Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Konstantyn Napolov

k-napolov.com

Konstantyn Napolov (1987) is een van de meest spraakmakende slagwerkers van dit moment. Als bevlogen pionier en promotor van nieuwe muziek werkt hij nauw samen met toonaangevende componisten. Internationaal wordt hij veel gevraagd voor solorecitals en slagwerkconcerten met orkest, als artist in residence in kamermuziekprojecten en als jurylid in belangrijke concoursen. Hij treedt op door heel Europa en daarbuiten, met repertoire en instrumenten uit de hele wereld en de complete muziekgeschiedenis. Publiek en pers staan versteld van de verbeeldingskracht in zijn spel en zijn virtuositeit.

Exploratie van nieuwe klanken

Konstantyn is voortdurend op zoek naar nieuwe klanken, van de fijnzinnigste tot de meest overweldigende, in een waaier aan projecten. Hij daagt zichzelf en componisten graag uit om grenzen in speeltechnieken te verleggen en de klankmogelijkheden van slagwerkinstrumenten tot het uiterste te verkennen. Onder anderen Maxim Shalygin, Tansy Davies, Christiaan Richter, Jan-Peter de Graaff, Moritz Eggert, Martijn Padding, Aart Strootman, Robin de Raaff en Klas Torstensson schreven werk speciaal voor hem, in nauwe samenspraak.
Gevestigde grootheden als Kaija Saariaho, David Lang, Louis Andriessen, John Luther Adams, Unsuk Chin en Philip Manoury werken eveneens persoonlijk met hem. Zo verzorgde hij in samenwerking met Steve Reich een uitvoering van diens meesterwerk Music for 18 musicians voor 5000 toeschouwers op Lowlands.
Om het Nederlandse slagwerkrepertoire te verrijken richtte hij de stichting Dutch Golden Collection op. Hiermee maakt hij compositieopdrachten mogelijk, maar ook film- en cd-opnames van nieuwe stukken. Tot dusver heeft hij al meer dan vijftig wereldpremières gerealiseerd. Als regisseur heeft hij de supervisie over zijn muziekvideo’s, die op internationale filmfestivals hoge ogen gooien.

Ongehoorde ensembles en registraties

Met pianiste Laura Sandee en celliste Maya Fridman vormt Konstantyn een vast ensemble. Voor hun ongebruikelijke instrumentencombinatie laat hij composities schrijven. Ook laat hij graag nieuwe slagwerkinstrumenten bouwen, zoals Eva, ontwikkeld met kunstenaar Rob van den Broek voor een solostuk van Remy Alexander.
Hij heeft gespeeld met onder meer het Nationaal Symfonieorkest van Oekraïne, het Haags Residentie Orkest, ensemble Asko|Schönberg, het Philharmonisch Orkest van Odessa en het Orchestre Philharmonique de Strasbourg. Sinds 2014 is hij eerste paukenist van de Mannheimer Philharmoniker.
De cd’s van Konstantyn verschijnen op het kwaliteitslabel TRPTK. Zijn debuut-cd The Collectors uit 2018 kreeg 4- en 5-sterren-recensies in onder meer De Volkskrant, Gramophone en BBC Music Magazine. Recente live-registraties uit de grote zalen van het Concertgebouw (Droplets II) en TivoliVredenburg (Obscure Atlas) bewijzen zijn verbluffende veelzijdigheid en meesterschap.

Gedegen opleiding en indrukwekkende palmares

Konstantyn Napolov is opgeleid als slagwerker en orkestdirigent in Kiev. In Den Haag rondde hij zijn studies bij Fedor Teunisse, Luuk Nagtegaal, Hans Zonderop en Wim Vos in 2015 cum laude af. Voor zijn Erasmusstudie werd hij geselecteerd door het conservatorium in de stad met de oudste percussietradities ter wereld, het Straatsburgse Cité de la Musique et de la Danse; hier kreeg hij les van slagwerklegende Emmanuel Séjourné.
In 2015 werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan masterclasses aan het befaamde Center for Advanced Musical Studies in Chosen Vale (VS) en kreeg hij de prestigieuze Colin Currie-beurs voor seminars aan de New Yorkse Juilliard School en het Boston Conservatory. Hij volgde masterclasses bij Peter Sadlo, Mark Pekarski, Christian Dierstein, Paul Mootz, Marta Klimasara, Robyn Schulkowsky, Nancy Zaltsman en vele andere bekende muzikanten.
Op internationale concoursen was Konstantyn succesvol als solist en met diverse ensembles, getuige eerste en andere prijzen, finaleplaatsen en nominaties op de ARD Musikwettbewerb München, TROMP Percussion Eindhoven, het Kamermuziekconcours Almere, het IPC Luxembourg, Oh Oh Intro Den Haag, Dutch Classical Talent, het Internationaal Concours van Belgrado, het Grachtenfestival Concours en de Prins Bernhard Cultuurprijs.
Op de World Percussion Group won Konstantyn een tour van ruim twee maanden door de VS, waarbij hij ook optredens en masterclasses in Mexico gaf. In 2021 werd hij na uitputtende selectie door de Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap artist in residence in Egypte als vertegenwoordiger van de Nederlandse kunst en cultuur, en had hij een concerttournee met de vermaarde musicus en componist Ahmed Saleh. Hij had de eer samen met de beroemde showpercussiegroep Percossa op te treden voor de Nederlandse regering en de koninklijke familie.
Konstantyn is officieel Adams-, Zildjian-, Vic Firth-, Mike Balter Mallets- en TRPTK music label-artiest.