Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music
Nieuws van Music Centre Ittervoort

Wereld Muziek Concours opent inschrijvingen voor 2022

03 juni 2021

De inschrijving voor de wedstrijden van het 19de Wereld Muziek Concours in 2022 is geopend! Orkesten en ensembles kunnen zich vanaf nu online inschrijven voor de mars- en showwedstrijden en de wedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten, percussie-ensembles en brassbands. De inschrijvingen sluiten op 1 november 2021. Rond de zomervakantie verwacht WMC dat de meeste deelnemers duidelijkheid hebben over hun deelname.

Optimistisch
Ondanks de coronapandemie, verwacht de organisatie uit vrijwel ieder werelddeel aanmeldingen. ,,De seinen staan in veel landen weer op groen,” zegt Björn Bus, artistiek manager van WMC. ,,We hebben gedurende het afgelopen jaar intensief contact gehouden met ons umfeld, zowel nationaal als internationaal, en de meeste bands en ensembles zijn optimistisch. Ze zijn vaak weer gestart met repeteren in groepen en bereiden zich al voor op het komende Wereld Muziek Concours.”

Deadline
Het inschrijven voor het komende WMC gebeurt via een online-applicatie, de Mijn WMComgeving, waarin vertegenwoordigers van deelnemers alle benodigde informatie kunnen uploaden en beheren. Ze kunnen er onder andere hun programma samenstellen, hun artistiek portfolio uploaden en foto’s en video’s aanleveren. Voor 1 november moeten deelnemers alle algemene informatie  (contactgegevens, biografie, recente wedstrijdresultaten, etc.) over hun orkest of ensemble hebben aangeleverd. Orkesten die zich inschrijven in de concertdivisies – de hoogste afdeling binnen de wedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten, brassbands en percussie-ensembles – moeten voor deze datum tevens hun artistiek portfolio indienen. Ze krijgen zo spoedig mogelijk van de organisatie te horen of ze zijn toegelaten tot de wedstrijden. Deelnemers hebben tot 1 februari 2022 de tijd om hun programma definitief te maken.

Compositieopdracht Adams Music Centre bij de verplichte werken 
Op 1 april van dit jaar publiceerde de WMC-organisatie al de regelementen voor alle wedstrijdonderdelen. Ook maakte WMC de titels en componisten van de verplichte werken voor harmonie, fanfare en brassbands bekend. In de 1e divisie staat in 2022 Nitescence crépusculaire van Alexandre Kosmicki (Frankrijk) als verplicht werk op de pupiter. Het werk werd gecomponeerd ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van Adams in 2020. 

Over WMC
Het Wereld Muziek Concours, dat georganiseerd wordt van 7 tot 31 juli 2022, is een blaasmuziekfestival met als basis de wedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten, percussieensembles, brassbands, mars- en showbands en dirigenten. Het festival, dat sinds 1951 iedere
vier jaar plaatsvindt in Kerkrade, is een ontmoetingsplek waar muzikanten en bezoekers met uiteenlopende achtergronden elkaar treffen en waar culturen samenkomen om in gezamenlijkheid muziek te maken. WMC biedt een platform voor een concours op wereldniveau, maar staat vooral voor verbinding tussen mensen, voor waardevolle cross-overs in de blaasmuziek en voor interessante muzikale experimenten.