Language:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Trompet-onderhoud

Kan ik mijn trompet zelf onderhouden?

Het is heel eenvoudig je trompet in een goede conditie te houden. Op deze manier heb je zo lang mogelijk plezier van een fijn spelende trompet. Natuurlijk kun je voor een reparatie of onderhoud bij ons terecht maar wil je tijd en geld besparen volg dan de tips die we je op deze pagina meegeven.

  • Hoe houd je je trompet in de beste conditie?
  • Wat kun je zelf doen en wat kun je beter overlaten aan een specialist?

Hier kun je alles vinden over het onderhouden van je trompet. We hebben het over: Poetsen van je trompet na het spelen. Hoe je ervoor zorgt dat je ventielen blijven lopen. En over wat je wekelijks, maandelijks en per kwartaal kunt doen om je trompet goed te onderhouden. 

Voor het spelen

Een van de meest voorkomende reparaties is dat de pompen en triggers niet meer schuiven. Dit kan je verhelpen door iedere keer voordat je begint te spelen, de pompen allemaal een keer op en neer te bewegen. Indien je merkt dat de pompen niet goed lopen, kan je ze met pompenvet insmeren. Gebruik geen vaseline, want bij hoge temperatuur smelt dit weg en bij lage temperatuur stolt het en plakken de pompen juist vast. Gebruik voor de triggerpompen triggerolie of pompenvet, en niet ventielolie. 

Bekijk hier ons assortiment olie en vet

Na het spelen

Veeg je instrument schoon nadat je hebt gespeeld. Vooral op plaatsen waar het instrument met handen of speeksel in aanraking komt is dit belangrijk. Transpiratie en speeksel kunnen de afwerking aantasten. Hiervoor zijn speciale poetsdoeken te koop. Voor verzilverde instrumenten is dat een doek die met een zilverpoetsmiddel geïmpregneerd is. 

Bekijk hier ons assortiment poetsdoeken

Wekelijks

Laat een keer per week het koffer een halfuurtje open staan zodat de trompet goed kan drogen. 

Maandelijks

Maak een keer per maand je mondstuk schoon. In het mondstuk verzamelen namelijk de meeste bacteriën. Mondstukken kunnen met Isopropylalcohol gedesinfecteerd worden. Je kunt dit doen met een wattenstaafje of een doekje wat door het mondstuk gehaald kan worden.

Je mag ook het mondstuk een half uurtje in lauwwarm water met een druppel afwasmiddel zonder citroenzuur laten staan en dan de buitenkant en binnenkant goed schoon boenen. De buitenkant kun je schrobben met een tandenborstel of afwasborsteltje. Voor de binnenkant zijn er speciale mondstukborsteltjes te krijgen. Spoel daarna het mondstuk schoon met schoon stromend water. 

Plaats het mondstuk steeds voorzichtig in de mondstukbuis en sla er nooit met de hand op. Hierdoor kan het mondstuk vast komen te zitten. 

Bekijk hier ons aanbod wissers

Per kwartaal

Maak minstens een keer in de drie maanden het instrument inwendig schoon. Het beste kan je hiervoor lauwwarm water gebruiken met een beetje vloeibaar reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel zonder citroenzuur of Badedas. Gebruik nóóit kokend water of soda. Leg het instrument ongeveer dertig minuten in dit sopje, bijvoorbeeld in een bad of plastic bak en spoel dan het instrument goed uit met schoon stromend water. 

Wil je jouw instrument een keer professioneel laten reinigen dan is dit mogelijk bij Adams. Wij hebben een groot ultrasoon reinigingssysteem dat geschikt is voor alle koperen blaasinstrumenten. 

Voor het schoonmaken van de ventielen draai je eerst de ventieldoppen aan de onderkant los en daarna de ventielen zelf. De meeste ventielen zijn genummerd, maar wanneer je ze op volgorde neer legt kan dit bijna niet fout gaan. Veeg de ventielen goed af met een doek die niet pluist of vezeltjes achterlaat. Voor het poetsen van de binnenkant van de ventielhuizen bestaan speciale borsteltjes. Je kan dit ook poetsen door een pluisvrije doek om een potlood te draaien. Daarmee kunt u voorzichtig door het ventielhuis heen en weer wrijven. 

Bij het in elkaar zetten van de ventielen gebruik je een paar druppeltjes ventielolie. Gebruik alleen ventielolie en geen vet of andere oliën, dit kan ervoor zorgen dat de ventielen van je instrument juist gaan plakken. Bij kunststof instrumenten werkt ventielolie vaak niet en is water een beter smeermiddel. 

Andere tips en tricks

  • Berg geen losse onderdelen zoals pupiters, rieten, wasknijpers, mondstukken en paperclips in het koffer op, of er moet een opbergruimte voor zijn. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken voor deuken in het instrument. 
  • Eet of drink niet onder het spelen. Zorg voor een schone mond voordat je gaat spelen. Dit voorkomt dat er etensresten in het instrument achterblijven.
  • Geef alle instrumenten genoeg tijd om helemaal op te drogen na het poetsen of spelen, dit voorkomt veel problemen, zoals red rot.

Jaarlijks

Breng je instrument een keer per jaar langs bij een gespecialiseerd reparatieatelier. Ga ook langs bij een reparateur wanneer je denkt dat je instrument niet lekker meer speelt. Deze zal dan je instrument even controleren om te kijken of er onderhoud nodig is. Ook zal bij zo’n bezoekje aangegeven worden welk onderhoud er in de toekomst nodig gaat zijn. Zo ben je altijd goed geïnformeerd en op de hoogte van de conditie van je instrument.

Meer informatie over reparatie en onderhoud