Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Ned McGowan

Ned McGowan (1970) is een fluitist en componist van hedendaagse klassieke muziek, geboren in de Verenigde Staten, woonachtig in Nederland. Bekend om ritmische vitaliteit en technische virtuositeit, heeft zijn muziek prijzen gewonnen en is uitgevoerd in Carnegie Hall, het Concertgebouw en andere zalen en festivals over de hele wereld door vele orkesten, ensembles en solisten. Als fluitist speelt hij klassiek, hedendaags en improvisatieconcerten internationaal en hij heeft een speciale liefde voor de contrabasfluit, in 2016 met het album: The Art of the Contrabass Flute.

Zijn werken omvatten Concerto voor iPad en orkest (2012) dat al vele malen in Nederland, de VS en Brazilië is gespeeld, Workshop (2004) voor blokfluit en tape, six pièces mécaniques (2012), geschreven voor Calefax & Eric Vloemans, Cleveland Times (2016), in opdracht van de NFA Flute Convention, Bantammer Swing (2008), een concert voor contrabasfluit en orkest, dat in première ging in Carnegie Hall door het American Composers Orchestra, en de recente Garden of Iniquitous Creatures (2016), voor de Grammy Award winnende sextet Eighth Blackbird, die in november 2016 in première ging in De Doelen, Rotterdam.
Ned is hoogleraar compositie, ensembles en Advanced Rhythm and Pulse aan het Utrechts Conservatorium en docent artistiek onderzoek aan Codarts in Rotterdam.
Hij behaalde diploma's in compositie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en in fluit aan het Cleveland Institute of Music en het San Francisco Conservatory of Music.
In 2014 ontving hij de Alumni Achievement Award van het Cleveland Institute of Music. In september 2016 begon Ned met een artistiek onderzoek naar snelheid, beeld en tijd in muziek aan de Universiteit Leiden en het DocARTES-programma in Gent.

Ned McGowan is een Pearl Artist die de Pearl PFC-905 contrabasfluit speelt.