Adams Musical Instruments - Experience the Sound of Quality

Bas Duister

Sinds Bas Duister (1987) begon met studeren aan Codarts Rotterdam maakte zijn carrière als trompettist grote sprongen. Op 17-jarige leeftijd zat Bas te luisteren bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest toen zijn telefoon in de pauze ging. ‘Heb jij je trompet mee?’, vroeg zijn docent André Heuvelman. Daarna stond Duister op het balkon een bühne partij van Pini di Roma van Respighi mee te spelen en remplaceerde de rest van de week mee. Dat bleef bij andere orkesten en ensembles niet onopgemerkt, en het Nederlands Blazers Ensemble is dan ook sinds 2008 deze trompettist rijker.

Naast zijn werkzaamheden bij dit creatieve en unieke ensemble, staan o.a. het Residentie Orkest, ASKO | Schönberg, Orkest van het Oosten, Gelders Orkest en Philharmonie Zuid Nederland ook op zijn cv.
Naast het remplaceren is Bas een gewild trompettist binnen het freelance circuit. Als onderdeel van een ensemble, als coach of solist. Het soleren met Haydn’s trompetconcert in een uitverkocht Concertgebouw, begeleid door Sinfonia Rotterdam, is een bijzondere vermelding waard.

Bas richtte in 2013 koperkwintet Pelgrim Brass op met collega’s in Stadsbrouwerij de Pelgrim te Rotterdam. Zij zijn twee cd’s verder, er is een heus solowerk voor harmonieorkest en kwintet geschreven, en loopt er eigen bier door de leidingen van Stadsbrouwerij de Pelgrim. Verder hebben de mannen met eigen arrangementen en originele programma’s menig klassiek muziekfestival veroverd.
Duister is eigenlijk een ‘spons’; het liefst zuigt hij alle bruikbare informatie op. “Niet alleen van trompettisten. Ook van dansers, choreografen, zangers en andere instrumentalisten.” Dit rijke palet van ervaringen maken Bas als veelgevraagd musicus uniek in zijn soort.

Mijn Adams C1
“Het zoeken naar een nieuwe c-trompet gaf mij verschillende nieuwe inzichten en ervaringen. Deze trompet moest namelijk zoveel aspecten aankunnen. Solistisch werk bij het NBE, sectiewerk bij symfonieorkesten, perfecte kleur bij Pelgrim Brass, maar bovenal moest ik mij goed kunnen identificeren met het geluid. Na het customizen van een aantal C1 trompetten (vooral de buiging van de bochten) hadden we een prachtige trompet gevonden die ongelakt werd klaargestoomd voor de praktijk. Daarin bleek dat de klank nog net wat briljanter moest zijn, en heb ik ervoor gekozen hem te laten verzilveren. Inmiddels is dit instrument door menig muziekliefhebber en vele collegae gehoord, en dit is het instrument waar ik de komende tijd veel plezier aan ga beleven! Het voelt ‘eigen’, het geluid straalt en rijkt ver, en de ruimte op het instrument voelt ruim. De exacte combinatie die mij het gevoel geven dat het ‘mijn’ identiteit is die klinkt.

Websites:
Nederlands Blazers Ensemble: https://nbe.nl/musici/bas-duister/
Pelgrim Brass: http://www.pelgrimbrass.com

 

Adams Musical Instruments bestaat 50 jaar Win deze maand een pauken set! Doe mee en win!

Cookie informatie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te optimaliseren.

Meer info