Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

De hobo in muziek

De hobo is vaak een solo instrument maar in welke muziek vind je de hobo terug? Hieronder geven we je wat luistertips voor mooie hobosolo’s in klassieke, pop en jazz muziek.

Klassieke muziek

Zwanenmeer

London Philharmonic Orchestra met Ian Hardwick op hobo
Er is een stuk waar je niet onderuit kunt als je het over traditionele klassieke muziek hebt en dat is de hobosolo in het zwanenmeer van Tchaikovsky hiernaast gespeeld door het London Philharmonic Orchestra.

Mozart’s Concerto for Oboe

Heinz Holliger met het Lausanne Chamber Orchestra
Een combinatie van componist en hoboïst waar je niet omheen kan zijn Mozart en Heinz Holliger. Heinz Holliger is een van de meest bekende hoboïsten ter wereld terwijl Mozart een van de eerste componisten is die een Concerto voor hobo heeft geschreven.

Concerto for Oboe and Orchestra in C Major

Evelyn Rothwell met het Hallé Orchestra
Een ander bekend oboe concert is het Concerto for Oboe and Orchestra in C Major. Dit stuk was in eerste toegeschreven aan Haydn. Maar dit is later in opspraak gekomen. Tot op vandaag de dag is er uitsluitsel wie dit werk geschreven heeft. Evelyn Rothwell, later Lady Barbirolli, is de soloist in deze uitvoering. Luister hieronder naar het Allegro spiritoso.

Strauss’ Oboe Concerto

Alexei Ogrintchouk met het koninklijk concertgebouw orkest
We kennen Richard Strauss allemaal van Also sprach Zarathustra en zijn opera’s Salome en Elektra. Na de 2e wereldoorlog heeft hij ook nog een bekend hobo concert geschreven. In vergelijking met zijn eerdere werk is dit post modernistisch. Alexei Ogrintchouk is op dit moment een van de meest bekende hoboïsten in Nederland. Hij speelde vanaf zijn 20e in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Dat orkest verruilde hij in 2005 voor het Koninklijk Concertgebouworkest.

Soundtracks

Gabriel’s oboe

De film the Mission uit 1986 is een van de meest succesvolle christelijke films aller tijden. Maar onder het bredere publiek is vooral de soundtrack bekend. Gabriel’s oboe staat bekend als een onvergetelijke hobo melodie. Luister naar Gabriel’s Oboe uitgevoerd door het Münchner Rundfunkorchester onder leiding van Ennio Morricone.

Across the Stars

Dit liefdesthema tussen Anakin en Padme wordt als eerste door een hobosolo geïntroduceerd. John Williams laat daarna al het tragisch einde doorschemeren door het stuk verder te laten gaan in mineur met op het einde een althobosolo. Luister hieronder naar het Prague Film Orchestra.

Ori and the Blind Forest

Dit spel is niet ver verspreid buiten de game community. Binnen deze community is het wel een spel dat bekend staat om zijn gameplay, prachtige digitale art, verhaal, en muziek. Tom Boyd speelt de hobo in de volledige soundtrack maar de stukken “the waters cleansed” en “Up the Spirit Caverns Walls” hebben hobosolo’s gespeeld door hem.

Storm Peaks zone in World of Warcraft

De althobo heeft een eigen plaatsje in de wereld van World of Warcraft. In de achtergrondmuziek die in het Storm Peaks gedeelte van de wereld speelt wordt de althobo als solo-instrument ingezet. De solo begint bij 5:14.

Pop

Twist in my sobriety - Tanita Tikaram

Malcolm Messiter speelt hobo in deze single van Tanita Tikaram die tot nu toe geen enkele editie van de top 2000 heeft gemist. Het nummer was vooral in Duitsland en Oostenrijk een hit. Maar grote kans dat je het nummer evengoed kent.

 

One day I’ll fly away - Randy Crawford

Een nummer dat wél in Nederland een nummer 1 hit geweest is One Day I'll Fly Away van Randy Crawford. Helaas is nooit officieel bekend gemaakt wie hobo speelt op deze single.

Bright eyes - Art Garfunkel

Dit nummer past op 2 plaatsen in deze post. Maar, omdat het een nummer 1 hit is geweest hebben we de soundtrack van de film Watership Down hier geplaatst. Het nummer van Art Garfunkel heeft in 1979 5 weken op nummer 1 gestaan. Edwin Roxburgh heeft de hobosolo voor zijn rekening genomen.

Het dorp – Wim Sonneveld

Nu is er nog één nummer wat niet mag ontbreken uit deze lijst, "Het Dorp" van Wim Sonneveld. Het is niet bekend wie de hobosolo aan het begin van het nummer speelt.

 

Jazz

Tot nu toe hebben we je een aantal nummers gegeven om te beluisteren. Bij dit stukje gooien we dit om en geven we je twee artiesten om te beluisteren.

Yusef Lateef

Yusef Lateef was een van de eerste jazzmuzikanten die de hobo als soloinstrument in zijn werk gebruikte. Yusef Lateef was ook een van de oprichters van de wereldmuziek, zeker omdat hij veel oosterse invloeden gebruikte in zijn muziek. Luister hieronder naar "Trouble in Mind"

 

Paul McCandless

Paul McCandless is een begaafd multi-instrumentalist en componist, die zich heeft gespecialiseerd in een breed scala van zowel enkel- als dubbelrietinstrumenten die zijn basis in zowel klassieke als jazzdisciplines weerspiegelen. Luister naar Antonio Calogero & Paul McCandless op gitaar, hobo en sopraansax.

Vragen over een product? Heb je vragen over een product of kun je een product niet vinden? Neem dan contact met ons op. Als het product niet online staat, kunnen we het hoogstwaarschijnlijk voor je bestellen.
Music Centre Ittervoort
Aziëstraat 17-19
6014 DA Ittervoort
+31(0)475 560 700
[email protected]
Music Centre Lummen (BE)
Bosstraat 73
3560 Lummen
+32(0)13 35 20 20
[email protected]