Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Trompet-accessoires

Als trompettist zijn er een aantal accessoires die je leven als muzikant makkelijker maken. Op deze pagina nemen we deze producten met je door en proberen we je wegwijs te maken, zodat je je eigen sound kunt creëren op de manier dat jij dat wilt. Vooral mondstukken en dempers hebben een invloed op je sound. Maar ook koffers, standaards en onderhoudsspullen zullen we met je doorspreken.

Mondstuk

Naast je trompet en je spel heeft het mondstuk een effect op je sound. Het mondstuk is waar het geluid gevormd wordt door je lippen en de afmetingen van het mondstuk. Het grootste verschil binnen trompetmondstukken is de diepte van de cup. Een oppervlakkige cup geeft een hard, fel geluid en maakt het makkelijker om hoog te spelen. Een diepe cup maakt het geluid juist zachter en warmer. Lees hier meer over hoe mondstukken voor koperinstrumenten werken. Vaak worden bij nieuwe beginnerstrompetten een mondstuk bijgeleverd dat prima is om op te beginnen. Later kan een leraar of verkoopspecialist je helpen bij de zoektocht naar een mondstuk dat past bij jou en bij je sound. 

Adams adviseert een beginnende speler het 3c mondstuk van Vincent Bach te bekijken. De gemiddelde cup diepte is ideaal om mee te beginnen. Vergeet een mondstukborstel niet zodat je je nieuwe mondstuk goed schoon kunt houden.

Dempers

Om de sound aan te passen of effecten te creëren gebruiken muzikanten dempers. Ook bestaan er oefendempers die het geluid dempen zodat je kunt oefenen zonder dat je huisgenoten er last van hebben. In het begin kun je meestal goed uit de voeten zonder demper maar na tijdje is het fijn om een straight en een cup mute aan te schaffen en te experimenteren welke effecten de dempers maken. Over andere soorten dempers kun je deze post lezen. 

Bekijk hier onze trompetdempers

Standaard

Wanneer je aan het oefenen bent en je wordt ineens gestoord is het handig dat je een plek hebt om je trompet snel even weg te zetten. Dan is een trompet standaard erg handig. Je zet de beker over de kegel van de standaard en je kunt je trompet veilig achterlaten voor een paar minuten.

K&M 15213

Vóór 12:00 besteld, vandaag verzonden
€ 19,90

Koffer

Meestal wordt er bij een trompet een koffer geleverd. Maar vaak heeft dit koffer alleen plek voor het instrument en is het alleen bij het handvat te dragen. Wil je het koffer graag als rugzak meenemen en heb je een andere tas voor je accessoires dan raden wij een Gig bag aan. Wil je graag een koffer waar alles in past? Of wil je wat extra bescherming? Dan is een hard case beter geschikt voor jou. Deze koffers zijn vaak ook nog uit te rusten met een extra paar rugzakriemen.

Adams adviseert:

  • Marcus Bonna hardcases
  • Protec gig bags

Onderhoud

Natuurlijk wil je dat je trompet in tiptop conditie blijft. Lees op onze pagina over trompetonderhoud wat je zelf kunt doen om je instrument in goede conditie te houden. Hieronder staan onze adviezen wat betreft olie, vet en wissers voor trompetten.

Olie en Vet

Voor een trompet heb je twee soorten olie nodig. Een voor de ventielen en een voor de triggerbuizen op het eerste en derde ventiel. Voor alle andere pompen en buizen raden we pompenvet aan, zo krijg je de buizen uit elkaar zonder moeite. We raden voor triggerpompen triggerolie aan en niet pompenvet omdat de triggers dan nét iets soepeler lopen. Maar als je geen triggerolie in huis hebt gebruik dan pompenvet en niet ventielolie. Op onze onderhoudspagina kan je meer lezen over hoe en wanneer je olie en vet het beste gebruikt.

Wissers

Veel problemen aan je instrument zijn te voorkomen door het instrument goed droog te houden. En af en toe het instrument te poetsen. Zeker voor de binnenkant zijn wissers onmisbaar. Op onze onderhoudspagina kan je meer lezen over hoe je wissers het beste gebruikt.

Adams voor wisserset Trompet

Vóór 12:00 besteld, vandaag verzonden
€ 19,95