Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Luk Nielandt

Luk Nielandt studeerde hobo aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Jan De Maeyer en vervolgens drie jaar bij Maurice Bourgue in Parijs en Thomas Indermühle in Amsterdam, met wie hij geregeld is blijven samenwerken.

Toen hij in 1985 solohoboïst werd van Het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen werd hij eveneens aangesteld als docent hobo aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium. Daarnaast was hij meerdere jaren docent aan het Tilburgs Conservatorium in Nederland. Hij gaf geregeld masterclasses in zowat gans Europa. Luk Nielandt was laureaat van de Tenuto wedstrijd en ontving de Annie Rutzky-prijs.

In 2001 werd hij aangenomen als solo-hoboïst van de Koninklijke Muntschouwburg/Nationale Opera te Brussel door A.Pappano na jarenlang solo-hoboïst geweest te zijn van Het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en Het Filharmonisch Orkest Zuid-Nederland. Hij maakte deel uit van het Prometheusensemble waarmee kamermuziek gebracht werd gaande van Mozart tot en met talrijke creaties. Cd-opnames waaronder Mozart’s Gran Partita, Belgisch hedendaagse werk, een Schumann-Loeffler cd, etc. verschenen.

In 2016 startte hij met het onderzoeksproject ‘An Equal Music’ aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Dit onderzoek omvat een exploratie van schalmeien, pommers en dulcianen uit de Renaissanceperiode en hun hedendaagse equivalenten, de volledige moderne hobo- en fagotfamilie. Zijn ensemble aDoRe dat zowel renaissance consort muziek als hedendaagse creaties brengt bestaat uit collega's, studenten en oud-studenten hobo en fagot.

Hij soleerde in hoboconcerti van Bach, Mozart, Martinu, Strauss, Lutoslawski, Schnittke, Luc Van Hove, etc., met dirigenten als Ono, Krenz, Shipway, Soustrot, Eötvös, Altinoglu en Joo. Januari-Februari ‘23 staat Strauss op de affiche. Regelmatig te gast bij I Solisti del Vento en is lid van het Monnaie Wind Quintet. Sinds de oprichting van Le Concert Olympique o.l.v Jan Caeyers maakt hij ook deel uit van dit kamerorkest.