Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Hoe onderhoud ik mijn trombone?

Om jouw trombone in top-conditie te houden hebben we hieronder een aantal tips en tricks opgeschreven. Om het gemakkelijk te houden hebben we dit verdeeld in tijdvakken. Dingen die je doet voor en na het spelen. En dingen die je wekelijks, maandelijks of per kwartaal moet doen.

Voor het spelen

Voordat je jouw trombone uit het koffer haalt controleer altijd eerst of de schuif op slot zit. Pak daarna pas de schuif uit je koffer. Schroef de schuif op het bekergedeelte en controleer of alles goed vast zit. Daarna plaats je het mondstuk op je trombone. Het mondstuk hoeft alleen maar in het instrument geplaatst te worden.

Vervolgens open je het schuifslot en doe je een paar druppels slide-olie of een beetje slide cream op het binnenste gedeelte van de schuif en beweeg je de schuif een paar keer op en neer. Doe ook een paar druppels olie op het kwartventiel als dat nodig is. Zo, nu ben je klaar om te beginnen met spelen!

Na het spelen

Als eerste doe je de schuif van de trombone op slot. Sluit de schuif ook als je eventjes niet hoeft te spelen, de meeste schade bij een trombone gebeurt wanneer de schuif onverwacht niet op slot zit. Blaas daarna al het water uit je trombone, haal het mondstuk eraf en berg het op in je koffer. Veeg dan alle vingerafdrukken van je trombone met een pluisvrije doek. Vervolgens berg je je instrument op en sluit het koffer. Bewaar geen losse spullen in je koffer. Stapel ook niets op je koffer, als het koffer vervormt door het gewicht kan de trombone een deuk oplopen.

Wekelijks

Zet het koffer thuis één keer per week een half uurtje open zodat het achtergebleven vocht kan verdampen.

Maandelijks

Mondstuk schoonmaken

Maak een keer per maand je mondstuk schoon met een mondstukborstel, afwasmiddel zonder citroenzuur en lauwwarm water.

 • Spoel het mondstuk af onder de kraan met lauwwarm water.
 • Doe een beetje afwasmiddel op de mondstukborstel.
 • Ga vervolgens een paar keer goed met de mondstukborstel op en neer door het mondstuk zodat alle vuiligheid eruit is. Dit kun je controleren door in het mondstuk te kijken. Zie je dan nog oneffenheden aan de buis plakken herhaal deze stap of week het mondstuk 10 minuutjes in een lauwwarm sopje.
 • Spoel daarna het mondstuk en de mondstukborstel goed af. Je wilt namelijk niet dat je de volgende keer met spelen eerst het afwasmiddel proeft!

Stempomp invetten

Vet de stempomp in met een beetje pompenvet.

 • Trek de pomp eruit, veeg hem schoon met een stuk keukenpapier, zeker de delen waar nog een beetje vet op zit.
 • Gebruik daarna een klein beetje pompenvet, en smeer dit op het gedeelte dat in de trombone schuift. Plaats dan de pomp met een roterende beweging voorzichtig terug beginnend met één zijde. Herhaal dit met de andere zijde zodat het pompenvet goed wordt verdeeld.
 • Duw de pomp vervolgens helemaal in en veeg al het overtollig vet weg met wat keukenpapier.

Per kwartaal

Was je trombone een keer in de drie maanden van binnen.

 • Haal je trombone uit elkaar in een grote bak of badkuip gevuld met lauwwarm water en wat afwasmiddel zonder citroenzuur. Laat dit 10 minuutjes weken.
 • Ben erg voorzichtig met de losse onderdelen. Elk deukje op de schuif kan ervoor zorgen dat de schuif niet meer goed werkt.
 • Gebruik trombonewissers om de binnenkant van de buizen schoon te maken.
 • Spoel de trombone goed uit met zeepvrij water en droog alle onderdelen goed af. Dit voorkomt watervlekken.
 • Vet de stempomp in met pompenvet, het kwartventiel met rotor-olie en de schuif met slide oil. Vergeet niet het slot op de schuif te zetten.

Jaarlijks

Breng je instrument een keer per jaar langs bij een gespecialiseerd reparatieatelier. Ga ook langs bij een reparateur wanneer je denkt dat je instrument niet lekker meer speelt. Deze zal dan je instrument even controleren om te kijken of er onderhoud nodig is. Ook zal bij zo’n bezoekje aangegeven worden welk onderhoud er in de toekomst nodig gaat zijn. Zo ben je altijd goed geïnformeerd en op de hoogte van de conditie van je instrument.

Meer informatie over reparatie en onderhoud

Reparatie nodig? Ons team staat voor je klaar.

Bekijk dan deze pagina voor meer informatie:

Trombone-reparatie