Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Koninklijke Harmonie van Thorn

Follow

De Koninklijke Harmonie van Thorn, ook bekend als de Bokken van Thorn, werd in 1812 opgericht als het Philharmonisch Muziekgezelschap van Thorn. In de periode na 1945 drukt de “Koninklijke” een speciaal stempel op de geschiedenis van de harmoniemuziek in binnen- en buitenland. Het orkest is veelvoudig winnaar van befaamde concoursen in het binnen- en buitenland. In 2013 en 2016 behaalde het orkest de officiële titel Europees kampioen. De koninklijke Harmonie van Thorn heeft opgetreden in vele Europese landen en heeft recent in 2019 op uitnodiging van het conservatorium van Sint Petersburg 3 concerten gegeven in Rusland.

De Koninklijke Harmonie van Thorn hecht er waarde aan om van ieder concert een muzikale gebeurtenis te maken van superieure kwaliteit. Zij streeft een regelmatige vernieuwing van het repertoire na. Bij de keuze van de werken wordt speciaal aandacht geschonken aan een evenwichtige vertegenwoordiging van zowel klassieke als ook origineel voor harmonieorkest geschreven composities.

Jan Cober

Jan Cober (1951) studeerde klarinet en orkestdirectie aan het Conservatorium van Maastricht en is sinds 2017 chef-dirigent van de Koninklijke Harmonie van Thorn. Hij was eerste klarinettist bij het Radio Symfonieorkest en het Residentieorkest te Den Haag, en dirigeerde vele – ook symfonische – orkesten. Jan Cober heeft een cruciale rol gespeeld in de Nederlandse en internationale blaasmuziek van de afgelopen decennia. Dat deed hij bijvoorbeeld in adviserende en stimulerende functies als adviseur van SAMO Nederland (“Samenwerkende Amateur Muziek Organisaties”) en veertien jaar als dirigent van het Nationaal Jeugd Harmonie-orkest. Als docent aan de conservatoria van Maastricht, Tilburg en Utrecht heeft hij sinds 1976 hele generaties jonge musici opgeleid. In zijn rol als chef-dirigent van de Koninklijke Harmonie van Thorn (de ‘bokken’; 1984-2004 en vanaf 2017) en de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile gaf en geeft hij richting aan repertoire vernieuwing in de blaasmuziek. Cober is docent aan het Europees opleidingsinstituut voor dirigenten in het Italiaanse Trento, geeft wereldwijd masterclasses en workshops en treedt regelmatig op als gastdirigent. Sinds 2019 is Jan Cober als chef-dirigent en artistiek directeur verbonden aan de Banda Sinfónica Municipal de Madrid.