Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Soorten trompetten

Trompetachtige instrumenten bestaan al sinds ongeveer 1500-2000 v Chr. Een trompet uit die tijd was een lange buis met een conische beker. In de late middeleeuwen en het begin van de renaissance kwamen er echt veranderingen in het ontwerp van de trompet waaruit de bekende lus is ontstaan. de moderne trompet zoals wij hem kennen, met ventielen werd in de 19e eeuw ontworpen. Uit welk materiaal worden trompetten gemaakt?

Bes-trompet

De moderne Bb-trompet, uitgevonden aan het begin van de 20e eeuw in Frankrijk, is de meest voorkomende soort trompet. Dit is het type trompet waar mensen op beginnen, wat verklaart waarom we ons artikel er eerst mee beginnen. Dankzij zijn opbouw en ventielen is dit instrument de belangrijkste keuze voor grote orkestuitvoeringen. Bekijk via onderstaande links ons assortiment:

Trompetten voor beginners Trompetten voor gevorderden Trompetten voor professionals

 

Pocket-trompet

De pocket-trompet is een kleinere versie van de bes-trompet. De buis is vaker gebogen dan normaal, zodat deze trompet in een zak past. Dit instrument wordt niet vaak gebruikt. De pocket trompet is draagbaar en pragmatisch, je ziet deze trompet vooral tijdens de carnaval terug, daarnaast heeft hij een handig reis-formaat om tijdens een vakantie mee te nemen.

Herald-trompet

De herald-, of herauten, trompet is een bes-trompet die voor alle soorten ceremoniële muziek wordt gebruikt. Deze trompetten hebben een extra lange beker om extra projectie te creeëren die je nodig hebt wanneer je buiten speelt.

Bekijk hier de Adams Herald Trumpet

C-trompet

De tweede keuze in onze lijst is de C-trompet. De C-trompet is een algemeen bekend koperinstrument geworden. Vergeleken met de Bb-trompet, heeft de C-trompet een iets helderder geluid. Het geluid hielp de C-trompet de populariteit van de Bb-trompet te bereiken, waardoor ze een uitzonderlijk duo werden, vooral in Amerikaanse orkestwerken. Het is iets lichter en gemakkelijker te dragen, ook al maakt deze extra toon het spelen iets moeilijker. Niettemin, wanneer je weet hoe je de een bespeelt, zou het een fluitje van een cent moeten zijn om de details over de ander te leren.

Bekijk hier ons assortiment C-trompetten

Es-trompet

De Es-trompet is de go-to trompet voor barokmuziek. Het geluid lijkt op een C-trompet, maar heeft een iets meer doordringende klank. De Eb-trompet wordt bijna nooit als solo-instrument gebruikt. Veel beroemde componisten, waaronder Ravel en Stravinsky, schreven stukken met een partij speciaal voor de Eb-trompet.

Bekijk hier ons assortiment Eb-trompetten

D-trompet

De D-trompet is ook ontworpen in de barokperiode voor trompet concerto’s en kamermuziek. De meeste D-trompetten worden gemaakt in een combinatie met een Es-trompet. Hierbij vervang je de beker en de pompen op het eerste en derde ventiel om de trompet van een Es-trompet te veranderen in een D-trompet.

Piccolo-trompet

De kleinste trompet is de Piccolo-trompet. De meest voorkomende modellen zijn gebouwd om te spelen in zowel Bes als A, met aparte leadpipes voor elke stemming. Piccolo-trompetten in G, F en C worden ook gemaakt, maar komen niet zo vaak voor. Bijna alle piccolo-trompetten hebben vier ventielen in plaats van drie. Het vierde ventiel verlaagt de toon, meestal met een kwart, om te helpen bij het spelen van lagere noten en om vingerzettingen mogelijk te maken. Maurice André, Håkan Hardenberger, David Mason en Wynton Marsalis zijn enkele bekende trompettisten die bekend staan om hun kunsten op de piccolo-trompet.

Bekijk hier ons assortiment piccolo-trompetten

Bas-trompet

De bas-trompet wordt meestal bespeeld door een trombonist, en heeft dezelfde toonhoogte als een tenor trombone. De meest voorkomende stemmingen voor bas-trompetten zijn C en Bes. Bas-trompetten zijn transponerende instrumenten die meestal een octaaf lager klinken dan geschreven.

Bekijk hier ons assortiment Bas-trompetten

Cookie informatie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te optimaliseren.

Meer info