Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Guus Dohmen

Toen ik 8 jaar was bracht mijn vader toen hij terugkwam van de wekelijkse repetitieavond van de harmonie een bugel mee. Hij zei: “leer dich zo schnel mögelik de gamme dan kèn se derbie.” Tot ik naar het conservatorium ging heb ik bugel (Mahillion) gespeeld. Toentertijd was bugel nog geen hoofdinstrument, en moest ik overstappen op trompet.

Eindelijk na 35 jaar een nieuwe bugel!!!

Tijdens en na mijn conservatoriumtijd werkte ik als studiomuzikant en speelde ik in diverse ensembles in het “lichtere” genre. Hierbij werd steeds meer gebruik gemaakt van de sonore klank van de bugel, dus kocht ik in 1971 een Yamaha 631G bugel, waar ik nu nog steeds op speel.
Het is begrijpelijk dat ik na verloop van tijd aan een ander instrument toe was. Ik heb al veel bekende en onbekende merken uitgeprobeerd maar heb nooit een beter instrument gevonden, tot dat Emile Adams me vroeg een door hen gebouwde bugel uit te testen, en eventueel opmerkingen over dit instrument te maken zodat ze deze konden meenemen in het productieproces. Ik was meteen onder de indruk van de klank van deze bugel, maar was nog niet meteen over de streep.

2 Weken geleden waren er 2 exemplaren klaar: een met sterling zilveren beker en een messing. Ik viel meteen voor de sterling beker: hij stemt goed, spreekt geweldig aan, vooral in het hoge register (boven c3, waar mijn Yamaha nukken heeft, zeker als je met Dennis Wick 2 FL speelt), en heeft een warme klank, die helder blijft en niet vet wordt als je te hard speelt. Een te grote bugel klinkt plat als een claxon en speelt zwaar in de hoogte. Als hij te eng is klinkt hij te veel als een trompet. De Adams bugel is een perfect compromis. Ook technische passages “rollen”zo als het moet. De messing (heldere klank) zoel als de sterling spelen perfect, maar mijn voorkeur gaat uit naar de laatst genoemde.

Ik werd bevestigd in mijn keuze toen ik in de inspeelruimte de instrumenten aan het testen was en Emile vroeg om te komen luisteren. Ik speelde op 3 verschillende instrumenten waaronder mijn Yamaha en een ander niet nader te noemen gerenommeerd merk. Hij stond op afstand te luisteren zodat hij de instrumenten niet kon herkennen. Mijn oude ongelakte bugel herken je meteen op elke afstand, maar de andere twee exemplaren zijn op die afstand niet van elkaar te onderscheiden. Emile’s reactie was heftig: “hebben we hier zolang voor moeten ontwikkelen, de onze is de slechtste van de drie”. Ik had hem van te voren niet verteld dat ik ze had verwisseld. Voor mij een bewijs van objectiviteit.
Dus na 36 jaar heb ik een nieuwe custom made ADAMS bugel besteld. Ben benieuwd of deze net zo goed is als het testexemplaar.

Guus Dohmen (docent klein koper, (freelance) trompettist, bugelist Koninklijke Harmonie Thorn, en Philips Symfonie Orkest, HaFa dirigent.

Guus Dohmen's Adams Gear