Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music
Nieuws van Music Centre Ittervoort

Speciale polsters, een unieke ervaring!

02 mei 2007

Elke muzikant is op zoek naar zijn eigen geluid in een instrument en daarop baseert hij of zij de keuze voor een bepaald merk, type en welke eigenschappen het moet bezitten. Maar bij houten blaasinstrumenten is er nog een wezenlijk onderdeel dat de klank bepaald: de polsters. Er zijn er vele op de markt die bekend zijn, maar er wordt altijd gezocht naar nieuwe mogelijkheden om de klank en resonantie van saxofoons, klarinetten en dwarsfluiten te verbeteren. Een aantal polsters met hun specifieke eigenschappen worden hieronder nader toegelicht: kangaroo polsters, J.S. Gold pads en Straubingers polsters.

Kangaroo polsters
De nieuwste revelatie op het gebied van polsters voor saxofoons en bepaalde klarinetten zijn kangaroo polsters. Ze zijn verkrijgbaar in een witte variant en in een zwarte uitvoering. De zwarte polsters zijn wat pittiger en geschikt voor big-band, pop en fusion. De witte polsters zijn wat warmer en ronder van klank en geschikt voor bigband en alle andere soorten muziek. Op alle saxofoons kunnen beide varianten worden toegepast. Voor klarinetten zijn alleen de witte kangaroo polsters geschikt en deze zijn alleen toepasbaar op bas-, en contrabas en contra-altklarinetten. Bij de saxofoons
worden de kangaroo polsters standaard geïnstalleerd met speciale, vergulde en gegolfde resonatoren. Bij klarinetten kan dat eveneens, maar bestaat ook de mogelijkheid om dat te doen met kunststof resonatoren.

Groot scala voordelen
De kangaroo polsters hebben een groot scala aan voordelen. Om te beginnen is de duurzaamheid een groot pluspunt, kangaroo polsters gaan veel langer mee. Ter indicatie: een beroepssaxofonist die normaal elk jaar tot twee jaar zijn saxofoon laat reviseren, hoeft dat met kangaroo polsters slechts één keer in de vijf jaar te doen. Een amateurmuzikant
die gemiddeld eens in de vijf jaar aan een revisie toe is, kan er nu vijftien jaar mee doen. In aanschaf zijn ze dus duurder dan gewone polsters, maar op termijn goedkoper. Daarnaast plakken kangaroo polsters niet en hebben ze een dichte structuur. Door die dichte structuur hebben ze andere akoestische eigenschappen en een grotere klankreflectie. De speciale, vergulde en gegolfde resonatoren vergroten het contactoppervlak om de verloren ruimte van de toongaten te compenseren. Daardoor worden de boventonen door deze polsters en resonatoren gereflecteerd in plaats van geabsorbeerd. Een saxofoon of klarinet die met kangaroo polsters is gereviseerd resulteert in een veel opener klank, een betere projectie en homogeniteit over het gehele bereik van het instrument. Wat uitermate belangrijk is om te weten, is dat kangaroo polsters op een geheel andere wijze geïnstalleerd dienen te worden dan reguliere polsters. Het is een veel arbeidsintensiever proces dat de reparateurs van Muziekcentrale Adams door professionals in de Verenigde Staten is aangeleerd.

J.S. Gold pads
De J.S. Gold pads zijn geschikt voor handgemaakte, professionele fluiten en moderne, professionele saxofoons. Deze polsters zorgen ervoor dat het instrument één metalen buis vormt, zonder onderbreking van andere (zachtere) materialen. Door materialen te veranderen (kurken en vilten) wordt de resonantie van het totale instrument beïnvloed. Bij revisies met deze polsters wordt daarom gebruik gemaakt van synthetische materialen die dichter van structuur zijn en daarom beter reflecteren dan traditionele materialen. Ook deze polsters hebben als voordeel dat ze niet plakken. En het feit dat de metalen buis niet wordt onderbroken, komt de projectie ten goede en zorgt voor een egale klank in het hele bereik. Daarnaast hebben de J.S. Gold pads ook weer als voordeel dat ze veel langer meegaan. Door materialen te veranderen (kurken en vilten) wordt de resonantie van het totale instrument beïnvloed. Bij revisies met deze polsters wordt daarom gebruik gemaakt van synthetische materialen die dichter van structuur zijn en daarom beter reflecteren dan traditionele materialen.

Experimenteren
De reparatieafdeling van Muziekcentrale Adams is reeds jaren bezig met onderzoek en experimenten naar klankverbetering. Vanwege het feit dat er in Europa de afgelopen decennia relatief weinig is gebeurd in de ontwikkeling
van muziekinstrumenten gaan de reparateurs van Adams jaarlijks naar de Verenigde Staten voor de laatste ontwikkelingen. Veel topmusici in de Verenigde Staten verrichten eigen onderzoek en brengen wijzigingen aan aan hun
instrumenten. De klankverbeteringen met deze nieuwe polsters vormen daar een onderdeel van.

Straubinger
 De laatste polsters die aan bod komen zijn geschikt voor dwarsfluiten en klarinetten. De reparateurs van Adams zijn voor het installeren van deze polsters bij Straubinger geweest voor training. En die is onontbeerlijk, omdat zonder de exacte know how deze polsters niet verantwoord te installeren zijn. De Straubinger polsters zijn gemaakt van een harde kunststof en worden in combinatie met een gecomprimeerde synthetische vilt geïnstalleerd. Op professionele fluiten met open kleppen worden standaard leak-proof bushings geplaatst. Het grote voordeel van Straubinger polsters is dat ze niet gevoelig zijn voor klimatologische omstandigheden als vocht en temperatuur. Ongeacht de luchtvochtigheid en de temperatuur zijn deze polsters altijd 100% hetzelfde. Ze zetten niet uit en krimpen niet waardoor ze sponsig worden. Daarmee zijn ze ideaal voor mensen die op veel verschillende plaatsen en onder variabele omstandigheden spelen.

Ruime ervaring
Met een van Europa’s grootste reparatieafdelingen heeft Muziekcentrale Adams natuurlijk een enorme ervaring in het reviseren van allerhande houten blaasinstrumenten. Echter ook met het reviseren van deze speciale polsters heeft de reparatieafdeling inmiddels een ruime ervaring opgebouwd en instrumenten voor musici uit heel Europa gereviseerd. Saxofoons zijn gereviseerd voor Tom de Vette (Nederland) en Laslo Dömötör (Hongarije), klarinetten voor Karel Plessers (België) enYoshio Kashiguchi (Japan). Contrabasklarinetten voor Geert Schrijvers (Nederland) en het Muziekkorps van de Duitse Bundeswehr. Fluiten zijn gereviseerd voor Magdalena Martinez (Spanje) en Stef Bazelmans (Nederland). Uiteraard lichten we u graag voor over de diverse revisiemogelijkheden. U kunt daarvoor contact opnemen met Muziekcentrale Adams, tel. 0475 560 700.

Door: Erwin Pellemans & Frans Philippens