Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Dalbergia Duo

Dalbergia Duo (Anna Rutkowska & Julianna Siedler Smuga) is een uniek vrouwelijk marimba/percussieduo uit Polen, wiens optredens gevuld zijn met een mix van gevoeligheid en elementaire vrouwenkracht.

Deze twee marimbadames, samen op het podium, creëren een veelheid aan kleuren en pittoreske muzikale landschappen. Dalbergia Duo voert een verscheidenheid aan muziekstijlen en genres uit, waaronder stukken die al zijn geschreven door grote wereldberoemde componisten van klassieke en hedendaagse muziek, en stukken die in opdracht van het Duo zijn geschreven. Ze werken actief samen met componisten van de jonge generatie en bouwen aan nieuwe sonische woordenschat voor marimba's. Ze blazen ook nieuw leven in voor de “klassiekers” die voor andere instrumenten zijn geschreven, onder meer pianocomposities van de Poolse meesters Karol Szymanowski of Ignacy Jan Paderewski. Er zijn geen prestatiegrenzen voor Dalbergia Duo. Naast het klassieke repertoire houden de kunstenaars zich bezig met hedendaagse performatieve composities met audiovisuele lagen, maar ook met theatrale werken.

Het debuutalbum van het marimba-percussieduo van Dalbergia Duo is in elk opzicht een record van wereldniveau

— P. Iwicki

In 2017 behaalden beide artiesten de graad Doctors of Musical Arts in Performing Arts. Anna studeerde af aan de slagwerkklas van de Muziekacademie in Krakau (Polen), Julianna studeerde af aan de slagwerkklas aan de Muziekacademie in Lodz (Polen), marimbaklas aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en percussietheater aan het LUCA Lemmensinstituut in Leuven (België).

In 2019 Dalbergia Duo won de 2e prijs op de IMKA International Internet Music Competition in Sarajevo (Bosnië en Herzegovina) in de categorie kamermuziek, in april 2018 werden artiesten laureaten van de 1e prijs op de International Master Competition for Music Teachers en kregen ze aanbeveling van de Polish Music Foundation voor uitstekende interpretatie van Poolse werken. In december 2018 werden Anna en Julianna bekroond met de 2e prijs op de International North Music Competition in Zweden (Stockholm) – categorie kamermuziek.

Tot nu toe heeft Dalbergia Duo in Polen en in het buitenland opgetreden op vele belangrijke internationale muziekfestivals, zoals onder meer Poznan Music Spring ( Polen), Agora Actual Percussio (Spanje), Doctors in Performance (Litouwen).

Julianna en Anna zijn beide actieve leden van Marimba Festiva - International Marimba Association. Het Duo geeft actief marimba-masterclasses en workshops die de jongere generatie inspireren met hun passie voor percussie.

Eind 2019 bracht Dalbergia Duo hun succesvolle debuut-cd-conceptalbum "Roots" uit, dat Poolse muziek bevat, geschreven en gearrangeerd voor twee marimba's. Het grootste deel van het cd-repertoire is geschreven voor Dalbergia.