Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Gareth McLearnon

Gareth McLearnon is een internationaal bekende en meermaals bekroonde fluitist, componist, arrangeur en docent die elk jaar de wereld rondreist om een innovatieve, creatieve en opwindende muzikale carrière te leiden. Oorspronkelijk afkomstig uit Belfast, Noord-Ierland, volgde hij de Guildhall School of Music & Drama van 1999-2003, verbleef tot 2021 in Londen en woont momenteel in Straatsburg, Frankrijk.

Gareth's professionele carrière begon al vroeg: hij speelde zijn eerste professionele orkestconcerten toen hij 17 was. Op 19-jarige leeftijd begon hij professioneel te spelen in de Londense West End theaters, en in hetzelfde jaar werd hij ook uitgenodigd om een nummer op te nemen voor de cd 'Songs for Alexander' met de Wereldberoemde fluitist Sir James Galway en harpiste Marisa Robles. Na zijn afstuderen in 2003 ontving hij de prestigieuze Ian Fleming Award van het Musicians Benevolent Fund en een Countess of Munster Musical Trust Award. Na een jaar postdoctorale studie won hij een aanstelling als eerste fluitist in Southbank Sinfonia voor hun seizoen 2005.

Als performer is Gareth een veelgevraagd solist, artiest, orkest- en kamermusicus. Hij heeft vele honderden optredens gegeven op zes continenten en heeft masterclasses en educatieve evenementen geleid voor duizenden fluitspelers van alle leeftijden en niveaus. In de afgelopen jaren heeft hij onder meer masterclasses gegeven in de VS aan de Yale University Manhattan School of Music en de Boston Flute Academy en in Europa aan de Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten Wenen, Het Koninklijk Conservatorium van Schotland en de Muziekacademie van Zagreb.

Hij heeft masterclasses en optredens gegeven op de Britse, Australische, Spaanse, Portugese, Poolse, Finse, Zwitserse, Nederlandse, Hongaarse en het Sir James Galway Flute Festival. Daarnaast heeft hij opgetreden en gepresenteerd op in totaal vijf NFA-conventies in de VS.

In juni 2013 werd Gareth aangesteld als fluitprofessor aan de Yuri Bashmet International Music Academy in Samara, Rusland. Sindsdien zijn er vanuit deze academiepositie verdere opdrachten in heel Rusland gevolgd, waaronder talrijke masterclass- en concertreizen.

Gareth is sinds 2009 solofluitist van het veelgeprezen Heritage Orchestra en speelde concerten in het Verenigd Koninkrijk, Europa en het Midden-Oosten, waaronder tours met Tim Minchin en de BBC. Zijn andere freelance orkestwerk omvat concerten en/of opnamesessies met diverse orkesten zoals het London Symphony Orchestra.

Als componist zijn zijn talrijke werken voor fluitensemble over de hele wereld uitgevoerd, waaronder in prestigieuze zalen als de Royal Albert Hall en Cadogan Hall in Londen, de Rachmaninoff Hall in Moskou en het Concertgebouw in Amsterdam. Zijn Fantasy on Irish Melodies for Two Flutes & Strings (From Ireland with Love…) ging in Sochi in februari 2021 in première met Maxim Rubtsov met Yuri Bashmet en Moscow Soloists. Zijn arrangementen voor fluit en piano werden voor het eerst gepubliceerd door Theodore Presser in zijn collectie van Irish Melodies Round Ireland with a Flute uit 2008 - en hij is ook gepubliceerd door Trinity Guildhall Examinations in hun serie "Musical Moments" met gesorteerd repertoire voor fluit, klarinet en saxofoon.

Gareth is enorm trots om de Europese Artist-in-Residence voor Wm te zijn en speelt op een paar prachtige op maat gemaakte massief 14K gouden Haynes Fluiten.

Aankomende evenementen

Evenement Datum Tijd Informatie Aankomende evenementen
Warm Up 20 april 2024 09:15 - 10:00 Lees meer Warm Up
20 april 2024 / 09:15 - 10:00
Workshop Demystifying Fantastic Tone Production 21 april 2024 10:00 - 11:00 Lees meer Workshop Demystifying Fantastic Tone Production
21 april 2024 / 10:00 - 11:00