Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Petri Alanko

We zijn erg blij en trots om een van de belangrijkste fluitisten uit Finland aan u voor te stellen.

Fluitist Petri Alanko studeerde aan de Sibelius Academy bij Mikael Helasvuo en vervolgens aan de Freiburg Music Academy in Duitsland bij William Bennett en Hans-Peter Schmitz. Hij won de eerste prijs op de Kobe International Flute Competition in 1989 en opnieuw op de ARD Competition in München in 1990. Optredens in Duitsland, de VS, Japan en Finland volgden.
Petri Alanko was eerste fluitist in het Zürich Opera Orkest in 1987-88. Van 1988 tot 2012 bekleedde hij de functie van eerste fluitist bij het Fins Radio Symfonie Orkest. Sinds 2012 is Alanko docent fluit aan de Sibelius Academie (Universiteit voor de Kunsten), Helsinki. In 2013-2018 was hij ook hoofd van de blazersafdeling van Sibelius Academy.

Zijn eerste solo-cd verscheen in 1993 met fluitconcerten van Nielsen, Ibert en Jolivet met Jukka-Pekka Saraste, Finnish Radio Symphony en Avanti! Kamerorkest. In 1996 werd "Dances with the Winds" uitgebracht met Finse fluitconcerten van Einojuhani Rautavaara, Aulis Sallinen, Leonid Bashmakov en Tauno Marttinen. Hij heeft ook de complete fluitsonates van J.S. Bach en 20th Century Music voor fluit en orkest van Sallinen, Penderecki en Takemitsu voor het Naxos label opgenomen. In 2009 bracht hij het fluitconcert “Soie” van Lotta Wennäkoski in première met het Finse Radio Symfonie Orkest.

In 2000-2005 was Petri Alanko artistiek directeur van Crusell Music Festival in Uusikaupunki, Finland.
Sinds 2005 werkt Petri Alanko als jurylid bij internationale fluitconcoursen in München (ARD), Kobe, Odense (Nielsen), Beijing (Nicolet), Krakau, Boedapest en Uusikaupunki (Crusell).

Cookie informatie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te optimaliseren.

Meer info