Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Welke accessoires heb ik nodig bij mijn trombone?

Naast een instrument heeft een trombonist vaak ook nog een aantal andere spullen die helpen bij het muziek maken. Of die het leven van een muzikant gewoon nét iets makkelijker maken. Hieronder hebben we een aantal van deze accessoires voor je op een rij gezet. Je vindt hier tips over mondstukken, dempers, trombone-standaarden, koffers, olie, vet en wissers.

Mondstuk

Om je sound compleet te maken heb je een mondstuk nodig wat bij je past. Het mondstuk werkt samen met je lippen en tong om het geluid te produceren. Je moet comfortabel op je mondstuk kunnen spelen. Bij trombonemondstukken moet je goed opletten of je een kleine of grote boring nodig hebt anders past het mondstuk niet op je instrument. Wil je te weten komen hoe een mondstuk werkt? Lees dan ons stukje over mondstukken.

Meer informatie over mondstukken Al onze trombone mondstukken

Dempers

Zeker als solist of in lichte muziek, krijg je te maken met dempers om het geluid van je trombone te dempen of aan te passen. In het begin kun je meestal goed uit de voeten zonder demper maar na een tijdje is het fijn om een straight mute aan te schaffen om te experimenteren met geluidseffecten. Oefendempers dempen het geluid zodat jij kunt oefenen zonder je huisgenoten of buren lastig te vallen. 

Soorten dempers Bekijk hier ons assortiment trombone dempers

Standaard

Een trombone heeft een beetje een onhandige vorm als je het instrument buiten het koffer weg wilt leggen. Daarom bestaan er al sinds jaar en dag trombone-standaarden. Zo kun je tijdens een repetitie je instrument laten staan bij het maken van notities of tijdens de pauze. 

Onze trombonestandaarden

Koffer

Meestal wordt er bij een trombone een koffer geleverd. Maar vaak heeft dit koffer alleen plek voor het instrument en is het alleen bij het handvat te dragen. Wil je het koffer graag als rugzak op korte tripjes? Dan raden wij een gigbag aan. Wil je wat extra bescherming? Óf ben je vaker onderweg met je trombone? Dan is een hard case beter geschikt voor jou. Deze koffers zijn vaak ook uit te rusten met een extra paar rugzakriemen.

Ons assortiment trombone koffers

Olie & Vet

Het belangrijkste bij een trombone is dat je schuif goed blijft lopen. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is kun je het beste een flesje slide oil in huis hebben om een paar druppeltjes olie aan de schuif te tippen voor het spelen. Naast slide oil kun je ook iets dikkere slide cream gebruiken in combinatie met een water spray. Gebruik geen pompenvet op je tromboneschuif. Pompenvet mag je alleen gebruiken op de stembuis.

Als laatste is het handig om olie in huis te houden om het kwartventiel te kunnen smeren wanneer dat even niet meer zo soepel loopt.

Slide-Oil Ventielolie Pompenvet

Wissers

Veel problemen aan je trombone zijn te voorkomen door het instrument droog te houden. En af en toe het instrument te poetsen. Zeker voor de binnenkant van de buizen zijn wissers onmisbaar. Op onze onderhoudspagina kun je meer lezen over hoe je wissers het beste gebruikt.

Onze wissers Tromboneonderhoud