Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music
Nieuws van Music Centre Lummen

Studio 1oo & Adams

05 september 2008

Sinds jaar en dag bestaat er tussen Muziekcentrale Adams te Diest en Studio 100 (producent van o.a. K3, Samson & Gert, Het huis Anubis, enz.) een goede samenwerking. Ook voor de gloednieuwe musical 'Daens', de grootste Belgische musical ooit, is dit niet anders. Al de slagwerkinstrumenten die zullen gebruikt worden komen van Adams Diest, uw vertrouwde blaasinstrumenten- en slagwerkspeciaalzaak. Danny De Coninck zit achter de Adams-Drums. Ga kijken naar Daens en beleef een onvergetelijke voorstelling! Wij vonden het geweldig!

 

Daens, de musical

Daens_image

Het voormalige postsorteercentrum van Berchem, Antwerpen X, heeft voor het eerst kennisgemaakt met zijn toekomstige, tijdelijke bewoners: de cast van de Studio 100-musical ‘Daens’. Dit najaar moeten duizenden mensen de weg vinden naar het gelegenheidstheater voor de grootschalige musical van Allard Blom en Dirk Brossé, geregisseerd door Frank Van Laecke.

Eerder werd er gesproken over de Waagnatie, aan de Rijnkaai in Antwerpen, als locatie – ook al gebruikt voor het musicalfiasco ‘Ben’ – maar daar bleken de te nemen hindernissen uiteindelijk te groot, zodat er enkele maanden geleden naar een alternatieve speelplek werd gezocht. Die werd vorige week bekendgemaakt.

'We zullen investeringen moeten doen om van dit reusachtige postgebouw een aanvaardbaar en comfortabel theater te maken, maar dat zal veel minder inspanningen vragen dan in de Waagnatie', zegt uitvoerend producent Wim Hubrechtsen. 'Er zijn slechts minieme verbouwingen nodig, zoals twee extra nooduitgangen. Bovendien was het, door de omvang van de productie, niet evident om de nodige stedenbouwkundige en milieuvergunningen te krijgen voor de Waagnatie. Vandaar onze beslissing om uit te wijken. We hebben heel wat alternatieven gezien, maar hier in Berchem vonden we de charme waar we naar op zoek waren.'

Bovendien is het oude postsorteercentrum gemakkelijk bereikbaar en er kunnen vlakbij zo’n duizend wagens parkeren. Dat er op locatie in een industrieel gebouw zou gespeeld worden, was voor het creatieve team al van meet af aan een uitgemaakte zaak. 'Dat is nodig, voor een productie van deze schaal', aldus Hubrechtsen. 'De beelden die regisseur Frank Van Laecke en zijn ploeg in hun hoofd hebben, kunnen niet in een conventioneel theater worden gerealiseerd.' Spelen in een industrieel pand moet het verhaal over de sociale strijd in het laat-negentiende eeuwse België ook extra cachet geven.

Een uitgelezen cast

Als begin augustus de repetities van start gaan, is dat met een omvangrijke cast, waarin het ensemble een hoofdrol zal opeisen, zo verzekerde Frank Van Laecke. Onder hen Goele De Raedt, Deborah De Ridder, Helen Geets, Hilde Norga, Nicky Langley, Dimitri en Sam Verhoeven en Steve De Schepper. Fabrice Pillet – bekend van o.a. ‘Camille’ – speelt de meedogenloze fabriekseigenaar Woeste. Frans Van der Aa moet voor de komische noot zorgen als pastoor Pollet. Peter Van de Velde speelt de wrede ploegbaas Schmitt. David Verbeeck, als Pieter Daens en Sebastien De Smet, als Louis Scholliers, vervolledigen het plaatje.

Omdat er acht voorstellingen per week worden gespeeld, krijgt de titelrol van Daens ook een alternate: Frank Hoelen, die de rol minstens twee keer per week zal vertolken. Eerder waren al de namen van Lucas Van den Eynde, Jelle Cleymans, Free Souffriau, Jo De Meyere en Anne-Mie Gils bekendgemaakt.

Net zoals in de meest succesvolle Vlaamse bioscoopfilm ooit wordt er zowel Nederlands als Frans gesproken en gezongen in de musical ‘Daens’. In de eerste plaats om zo authentiek mogelijk de klassenstrijd tussen de Franstalige bourgeoisie en aristocratie enerzijds en de Vlaamse arbeiders anderzijds weer te geven. Maar het opent ook perspectieven naar het Franstalige landsgedeelte. De film was immers ook ten zuiden van de taalgrens een groot succes.

‘Elisabethzaal blijft onze thuis’

Betekent dit nu, zoals al enkele keren in de wandelgangen werd gefluisterd, dat Studio 100 zijn activiteiten naar dit oude postsorteercentrum in Berchem wil verhuizen of er een eigen theater in wil bouwen? 'Helemaal niet', verzekert Wim Hubrechtsen ons. 'Het staat ook helemaal niet te koop. We voelen ons al 17 jaar thuis in de Elisabethzaal. Onze televisiestudio’s, repetitieruimtes en decorateliers blijven in Londerzeel en Schelle; voor die laatste locatie liggen er trouwens stevige investeringen in het verschiet.'

Studio 100 kijkt het masterplan voor de aanpassing en modernisering van de Elisabethzaal met genoegen en vertrouwen tegemoet. 'We zitten mee aan tafel en zijn vragende partij voor onder meer een dieper podium en een toneeltoren. Die ontbreken nu en beperken ons wel een beetje. Nu, zelfs al als alles beperkt bleef tot een nieuw tapijtje of een vers likje verf, bleven we in de Elisabethzaal. We voelen er ons thuis.' Hoewel ‘Daens’ een heel prestigieuze voorstelling is en voor Studio 100 een groot maar berekend risico betekent – de kostprijs bedraagt twee en een halve keer die van een familiemusical – wordt het geen toetssteen voor een meer volwassen koers van de producent. 'We blijven ons focussen op familie-entertainment. Producties als ‘Daens’ zijn eenmalige avonturen, die we evenwel toch graag eens aangaan', zegt Hubrechtsen.

Nu al zijn er 21.500 kaarten verkocht, nog voor de promotiemachine begint te draaien. Hoeveel zitjes er elke avond moeten bezet zijn om het break-evenpunt te bereiken, wil Hubrechtsen niet kwijt, maar 150.000 bezoekers moet haalbaar zijn. En dat ‘Daens’ een succes moét worden, is duidelijk.

Op 24 september starten de previews. De première van ‘Daens, de musical’ vindt plaats op 4 oktober, en voorlopig speelt de voorstelling tot het einde van het jaar. Maar verwacht wordt dat die speelperiode wordt verlengd. Alle informatie staat op de website www.daens.be.

Johan Depaepe