Sprache:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Jozef Matthessen

Ik wil je eindelijk eens laten weten hoe het gaat met de nieuwe euphonium. Ik heb deze nu ongeveer één maand. De euphonium is echt schitterend. Het is de beste euphonium die ik ooit bespeeld heb.

Adams euphonium, een succes over de hele lijn!

Ik wil enkel nog Adams euphonium spelen. Wat zo schitterend is, is de klankkleur. Heel helder met veel boventonen. Ook het rendement is ongewoon goed. Het is ook de enige euphonium waarbij je het gevoel hebt dat het metaal niet dood is. Door de materiaalkeuze en ik denk vooral de dikte (0,5mm) gaat het instrument meetrillen. Dat gevoel heb ik ook met mijn Hirshbrunner.
 
Dat de klank van de  euphonium niet zou " dragen " is totaal onjuist. De intonatie is ook ongewoon goed vergeleken met de andere merken. Dus, de Adams euphonium is een succes over de gehele lijn. Volgende week ga ik de euphonium voor de eerste keer gebruiken in het Nationaal Orkest.

Een tijdje geleden vernam ik dat Adams een nieuwe C-bas aan het ontwikkelen was. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt. Met enige terughoudendheid zette ik mijn Hirsbrunner even opzij om deze nieuwe bastuba te testen. Het was even wennen maar tot mijn grote verbazing bleek na enige tijd spelen dat ik me op de  Adams bastuba beter ging voelen. Het bespelen van het middenoctaaf is vergelijkbaar met de Hirsbrunner. De Adams maakt echter het verschil in de octaven boven de hoge C en onder de lage C. Het aanblazen van de noten is zeer accuraat. De evolutie van de klankkleur (timbre, intonatie) van zeer zacht tot extreem luid is zeer goed en ook van heel rond (p) tot zeer briljant (ff). De klank mixt steeds optimaal in het symfonieorkest.

Het comfort geboden door dit instrument en het gemak waarmee ik het kan bespelen maakt dat mijn Hirsbrunner na al die jaren trouwe dienst plaats moet maken voor deze nieuwe C bas.

Jozef Matthessen

Jozef Matthessen's Adams Gear