Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music
Nieuws van Music Centre Ittervoort

Regionale krachtenbundeling met internationale allure

15 december 2021

Adams en philharmonie zuidnederland gaan samenwerken

Ittervoort/Eindhoven/Maastricht - De liefde voor ambacht en kwaliteit vormt de basis voor het partnership dat Adams Musical Instruments en philharmonie zuidnederland aangaan op het gebied van instrumentontwikkeling. Adams is een wereldspeler als producent van muziekinstrumenten en philharmonie zuidnederland is het enige professionele symfonieorkest van Zuid-Nederland. Hiermee zijn beide organisaties van betekenis voor de regio en ver daarbuiten. Waren van oudsher de banden al inning, verbonden door de muziek is deze samenwerking vanaf heden in een officieel partnership gegoten om deze verbinding zichtbaar te maken. 

Een eerste proeve daarvan is de clip die het orkest opnam bij Adams onder regie van Dries Alkemade. Daarbij worden de instrumentenbouwers van Adams die het instrument bouwen van een plaat koper tot een instrument en de musici van het orkest die erop spelen op een prachtige manier in beeld gebracht. Een samensmelting van gedreven vaklui van de hoogste orde die echt samenwerken. Zo wordt de link tussen het vakmanschap en de kwaliteit van beide partijen op pakkende wijze in beeld gebracht. Weliswaar ligt het op een heel ander vlak, maar deze video laat zien wat er allemaal nodig is, voordat al deze kwaliteit tot uiting komt. Het orkest speelt daarbij de compositie Celebration Music. Een titel die uiteindelijk precies staat voor waar het om gaat als kwaliteit en vakmanschap samenkomen: Celebrating Music!

Ontwikkeling en persoonlijke afstemming
Musici van de blazers- en slagwerksectie van philharmonie zuidnederland gaan samenwerken met Adams om te komen tot verdere verbetering en persoonlijke afstemming van de instrumenten. Dat gebeurde in het verleden ook al, maar niet zo uitgesproken als nu is vastgelegd tussen beide partijen. Gevestigd in Ittervoort ligt Adams Musical Instruments ongeveer halverwege tussen Maastricht en Eindhoven, waar philharmonie zuidnederland zijn twee thuishonken heeft.

Muzikale krachtenbundeling
Frans Swinkels, directeur Adams Musical Instruments, verheugt zich op de bijzondere muzikale krachtenbundeling. “We vinden het belangrijk om bij te dragen aan de culturele sector in ons thuisgebied. In het zuiden liggen onze roots, net als die van philharmonie zuidnederland. Dat schept een band die wij hiermee versterken. Het is voor ons als wereldwijd opererend bedrijf echter moeilijk om individuele orkesten te sponsoren. Een partnership als dit is een prachtige uitkomst.” Intendant Stefan Rosu van philharmonie zuidnederland geeft aan dat het orkest altijd op allerlei manieren bezig is met het verhogen van kwaliteit. “Enerzijds doen onze musici dat door zichzelf continu te blijven ontwikkelen, collectief gebeurt dat door te werken met topdirigenten en solisten van wereldfaam. Maar een dergelijke samenwerking en de betekenis die dat heeft voor beide partners, de regio en daarbuiten dat wij mee kunnen ontwikkelen aan instrumenten die voldoen aan de allerhoogste eisen, levert een bijdrage aan het constant verhogen van kwaliteit.”

Gevoel en techniek
De blaasinstrumentalisten van philharmonie zuidnederland zijn zonder meer enthousiast over het samenwerkingsverband met Adams. Bastrombonist Mark Boonstra verheugt zich op de samenwerking met het gerenommeerde bedrijf uit Ittervoort: “Hoe bijzonder is het om een internationaal gewaardeerde instrumentenbouwer zo dicht in de buurt te hebben.” Instrumentenbouwer Miel Adams van Adams kijkt reikhalzend uit naar de samenwerking met de musici van het toonaangevende klassieke orkest. “De input van musici is van doorslaggevend belang voor het werk dat ik doe. Zij hebben de ervaring die ik gebruik om te komen tot instrumenten die voldoen aan de hoogste eisen uit de beroepspraktijk. Samen leggen we de lat steeds hoger.” Trompettist Ramon Wolkenfelt onderstreept dat: “Ik kan als musicus aangeven wat ik voel bij de klank van een bepaalde trompet. Miel Adams relateert dat direct aan de techniek achter het instrument en komt met waardevolle aanpassingen.”