Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Hoe je jouw klarinet in topvorm houdt

In artikel laten we je zien hoe je je klarinet op de juiste manier schoonmaakt, oliet en opbergt, en hoe je veelvoorkomende problemen kunt opsporen en oplossen. Zo, zul je jarenlang plezier hebben van je klarinet.

Wanneer je klarinet speelt, weet je hoe belangrijk het is om je instrument in goede staat te houden. Je kunt namelijk geen klarinettist zijn zonder klarinet. Een goed onderhouden klarinet klinkt beter, gaat langer mee en voorkomt dat je geld uitgeeft aan onnodige reparaties. Maar hoe onderhoud je je klarinet? En wat moet je doen als je klarinet een reparatie of revisie nodig heeft?

 

Je klarinet bespelen

Goed klarinet onderhoud begint bij het regelmatig bespelen van je klarinet. Hierdoor blijft je klarinet in goede conditie en voorkom je dat deze achteruitgaat of zijn kwaliteit verliest. Het musiceren op je klarinet is het leukste onderdeel om je klarinet in goede conditie te houden. Hieronder staan enkele tips:

Voordat je je klarinet in elkaar zet controleer of de tapkurken niet te droog zijn. Zijn ze dat wel. smeer de tapkurken dan in met een beetje kurkvet. Gebruik niet teveel vet want dan kun je de kurken beschadigen.

 

Warm je klarinet op voordat je gaat spelen. Voordat je begint met spelen, moet je eventjes wat warme lucht door je klarinet blazen. Dit geeft het hout de kans om zich aan te passen aan de temperatuur en vochtigheid van de omgeving en je adem. Dit helpt te voorkomen dat het hout barst of kromtrekt. Het zal er ook voor zorgen dat je riet beter bevochtigt en trilt, en dat je toon en intonatie verbeteren.

 

Speel je klarinet met een goede houding en een goede embouchure. Je moet je klarinet stevig en comfortabel vasthouden, met je vingers op de toetsen en je duim op de duimsteun. Houd je klarinet in een hoek van 45 graden ten opzichte van je lichaam en vermijd het buigen van je nek of rug. Zorg er ook voor dat je mond schoon is. Etensresten kunnen ervoor zorgen dat de polsters eerder gaan plakken en dat het instrument gaat ruiken. Verder kunnen etensresten ook tussen het mondstuk en riet vast komen te zitten en het riet beschadigen.

 

Je klarinet schoonmaken

Nadat je klaar bent met spelen is het belangrijk dat je klarinet goed schoonmaakt. Dit voorkomt de ophoping van vuil, stof, speeksel en bacteriën. Het schoonmaken van je klarinet is eenvoudig en duurt maar een paar minuutjes.

Haal het riet uit het mondstuk en berg het op in een rietendoos of rietbeschermer. Dit beschermt het riet tegen kromtrekken, barsten of afbrokkelen. Je kunt het riet ook licht afpoetsen met een zachte doek of een tissue om eventueel vocht of resten te verwijderen. Veeg hierbij altijd richting de tip van het riet en nooit andersom!

Veeg de binnenkant van het mondstuk schoon met een mondstukborstel of een wisser. Hierdoor wordt al het speeksel en vuil verwijderd dat zich mogelijk in het mondstuk heeft opgehoopt. Je kunt het mondstuk ook afspoelen met koel tot lauw water, maar zorg ervoor dat je het mondstuk goed droogt voordat je het terug op de klarinet of in het koffer plaatst.

 

Veeg de binnenkant van het bovenstuk, het onderstuk en de beker schoon met een doortrekwisser. Een zachte doek kan ook werken, maar het kan zijn dat je een wisserstok nodig hebt om deze door de klarinet te duwen. Door de klarinet te vegen met een doortrekwisser, wordt al het vocht en vuil verwijderd dat zich mogelijk in de klarinet heeft verzameld. Je moet elk onderdeel afzonderlijk en voorzichtig doortrekken, zonder de wisser of de doek te forceren of te draaien.

 

Veeg de buitenkant van de klarinet af met een microvezeldoek. Hiermee worden eventuele vingerafdrukken, vlekken of stof verwijderd.

 

Je klarinet opbergen

Na het spelen en poetsen van je klarinet wil je natuurlijk je klarinet op de juiste manier opbergen. Dit beschermt je klarinet tegen vocht, temperatuur, stof en andere factoren die je klarinet kunnen beschadigen of de prestaties ervan kunnen beïnvloeden.

Plaats je klarinet in de koffer. Bewaar je klarinet altijd in de koffer als je er niet op speelt. Dit voorkomt dat je klarinet schade oploopt. Zorg er ook voor dat je klarinet droog en schoon is voordat je hem in de koffer plaatst. Vocht en vuil kunnen schimmel, corrosie of bederf veroorzaken. Zorg er ook voor dat je koffer in goede staat verkeert en dat je klarinet hier goed in past.

 

Bewaar je klarinet op een plaats die droog is en op kamertemperatuur. Stel je klarinet niet bloot aan extreme hitte of kou, omdat hierdoor het hout kan uitzetten of samentrekken (wat barsten kan veroorzaken). Let ook op de luchtvochtigheid in de ruimte waar je je klarinet bewaart.

 

Terwijl je je klarinet opbergt is het ook handig dat je de klarinet even controleert. Hierdoor kunt je eventuele tekenen van slijtage of mogelijke problemen vroeg opmerken. Let altijd of je scheurtjes, spanen of spleten in het hout ziet. Of er kleppen of schroeven los zitten of verbogen zijn. En of er geen polsters lekken of piepen. Als je merkt dat er iets mis is met je klarinet, moet je deze zo snel mogelijk naar een professionele reparatiewerkplaats, zoals Adams muziekcentrale brengen.

 

Je klarinet laten onderhouden

Naast het goed schoonhouden van je klarinet is het ook belangrijk dat je je klarinet een keer per jaar naar een professionele reparatiewerkplaats brengt voor een controle en afstelling. Om het andere jaar zou er een afstelbeurt moeten plaatsvinden; het andere jaar een COA – een clean, oil en adjust – en wanneer het nodig is een revisie. Wij adviseren een keer per jaar een COA of afstelbeurt. Samen met een reparateur bepaalt u wat nodig is dat jaar.

Bij een afstelbeurt wordt de klarinet volledig getest en afgesteld. De reparateur bespeelt je klarinet en controleert op eventuele lekken, piepen of stemproblemen. Ook zorgen zij ervoor dat je klarinet goed klinkt en aanvoelt, en dat deze voldoet aan je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Ook bespreekt de reparateur of er eventuele vervolgstappen nodig zijn.

Een COA betekent dat je klarinet volledig uit elkaar gehaald wordt. De reparateur haalt je klarinet uit elkaar en inspecteert elk onderdeel op eventuele schade, slijtage of defecten. Ze zullen ook elk onderdeel grondig reinigen en vuil, stof of resten verwijderen. Het hout en het mechaniek wordt geolied. Daarna wordt de klarinet weer in elkaar gezet en volledig afgesteld.

Bij een revisie wordt al het bovenstaande gedaan. Daarnaast worden alle polsters, kurken en vilten vervangen. Worden veren indien nodig vervangen en wordt het mechaniek spelingsvrij gemaakt.

 

Je klarinet laten repareren

Naast het onderhouden van je klarinet is het ook belangrijk dat als er wat mis is met je klarinet. Je deze op tijd laat repareren. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van een ongelukje, een defect, of normale slijtage. Het repareren van je klarinet is niet iets waar je zelf aan moet beginnen. Breng je klarinet altijd zo snel mogelijk naar een gekwalificeerde en ervaren klarinettechnicus. Hier zijn enkele veel voorkomende klarinetproblemen en hoe je hiermee kunt omgaan:

Gebarsten of afgebroken hout

Dit is een van de ernstigste en meest voorkomende problemen die je mee kan maken. Gebarsten of afgebroken hout tast de integriteit en het geluid van je klarinet aan en tot verdere schade leiden als het niet snel wordt behandeld. Gebarsten of afgebroken hout kan worden veroorzaakt door een plotselinge verandering in temperatuur of vochtigheid, of een val of een klap. Als je een barst in je klarinet opmerkt, stop dan onmiddellijk met spelen en breng hem naar een reparatiewerkplaats. Een klarinettechnicus kan de scheur of chip repareren door deze te vullen met een speciale lijm of hars, ringbanding, of door het beschadigde onderdeel te vervangen door een nieuw exemplaar.

 

Losse of verbogen kleppen, assen of posts.

Dit is een ander veel voorkomend probleem dat van invloed kan zijn op je klarinet. Losse of verbogen onderdelen kunnen ervoor zorgen dat je klarinet vals klinkt, lucht lekt of ongewenste geluiden maakt. Wanneer je een losse of verbogen klep, as of post vindt. Moet je deze naar een reparatiewerkplaats brengen. Een klarinettechnicus kan de klep, as of post strakker of rechttrekken, of vervangen door een nieuwe.

 

Kleverige of versleten polsters

Dit is een klein maar vervelend probleem. Kleverige of versleten polsters kunnen ervoor zorgen dat je klarinet lucht lekt, ongewenste geluiden maakt of slecht speelt. Dit wordt veroorzaakt door een ophoping van vocht, vuil of olie bij de polsters.

 

Als je een plakkerige polster op je klarinet hebt, kunt je proberen dit zelf tijdelijk te repareren om het daarna naar een reparatiewerkplaats brengen. Je kan een beetje powder paper gebruiken om het polster minder plakkerig te maken, zodat je voorruit kunt. Is het een aanhoudend probleem? Ga dan naar een reparatie atelier.

 

In een reparatiewerkplaats kan een klarinettechnicus de polster vervangen door een nieuwe, of het mechanisme van de klep aanpassen zodat de klep weer perfect sluit.