Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Zuiderwijk, Cesar (Nederland)

ADAMS DRUMMERS FESTIVAL - 01 april 1996
ADAMS DRUMMERS FESTIVAL - 22 april 2001
SLAGDROOM - 16 september 2006
ADAMS DRUMMERS FESTIVAL - 1 april 2007
DRUMBONEN & KANEELSTOKKEN - 27 may 2011

Cornelis Johannes (Cesar) Zuiderwijk (Den Haag, 18 juli 1948) is een Nederlandse drummer. Sinds 1970 is hij lid van de Haagse rockband Golden Earring.

Op zijn twaalfde begint hij met gitaarspelen. Twee jaar later stapt hij over op drums. Intussen is zijn vader overleden, en Zuiderwijk zal later verklaren dat deze gebeurtenis voor hem aanleiding vormde om te gaan drummen - het was de beste manier om zijn opgekropte agressie te botvieren. Hij drumt achtereenvolgens bij een schoolbandje; bij The Ladybirds; bij Hu & The Hilltops; en bij Livin' Blues.

In 1970 wordt hij door Golden Earring gevraagd als opvolger van Sieb Warner. Zuiderwijk blijkt muzikaal en sociaal de perfecte toevoeging aan het drietal George Kooymans, Barry Hay en Rinus Gerritsen. Afgezien van twee tijdelijke vijfmansbezettingen met achtereenvolgens Robert Jan Stips en Eelco Gelling, bestaat de Earring sindsdien uit deze vier vrienden. Zuiderwijk voegt aan de optredens een steeds langer wordende drumsolo toe, die hij afsluit door zichzelf over zijn drumstel heen te lanceren.

In 1985 komt Zuiderwijk in het nieuws als de politie na een inbraak in huize Zuiderwijk op zolder een pistool vindt. Zuiderwijk zou dit jaren eerder na een Amerikaanse tournee hebben meegesmokkeld in zijn drumstel. Hij wordt veroordeeld tot een maand gevangenisstraf. Later dat jaar speelt Zuiderwijk samen met jazzmuzikant Jasper van 't Hof in het eenmalige samenwerkingsverband Labyrinth. Julya Lo'ko wordt aangetrokken als zangeres. In deze periode baart hij opzien met zijn uitrusting die onder meer bestaat uit discodrums, rode getriggerde perspex kubussen, en een drumjasje dat is voorzien van sensors voor elektronische drums.

Zuiderwijk is ook actief als docent. Hij ziet in september 1992 een droom uitkomen als hij samen met duizend drummers op een drijvend ponton in de Maas in Rotterdam musiceert en Radar Love uitvoert. In 1999 wordt hij door War Child uitgenodigd om in de Bosnische stad Mostar door de oorlog getraumatiseerde kinderen drumles te geven. Van het rustjaar van de Earring maakt hij gebruik door in 2000 op tournee te gaan met Percossa Percussion. Het theaterprogramma "Alle gekheid met een stokje" dat bestaat uit sketches, drumescapades en anekdotes, is een onverwacht succes. De show komt ook uit op DVD.

Zuiderwijk was tussen 1994 en 2001 getrouwd met Marianne Vreewijk. Hij heeft twee kinderen.

Op 1 mei 2006 wordt de Rotterdamse vestiging van Music Station in gebruik genomen en kunnen ook hier muzieklessen worden gevolgd. Op 3 juni 2006 staat Cesar samen met de Clarks weer op het podium van het Haagse Kaderock festival. Vanaf september 2006 heeft Cesar furore gemaakt met een nieuwe theaterprogramma getiteld Slagdroom.

 www.musicstation.nl