Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Airi Kitamura

Airi Kitamura kreeg op 15-jarige leeftijd haar eerste marimba- en percussielessen bij de Japanse percussionist Midori Tajima. Slechts een paar maanden later won ze de eerste prijs op de Youth Music Competition in Kanazawa, Japan. Op 22-jarige leeftijd won ze de eerste prijs op de meest gerenommeerde competitie in Japan.

Airi studeerde bij Momoko Kamiya en Koji Fukamach aan de Aichi Prefecture University of Arts (Aichi, Japan), en studeerde in 2010 af met een bachelordiploma als beste leerling van haar jaar. Tijdens haar studie ontving ze ook een aantal beurzen en prijzen van de universiteit.

In 2011 won Airi de eerste prijs van 124 deelnemers in de categorie marimba op de 28e Japan Wind and Percussion Competition. Dit leidde tot optredens als solist naast het Tokyo New City Orchestra. Ze won ook de eerste prijs op zowel de 15e Kobe International Music Competition als de 8e Italy PAS Percussion Competition.

In 2013 verhuisde ze naar Oostenrijk en begon haar studie aan de Weense Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten, bij de professoren Josef Gumpinger en Bogdan Bacanu. Vervolgens vervolgde ze haar studie percussie aan de Anton Bruckner Privatuniversität Linz, Oostenrijk bij de professoren Leonhard Schmidinger en Bogdan Bacanu, waar ze in 2018 afstudeerde met haar masterdiploma.

In 2015 was Airi prijswinnaar aan de Internationale Zomeracademie van het Mozarteum Salzburg en trad vervolgens op in a concert at the Salzburger Festspiel.

"Een hoogtepunt van het concert van de prijswinnaars was de uitvoering van Airi Kitamura met "The Source" voor solo-marimba van Toshi Ichiyanagi. Het stuk, dat alle klank- en ontwerpmogelijkheden van de marimba verkent, werd door de solist met de fijnste nuances geschilderd - van de wild kloppende ritmisch gerichte tot zwevende delicaat-zachte passages." - DrehPunktKultur, artikel uit de Salzburger Festspielen.

In hetzelfde jaar won ze ook de 3e prijs en de 'Wave Quartet Award' op de PercussiveLinz International Marimba Competition in Linz. Als kamermuzikant omvat haar concertactiviteit projecten met de Kammeroper München, kamermuziek operaprojecten in het Landestheater Linz en vervangend werk met het Wave Quartet, het Tonkünstlerorchester Niederösterreich en tal van andere ensembles en groepen. Sinds september 2020 is Airi Kitamura docent aan de Landesmusikschulwerk Oberösterreich.