Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music
Nieuws van Music Centre Ittervoort

Adams Euphonium bezorgt Chinezen kippenvel

02 oktober 2007

Het Brabants Orkest maakte onlangs een concert-tournee door China. Gespeeld werd o.a. de Schilderijententoonstelling van componist M. Moessorgski met daarin de beroemde euphoniumsolo, dit keer gespeeld door remplacant Koen Kaptijn, lid van het Rotterdams Trombone Collectief.

De Chinese concert-cultuur verschilt nogal van de onze. Zo laat men de mobieltjes gewoon aanstaan tijdens de concerten en kinderen rennen vrolijk rond met hun zakken chips. Het is één groot familiefeest. Een concert mag zeker niet te lang duren en een pauze is sowieso uit den boze. Maar dirigent Zhang Guoyong wist als geen ander hoe hij de aandacht van de luisteraars moest vasthouden. Hij vertelde het verhaal van de compositie en liet een aantal belangrijke solo's waaronder die van Koen apart horen. De zaal was muisstil toen zij het zwoele geluid van Koen en "zijn" instrument hoorden. Prachtig in stemming en geweldig van klank in zowel zachte als luide passages. Een genot om naar te luisteren, vonden ook de orkestleden.

Na de klaroen, de trompet en niet te vergeten de bugel lijkt ook het prototype van de Adams Euphonium nu al een groot succes te zijn. Een compliment voor Miel Adams en zijn mannen die oprecht trots mogen zijn op hun jongste innovatie.

Albert Straten

Voor meer informatie, ga naar www.brabantsorkest.nl