Sprache:
Adams Musical Instruments - Together in Music
News

Adams uitgelicht in De Klarinet

17 Mai 2018

In de nieuwste editie van "De Klarinet" vindt u een uitgebreid artikel over onze nieuwe vestiging te Lummen. Ook onze reparatieafdeling komt in de schijnwerper.

Adams nu ook in Lummen (België)

door Karin Vrieling

Daar waar veel muziekzaken de afgelopen jaren hun deuren hebben moeten sluiten vanwege tegenvallende verkopen, opende Muziekcentrale Adams nog niet zo lang geleden een spiksplinternieuwe vestiging in het Belgische Lummen. Karin Vrieling sprak met Frans Philippens en Rudi Jongen over deze nieuwe ontwikkeling.

Op zaterdag 27 en zondag 28 januari 2018 opende Muziekcentrale Adams te Lummen officieel haar deuren. Lummen is een gemeente in de Vlaamse provincie Limburg. De vestiging van Adams is aan de Bosstraat 73, op een bedrijventerrein dichtbij afrit 26 van de E314.
Als ik het pand – ca. 2700 m² – begin april bezoek, wordt er de laatste hand gelegd aan de raamdecoratie en is de parkeerplaats nog niet helemaal af, maar het gebouw zelf oogt zeer fris, modern en er zijn heel veel ramen: dus er is ook heel veel lichtinval. Het compleet nieuwe winkelpand heeft een ruime winkelvloer, meerdere testruimtes, een koffiehoek, een reparatieatelier en groot evenementenpodium voor allerlei optredens en presentaties en een ruimte voor clinics. Om de twee weken is er een activiteit, één van de eerstvolgende betreft de ‘Junior Clarinet Competition’ op 27 mei (kijk voor meer informatie op www.international-music-promotion.be).

Scanners
Direct rechts in het pand is een enorme voorraad aan accessoires en mijn oog valt daarbij op de handscanners (zoals in de supermarkt). Rudi Jongen – de verkoopmedewerker met wie ik heb afgesproken, vertelt me dat klanten met de handscanners de actuele prijzen kunnen checken via de streepjescode op de producten. Die prijzen kunnen namelijk nogal eens wisselen en op deze manier hoeft niet elk product een eigen prijslabeltje te hebben.
Voorheen had Adams een winkel in Diest (in de Belgische provincie Vlaams-Brabant). Rudi: “Daar hebben we 28 jaar gezeten, maar het werd echt te klein. Als zo’n jaar of tien zijn we bezig met het realiseren van dit pand in Lummen.”

Rudi Jongen heeft het druk: regelmatig moet hij ons gesprek onderbreken om een klant te woord te staan en verder te helpen. Niet dat hij de enige medewerker hier is: er werken vier fulltimers, een parttimer en er zijn nog vijf vertegenwoordigers, die in verschillende delen van België het bedrijf promoten.
Veel muziekzaken lukte het de afgelopen jaren niet om overeind te blijven, hoe kan het dat Adams een heel nieuw gebouw kan neerzetten? Rudi: “Daar zijn verschillende redenen voor. Eén van de belangrijkste is dat we bij Adams een eigen productielijn hebben, we maken koperinstrumenten en slagwerk. Die worden goed verkocht en dat hebben veel andere winkels niet. Die concullega’s hebben natuurlijk, net als wij, ook de andere merken zoals Buffet, Besson, Yamaha, maar zij verdienen niet met een eigen merk. En op sommige merken is tegenwoordig zo weinig winst te behalen, omdat het – vooral ook via internet – kapot wordt geconcurreerd. Daarnaast hebben we ook nog een aantal huismerken en we hebben heel goede reparateurs. We proberen mensen een volledig pakket aan te bieden: naast een goed instrument, ook een prima service wat betreft reparaties en onderhoud. Dat lukt de andere winkels niet altijd.”
Bijzonder in deze tijd is ook dat er een behoorlijke voorraad aan klarinetten staat. Rudi: “Ja, dat is ook onze politiek, dat je beter één grote zaak in Nederland en één grote zaak in België kunt hebben, waar een goede voorraad staat, dan dat je een aantal kleine filialen hebt, waar maar een heel beperkt aantal staat. Als je hier komt dan hebben we van veel types klarinetten meerdere exemplaren staan. We proberen de mensen ook echt vanuit de andere kant van België naar hier te halen.” Dat laatste lukt al goed gezien de bedrijvigheid op deze woensdagmiddag!
Wat betreft de kleine reparaties aan instrumenten: deze worden in Lummen door de eigen reparateur gedaan, maar voor grote revisies gaan de instrumenten naar de vestiging in Ittervoort, waar een heel grote reparatieafdeling met veel kennis en kunde is. Twee dagen per week is er transport tussen Lummen en Ittervoort.

Indrukwekkend
Voordat ik naar het bedrijf in Lummen reed, sprak ik op de vestiging te Ittervoort met Frans Philippens, houtblaasreparateur. Ik stond versteld van de enorme ruimte die ik hier aantrof en ik was nog meer onder de indruk toen Frans me de fabriek liet zien. Hier worden onder meer de wereldberoemde Adams pauken en ander slagwerk gemaakt en sinds ongeveer vijftien jaar ook koperblaasinstrumenten. Frans: “Ongeveer 95% van onze productie betreft export, er gaat heel veel naar Azië en Amerika.” In de vestiging Ittervoort – winkel plus fabriek – werken ruim 150 mensen, de meesten daarvan werken in de fabriek.

André Adams is ongeveer 45 jaar geleden met het bedrijf begonnen in het nabijgelegen ‘witte stadje’ Thorn (vanuit de winkel in Ittervoort is de kerktoren van Thorn goed te zien). Hij begon in het schuurtje bij z’n ouders in de tuin met repareren. Frans: “Hij was trompettist bij Harmonie St. Michaël van Thorn en zat daar vóór de pauken. En zo is het een beetje begonnen: met het herstellen van pauken en daarna ook het fabriceren ervan. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat we marktleider zijn op het gebied van concertslagwerk, wereldwijd!”
Op mijn vraag hoe het komt dat Adams zo’n succes is geworden, heeft Frans direct een antwoord: “Het is een bedrijfsfilosofie dat we altijd anders willen zijn dan anderen. We hebben ons altijd willen onderscheiden, zijn een eigen weg ingeslagen en hebben onze eigen strategieën gevolgd. Ook stonden en staan we altijd garant voor een kwalitatief goed product. Die combinatie heeft er denk ik toe geleid dat we gegroeid zijn. Daarnaast zijn wij wat betreft verkoop en reparatie geen lokaal bedrijf. Mensen komen van ver over de landgrenzen hier naartoe om instrumenten te testen en te kopen. Naast het grote assortiment hebben we ook veel verschillende akoestische mogelijkheden.”
Vinden mensen het niet bezwaarlijk dat het bedrijf zo ver weg is, voor het geval er iets met hun instrument is? Frans: “Gelukkig bestaan er ook koeriersbedrijven! Uiteindelink worden alle instrumenten die in een winkel komen, vanuit de fabriek, ook altijd verscheept. Als instrumenten goed verpakt zijn, dan is dat helemaal geen probleem.

Onderscheiden
Dan praat ik met Frans over Buffet, de grote marktleider wat betreft klarinetten. “Dat zijn vaak prima instrumenten, maar ik vind het wel jammer dat veel klarinettisten andere merken klarinetten helemaal geen kans geven. Het komt zelfs voor dat mensen hier in de testruimte ook klarinetten van andere merken proberen en daarvan onder de indruk zijn, maar dan toch voor de gevestigde naam kiezen. Men is dan terughoudend of bang dat men zich qua klank onderscheidt van de anderen in de klarinetgroep waarin men speelt. Ik vind dat bijzonder jammer en begrijp het ook niet goed. Want juist als je bijvoorbeeld soloklarinettist bent in een harmonieorkest, dan is het toch heel mooi dat je je kunt onderscheiden van de rest?”
Is dit iets specifieks voor de klarinetwereld? “Ja, absoluut, bij fluitisten bijvoorbeeld speelt dit totaal geen rol, die zitten veel minder vast aan een bepaald merk.”

Tot slot spreken we over revisies. Frans: “We werken daarbij het liefst met de originele materialen. Dus als iets vervangen moet worden, dan doen we dat in principe met iets van hetzelfde merk als wat er op zit: dezelfde polsters, dezelfde kurken, zelfs dezelfde polsterlijm. Maar als iemand specifiek iets anders erop wil hebben, dan kan dat natuurlijk ook. Onze voorkeur is echter wel om te kiezen voor het origineel, want op die manier krijg je het instrument weer in de staat waarin het verkeerde toen je het voor het eerst uitzocht. Als je ander materiaal gaat gebruiken, dan gaat het instrument anders resoneren en krijg je dus een ander geluid dan hoe het klonk toen je dat instrument uitkoos. Dit kan wel betekenen dat bij ons de revisie misschien wat duurder is, maar je krijgt het instrument dan wel in die beginstaat weer terug. Veel mensen realiseren zich niet en zelfs vakmensen zijn zich er niet altijd van bewust dat ander materiaal een ander klankspectrum ten gevolg heeft.”
Het is raadzaam om tijdig een afspraak te maken voor een revisie. Frans: “Anders loop je het risico dat je je instrument vijf of zes weken kwijt bent. Wij nemen er graag goed de tijd voor, zodat we ook echt kwaliteit kunnen leveren.”

Bron: De Klarinet Mei 2018 - www.deklarinet.com