Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music
Nieuws

Het kopen van een dwarsfluit - Deel 2

Regelmatig bereiken ons vragen van verenigingen en particulieren over de aankoop van een dwarsfluit. Waar moet ik op letten? Waar zit hem het prijsverschil in? Hoe kan het dat een fluit met alleen een zilveren kopstuk duurder is dan een fluit met een zilveren kopstuk én een zilveren buis? Moet ik open of dichte kleppen hebben? Een C-voet of een B-voet? In deze rubriek een aantal antwoorden.

Door Peter Swinkels

Drie soorten fluiten

Grof gezegd kunnen we het totale aanbod aan dwarsfluiten indelen in drie soorten:

1. Fabrieksgebouwde fluiten
2. Handgebouwde fluiten
3. Fabrieksgebouwde fluiten met een handgebouwd kopstuk

2. Handgebouwde fluiten
In tegenstelling tot de fabrieksgebouwde fluiten, die in serie worden geproduceerd, wordt een handgebouwde fluit per stuk geproduceerd. Bij de meeste fluitbouwers wordt dit door 4 verschillende bouwers gedaan, de kopstukbouwer, de bodymaker, de stringer en de finisher.

De kopstukbouwer maakt dus heet kopstuk, de bodymaker maakt de body van de fluit met de toongaten, die gesoldeerd of getrokken kunnen zijn. Dan maakt hij de ribben en de posten waar later het mechaniek op gemonteerd wordt. Zijn aandeel in de bouw van de fluit wordt afgesloten met het aanbrengen van het verbindingsstuk, de receiver, waarin het kopstuk wordt gestoken, en de tap waaraan het voetstuk wordt geschoven.

De stringer bouwt het mechaniek van de fluit, compleet met de polsters, veertjes en kurk en/of foam.

De finisher tenslotte doet de verdere afstelling van het mechaniek en stelt het kopstuk zo af dat het optimaal bij de rest van de fluit past en daarmee resoneert. Hij doet dit vaak samen met de kopstukbouwer.

Als dit hele proces klaar is gaat de fluit in het etui en naar de klant waarvoor deze fluit bestemd is. Het zal duidelijk zijn dat een handgebouwde fluit doorgaans van betere kwaliteit is dan een fabrieksgebouwde fluit. De fluit wordt veel nauwkeuriger gebouwd, door verschillende bouwers die experten zijn op hun gebied. Dit vertaalt zich doorgaans in een betere, rijkere klank, betere intonatie, betrouwbaarder mechaniek en bovenal een uniek karakter.

Ook de prijzen van dit soort fluiten liggen doorgaans veel hoger. Deze fluiten worden ook in vele materiaalsoorten gebouwd: zilver, goud, hout, platina en een combinatie van deze materialen.
Deze fluiten worden standaard in de volgende configuraties aangeboden:

Materiaal Prijsindicatie
Verzilverd, zilveren lipplaat Vanaf € 2.100,00
Verzilverd, zilveren kopstuk Vanaf € 2.500,00
Zilveren kopstuk en body, verzilverde mechaniek Vanaf € 3.500,00
Geheel zilver Vanaf € 4.200,00
Gouden kopstuk en body, zilveren mechaniek Vanaf € 21.000,00
Geheel goud Vanaf € 40.000,00
Houten kopstuk en body, zilveren mechaniek Vanaf € 7.000,00
Houten kopstuk en body, gouden mechaniek Vanaf € 20.000,00

De handgebouwde fluiten zijn met ontelbare opties leverbaar. Meest gebruikelijk is E-mechaniek en B-voet, terwijl ook de C# triller steeds populairder wordt.
De fluitafdeling bij Adams is gespecialiseerd in handgebouwde fluiten, en heeft daarvan ook standaard een uitgebreide voorraad van onder andere de volgende merken: Brannen, Nagahara, Powell, Haynes, Altus, Muramatsu, Pearl, Yamaha, Gemeinhardt, Abell en Miyazawa.

Omdat elke handgebouwde fluit een geheel eigen, uniek karakter heeft, is het sterk aan te bevelen om voor de aanschaf een uitgebreide vergelijking te maken tussen zoveel mogelijk fluiten in de gewenste prijsklasse. De dwarsfluitafdeling van Adams biedt daar graag een persoonlijke begeleiding bij aan. Het is daarom ook erg belangrijk om voor de aanschaf van een dergelijke fluit van te voren een afspraak te plannen voor minimaal een hele dag.

In de volgende aflevering meer informatie over Fabrieksgebouwde fluiten met een handgebouwd kopstuk.

 

Onze fluitspecialisten

Als u fluiten, piccolo’s of kopstukken wilt komen uitproberen bent u daarvoor van harte welkom. Het is echter raadzaam om daarvoor een afspraak te maken via: 0475-560727

Peter Swinkels
[email protected]

Roel Verheggen
[email protected]

Peter Swinkels
Ittervoort
Roel Verheggen
Ittervoort