Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Hulp bij het zoeken naar de juiste trompet voor jou.

Bij Adams krijg je het beste advies! Trompetten zien er in de basis allemaal hetzelfde uit, met een andere afwerking af en toe een iets andere vorm. Maar welke past nu het beste bij jou? Hieronder geven wij je handvatten zodat je zelf stappen zet met het zoeken naar jouw trompet. We hebben het over speelniveau, het genre muziek, budget, merken, verschillende materialen, modellen en looks.

Wat voor soort speler ben je?

Om de beste trompet voor jou te vinden is het belangrijk om te weten welk niveau je hebt als speler en waar je de trompet gaat gebruiken. We delen muzikanten meestal op in 3 groepen; beginnend, gevorderd en professional. Met beginnende speler bedoelen we mensen die nog echt de basis aan het leren zijn. Een gevorderde trompettist speelt al een aantal jaren trompet en is bezig met een eigen stijl te ontwikkelen. De laatste categorie zijn de professionele artiesten en vergevorderde spelers.

Beginners Gevorderden Professionals

Of je nu een beginnende trompettist bent of al een aantal jaartjes speelt, een trompet specialist zal je altijd graag helpen met het zoeken naar de best passende trompet voor jou. Wij raden dus ook aan om voor de aankoop van een trompet met een specialist in gesprek te gaan over je wensen en hij of zij zal je dan een aantal merken en modellen kunnen aanraden om uit te proberen.

De categorie 'beginners' is nog te verdelen in 2 subcategorieën, beginnende kinderen en beginnende volwassenen. We hebben voor beginners nog een los artikel geschreven om deze groep nog beter te kunnen helpen met het uitzoeken van een trompet.

Welke soort muziek?

De meeste trompetten kun je verdelen in twee categorieën. Trompetten voor klassieke muziek en trompetten voor lichte muziek. Onder lichte muziek valt onder andere jazz, pop en rock. Trompetten die geschikt zijn voor klassieke muziek worden vaak in groepsverband bespeeld en moeten dus goed binnen een orkest en kopersectie vallen, deze trompetten mengen beter met andere (blaas)instrumenten. Trompetten voor lichte muziek zijn vaak de enige trompet binnen een kleine groep of het is het enige koperblaasinstrument. Deze trompetten mogen dus ook wat feller klinken en meer kern hebben.

Welk merk is de beste keuze?

Voor een merk betaal je extra, dit is bij instrumenten niet anders. Bij trompetten heeft dit twee goede redenen. Deze merken hebben hun naam verdiend. Vaak hebben ze jarenlange ervaring in het maken van trompetten en omdat het maken van trompetten nog altijd veel handwerk is, is deze ervaring onmisbaar. De tweede reden is iets praktischer, bij merk trompetten kun je ervan uit gaan dat onderdelen gemakkelijker en langer te verkrijgen zijn wanneer er iets gerepareerd moet worden. Op deze manier kun je veel langer van je trompet genieten. Bekende merken waar je zeker een oogje op moet houden zijn onder andere; Bach, Yamaha en natuurlijk Adams.

Welk materiaal trompet past bij jou?

De body van trompetten wordt bijna altijd gemaakt uit messing. Messing is sterk, en brengt de klank goed over. De beker daarentegen wordt vaker van een ander materiaal gemaakt. Dit geeft de klank een net iets andere ‘afwerking’. De meest gebruikte metalen zijn goudmessing, sterling zilver, brons of koper. In ons artikel over materialen beschrijven we kort wat deze materialen doen met de klank.

Welke legeringen zijn er?

Hoe zoek je het juiste model?

Ondertussen heb je een idee welk niveau je hebt, welke muziek je wilt spelen en welk materiaal je het beste lijkt. Misschien heb je zelfs al een paar merken gevonden waar je een prettig gevoel bij hebt. Een merk heeft meestal verschillende modellen die aan je eisen voldoen. Om het juiste model de vinden kun je het beste deze trompetten gaan uitproberen. Neem van te voren contact op met ons om te kijken welke modellen we in Ittervoort en Lummen in onze showroom hebben liggen en om een afspraak te maken met een van onze specialisten.

Hier vind je al onze trompetten Maak een afspraak

Geef van te voren aan de specialist door wat je wensen precies zijn. Onze specialist kan dan nog modellen of merken aanraden die je zelf misschien nog niet gevonden had.

Als er meerdere trompetten van het model dat je zoekt aanwezig zijn test deze dan allemaal even. Omdat trompetten nog vaak met de hand gemaakt worden zitten er kleine verschillen tussen trompetten van hetzelfde model.

 

Hoe spring je eruit met jouw trompet?

Als laatste bekijk je de looks van je trompet. Wil je dat het instrument een bepaalde uitstraling heeft, of een eigen persoonlijke touch toevoegen aan je instrument, dat kan met de afwerking. Er zijn een aantal verschillende afwerkingen mogelijk voor trompetten, maar de meest gangbare zijn gelakt of verzilverd.

Afwerking

  • Ongelakt: Dit is eigenlijk geen afwerking, het ruwe materiaal wordt alleen gepolijst, je hoort dus echt het materiaal waarvan de trompet gemaakt is. Een ongelakt instrument is wel gevoeliger voor oxidatie.
  • Gelakt: In vergelijking met een ongelakt instrument, zal lak het geluid een beetje warmer en verspreid maken. Vaak zijn er binnen gelakte instrumenten nog opties zoals goudlak of een antiek lak.
  • Verzilverd: Deze finish maakt het geluid wat sprankelender en vergroot de projectie een beetje.
  • Verguld: Een verguld instrument is qua geluid bijna niet te onderscheiden met de originele ruwe staat.

Gravure

Een gravering moet aangebracht worden tijdens de productie van een instrument, daarom is een persoonlijke gravure eigenlijk alleen mogelijk bij custom modellen. Sommige instrumentbouwers hebben een standaard gravure op sommige modellen om het instrument een extraatje te geven.