Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Gert Francois

Studeerde aan het koninklijk muziekconservatorium van Gent ,waar hij het hoger diploma slagwerk en kamermuziek behaalde. Later vervolmaakte hij zich o.a. bij Ruud Wiener (vibrafoon) en Adama Dramé (Afrikaanse percussie). Sinds 1987 is hij als hoofddocent percussie instrumenten verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Brussel (school of arts Brussel). Hij gaf als gast docent masterclasses over heel de wereld o.a. China-Zweden-Noorwegen-Amerika-Italië etc.

Als uitvoerend musicus is hij verbonden als paukenist/lessenaar aanvoerder  aan Brussels Philharmonic waarmee hij o.a. een Oscar behaalde voor beste filmmuziek voor de film “The Artist” en een Golden Globe voor de muziek van “The Aviator”. Verder staat hij met dit orkest op de grootste wereld podia zoals Parijs-Amsterdam-Wenen –Berlijn-Londen etc.

Hij soleerde in de creatie van Raga I, van W. Henderickx voor solo percussie en 2 piano’s aan de zijde van het piano duo Heidi Henderickx/Levente Kende  en nam later de orkestversie van dit concerto op met “de Filharmonie’ onder leiding van Grand Llewellyn. Bij de creatie van “Sketches” van V.Globokar   stond hij aan de zijde van de componist / S. Poelmans en M.Bashir. Hij trad ook op tijdens percussie spektakels met meester percussionisten zoals Trilok Gurtu / Doudou N’Diaye Rose / Mamady Keita / Han Bennink / Madjid Khaladj  e.a. In 2003 trad hij op als solist aan de zijde van Djembé meester Adama Dramé in “Confrontations” van Wim Henderickx in een produktie van het Zuiderpershuis en toerde hiermee door Afrika en Europa.

Als solist werkte hij samen met : Brussels Philharmonic , de Filharmonie ,Münchener Philharmoniker , Kristiansand Symphony Orchestra , Dalarna Symfonietta , Shanghai Philharmonic. Hij werkte als solist o.a. samen met de volgende dirigenten :  J. Latham Koenig – K.Montgomery – G.Llewellyn –B.Bouckaert – J.Mc Millan – Tan Dun – S. Ashburry – B.Engeset – M. Soustrot – G. Guerrero. 

In 1999 verscheen de CD “ Raga’s” van Wim Henderickx met “de Filharmonie”. In 2001 de eerste Belgische opname van de sonate voor 2 piano’s en 2 percussionisten van Béla Bartok. Dit met het piano duo Jan Michiels /Inge Spinette en slagwerker Bart Quartier.
In 2003 nam hij de CD  “Confrontations” van Wim Henderickx in een productie van het Zuiderpershuis.
In 2005 was er een succes volle tournee met Shanghai Philharmonic in China en Japan met de “waterconcerto” van Tan Dun onder leiding van de Maestro zelf.
Belgische première van “Veni veni Emanuel” van James Mac Millan met Vlaams Radio orkest onder leiding van de componist.
In 2006 was er de wereld première van “watermusic solo” van Tan Dun.
In 2008 speelde hij de solo klokkenspel partij in “Des Canyons au Etoiles” van Olivier Messiaen met Brussels Philharmonic/VRO onder de leiding van M. Soustrot.
In 2009 creëerde hij “liever misschien dan alleszins” van F.Geysen voor percussie ensemble en pauken o.l.v. B.Boukaert.
In 2011 was er de wereld  creatie van de percussieconcerto “Groove” van Wim Henderickx met Brussels Philharmonic onder de leiding van Giancarlo Guerrero.

Cookie informatie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te optimaliseren.

Meer info