Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Wat is een ligature?

Ligatures of rietbinders worden gebruikt om het riet aan het mondstuk te klemmen. Het riet moet kunnen trillen maar het moet niet lostrillen. Het riet hoort stevig tegen de table van het mondstuk gedrukt te zitten met de vlakke kant van het riet tegen het mondstuk.

Voordat ligatures echt commercieel te krijgen waren gebruikten muzikanten koord dat strak om het riet en mondstuk gewikkeld werd. De Estlander Iwan Müller heeft het eerste metalen ligature ontwikkeld. Koord wordt nog steeds gebruikt door een aantal klarinettisten die op een klarinet met Duits systeem spelen.

Ligatures worden meestal van stof (leer, nylon, of een combinatie hiervan) of van metaal gemaakt. Maar er bestaan ook ligatures van mesh en plastic. Om een ligature het beste te laten werken moet het riet stevig vastzitten zonder dat er een klankverandering optreed door de druk van de ligature op het riet. Om deze reden worden er contact rails gebruikt bij elk riet. Deze kunnen verticaal of horizontaal lopen of zijn in enkele gevallen geen rails maar puntjes.

Bekijk hier alle rietbinders