Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music
Nieuws van Music Centre Ittervoort

Waanzinnige eerste editie AIPF

04 november 2015

Afgelopen weekend vond de eerste editie van het Adams International Percussion Festival plaats. Het werd één groot slagwerkfeest met interessante workshops, prachtige concerten, ontzettend veel bekenden en een deelnemersveld met meer dan twintig nationaliteiten.

Op de openingsdag waren de geplande pauken masterclasses de absolute publiekstrekkers. Het komt niet vaak voor dat studenten op één dag les kunnen krijgen bij twee van de meest gevraagde paukenisten ter wereld: Nick Woud van het Koninklijk Concertgebouworkest en Raymond Curfs van de Bayerische Rundfunk en het Luzern Festivalorkest. Het was dan ook niet zo vreemd dat ontzettend veel professionele studenten naar Ittervoort waren afgereisd om deze lessen bij te wonen. Het concert aan het einde van het lesprogramma bracht twee zeer verschillende percussionisten van uitzonderlijk hoog niveau samen. In een intieme setting etaleerden Ji Hye Jung en Dominique Vleeshouwers hun uitzonderlijke gaven in een prachtig concert.

De festivalzaterdag werd een grote meet and greet van de Nederlandse en Internationale slagwerkwereld. Meer dan honderd studenten bezochten de masterclasses en workshops die op het programma stonden. In een zeer aangename sfeer kwamen slagwerkers van diverse niveaus en binnen diverse stijlen aan hun trekken. Zo waren er opnieuw paukenlessen van Raymond Curfs, gaf Edith Habraken een kijkje in de keuken van het Basler trommelen en was het lokaal te klein toen de grootmeester Peter Sadlo langs kwam om zijn kennis over te brengen. Diezelfde avond beklom hij samen met zijn ensemble het podium tijdens Percussive Sensation, een waanzinnige concertavond waarin hij samen met het Wave Quartet, Kai Strobel en Edith Habraken een uitverkochte zaal op zijn kop zette. 

Het Nederlandse slagwerkinitiatief Percussion Friends presenteerde zich op zondag tijdens het festival. De masterclass van oprichter Vincent Houdijk bleek ongelooflijk populair onder de deelnemers en werd ontvangen met een groot applaus. Opnieuw een teken dat de jonge vibrafonist geweldig aan de weg timmert. Het festival werd later die dag afgesloten door een optreden van TEMKO, met Ramon Lormans als percussionist.

Foto’s van die dragen AIPF zijn hier te vinden.