionele saxofoonleraar. Dit omdat een leraar ervoor zorgt dat de basis goed is. Zo leer je geen verkeerde gewoontes aan, die je later weer moet afleren.

Er is geen leeftijdslimiet op het leren van de saxofoon, zelfs wanneer je 75 bent is saxofoon leren nog een leuke uitdaging. Voor kinderen is het belangrijk dat ze met hun vingers aan de kleppen komen, hiervoor zijn een aantal speciale kindersaxofoons ontworpen. De meeste mensen beginnen op een alt- of tenorsaxofoon, omdat dit de makkelijkste saxofoons zijn en de meest bekende.

Op een sax kun je al vrij snel een liedje spelen. Dan zal er nog af en toe een valse noot of piep tussen zitten. Die piep zit er na ongeveer een half jaar tot een jaar les en oefenen niet meer in. Om echt een hele mooie klank te krijgen ben je zo een paar jaar verder en moet je veel spelen, het liefst iedere dag. Maar je merkt zelf ook echt de verbetering over het jaar heen.

 

Algemene tips

  • Probeer elke dag even te spelen.  Het beste is elke dag 20 minuten tot een half uur, maar 10 min helpt ook al, zeker in het begin. 20 minuten per dag oefenen is beter dan één keer 4 uur.
  • Ben je niet geconcentreerd genoeg om op dat moment te oefenen? Ga even iets anders doen en probeer het later nog een keer.
  • Wil een oefening maar niet lukken? Laat deze oefening een paar dagen liggen en oefen aan andere dingen. Na een paar dagen pak je de oefening weer op en gaat het vaak een stuk beter.
  • Zoek naar een oefenruimte waar je je geen zorgen hoeft te maken om buren of ander ongewilde luisteraars. Het is belangrijk dat u een ruimte heeft waar je niet bang bent om fouten te maken tijdens het oefenen.
  • Kun je een dag niet oefenen? Dan zijn er ademhalingsoefeningen die je kan doen. Vraag aan je leraar wat het nuttigst voor je is.