Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Krystina Marcoux

Flamboyant en energiek, Krystina Marcoux krijgt snel een reputatie vanwege haar bijzondere interesse in interdisciplinaire werken en haar sterke toewijding aan het ontwikkelen van nieuw repertoire en arrangementen voor de marimba. Ze heeft een solide reputatie opgebouwd als een van de nieuwe toonaangevende percussionisten van Canada, en haar spel wordt door critici beschouwd als zowel lieflijk melodieus als sterk percussief. Ze valt op door “haar uitzonderlijke shows, zowel visueel als muzikaal. De lieftallige muzikante is een lust voor het oog met haar podiumpresentatie en haar adembenemende meesterschap, en charmeert bovendien onze oren met het brede scala aan geluiden, soms gedempt, soms oogverblindend, altijd omhullend, zo niet bedwelmend, die ze uit haar instrumenten haalt."

Krystina's Adams Gear

Ze wijdt haar creativiteit ook aan het bedenken van shows die muzikale uitmuntendheid combineren met andere artistieke disciplines. Ze verdedigt krachtig het idee dat een podium één kneedbaar materiaal is dat moet worden gebogen, gebogen en gespeeld, net als plasticine. Door theater, dans, stand-up comedy, miming, humor of zelfs sport te combineren met haar percussiespel op het podium, streeft Krystina ernaar haar muzikale wereld te openen voor een groter en breder publiek.

Winnaar van vele prestigieuze prijzen, zoals de Eerste Prijs van de OSM Competitie of de Fondation Banque Populaire de France, heeft zij bewezen over een extreem hoog muzikaal en technisch niveau te beschikken. Haar unieke artistieke visie zorgde ervoor dat festivals als de Biennale Musiques en Scène de Lyon, het Colombian Percussion Festival FOSBO of Montreal's Festival Classica opdracht gaven voor haar shows.

Ze kwam oorspronkelijk uit Quebec en behaalde haar doctoraatsstudie onder leiding van Jean Geoffroy aan het Conservatoire National Supérieur Musique et Danse de Lyon, waar ze zich specialiseerde in de relatie tussen theater, dans en muziek. Bij de CNSMD en in samenwerking met de École Nationale Supérieure des Arts et Techniques du Théâtre heeft ze een programma voor muzikanten en acteurs bedacht en onderwezen, waarbij ze beide disciplines samenbrengt zodat ze van elkaar kunnen leren.

Collaborations

Stick&Bow
Stick&Bow, “Het baanbrekende duo uit Montreal dat alles speelt, van Bach tot Radiohead” (The Intro van CBC Music), verenigt de Canadese marimbaspeler Krystina Marcoux en de Argentijnse cellist Juan Sebastian Delgado. Zij zijn klassiek geschoolde muzikanten en presenteren een breed spectrum aan muziekstijlen, variërend van rock tot gypsy-jazz en van barok tot tango. Hun eclectische repertoire bevat originele arrangementen van enkele van de meest gevierde werken uit de geschiedenis, waarbij het potentieel van hun gecombineerde instrumenten wordt benadrukt. In hun creatieve proces combineert Stick&Bow muzikale vertelling met humor en storytelling, waarbij de krachtige combinatie van cello en marimba het luisteren naar bekende werken op verfrissende en onverwachte manieren transformeert. Stick&Bow zet zich ook sterk in voor de muziek van onze tijd en geeft opdracht tot werken die gedurfd en toch toegankelijk zijn van onder meer componisten als Luis Naon, Camille Pe´pin, Luna Pearl Woolf, Jason Noble, Marcelo Nisinman en Jean-Pierre Drouet.

Stick&Bow is kritisch Het veelgeprezen debuutalbum Resonance werd door Toronto's The WholeNote geprezen als "gewoon briljant" en "helemaal verrukkelijk" en door La Scena Musicale als vol "aangename verrassingen". Krystina en Juan toerde met hun innovatieve nieuwe programma, met muziek van Bach tot Radiohead, door Quebec en New Brunswick als “Emerging Artists” met Jeunesses Musicales du Canada in 2019, samen met recente stops in Belleviloise in Parijs voor een volle zaal en in New York City's APAP-showcase in januari 2020. Stick&Bow is te zien in The Intro van CBC Music en beschreven als "moedig gaan waar geen cello en marimba ooit zijn geweest", en is tijdens de Covid-19-crisis druk bezig geweest met digitale optredens. Ze waren een van de weinige klassieke crossovergroepen die door het National Arts Centre in Ottawa werden geselecteerd voor de liveconcerten van #CanadaPerforms; ze arrangeerden het nummer Pour de´jouer l’ennui en brachten samen met sterzanger Pierre Lapointe een video uit die in minder dan 24 uur ruim 100.000 keer werd bekeken; ze namen hun tweede album met muziek van J.S Bach op voor het label Analekta met de internationaal bekende klavecinist Luc Beausejour; ze arrangeerden, namen op en voerden een nieuw Latijns-Amerikaans programma uit in opdracht van Baruch College in New York; en ze namen vijf muziekvideo's op, Piccolo Sessions, met nieuwe arrangementen van muziek van Sting, Casals en Carlos Puebla, uitgebracht in 2021 (muzieklabel LEAF).

Recente hoogtepunten zijn: All the Madmen, een show geïnspireerd op muziek van Beethoven, David Bowie en Tom Waits, in opdracht van Festival Classica; de kindervoorstelling Bavela et ses 7 vies d’aventure met als thema El di´a de los muertos, waarin live vertelling, geanimeerde tekeningen, originele muziek en arrangementen worden gecombineerd, in opdracht van Arte Musica en Salle Bourgie; deelnemen aan het prestigieuze Bach Festival Montreal, de triosonates van J.S Bach uitvoeren met Luc Beausejour en optreden op het Festival du Bout du Monde in Gaspe met volksmuzikanten die verschillende muzikale tradities verkennen.

Aankomende projecten voor 2022-2023 zijn onder meer: ??een concert met 40 data tournee in Frankrijk met de prestigieuze organisatie Jeunesses Musicales France, nieuwe opdrachtwerken van componisten Analia Llugdar, Alcides Lanza en Luis Naon, een nieuwe opname van werken van Piazzolla samen met de legendarische tango-jazzpianist Gustavo Beytelmann met marimba, vibrafoon, cello en piano wordt in 2022 uitgebracht met Analekta en komende concertdata in Argentinië, Frankrijk en de VS.

Stick&Bow met Luc Beauséjour
De bekende klavecinist Luc Beauséjour ontmoette Krystina enkele jaren geleden toen hem werd gevraagd deel te nemen aan een concert van het Orchestre symphonique de Montre´al onder leiding van Kent Nagano. Het concert bevatte bekende werken van Vivaldi en Krystina voerde haar eigen arrangement van het Concerto voor twee cello's in G Minor RV 531 uit op marimba. Op het podium voelden beide muzikanten een fantastische muzikale band en enkele maanden later stelde Luc Krystina voor om bij de koffie samen een Bach-concert voor te bereiden. Naarmate het programma vorm kreeg, werd het duidelijk dat Bachs triosonates voor orgel ideaal zouden zijn voor hun beide instrumenten. Met de toevoeging van cellist Juan Sebastian Delgado, Krystina’s partner in het duo Stick&Bow, was het team compleet.

Het trio -marimba, klavecimbel, cello- voert de sonates uit zonder de originele partituren van Bach te hoeven wijzigen. De klavecinist speelt de bovenste partij in de rechterhand en de baspartij in de linkerhand, verdubbeld door de cello, en de marimba bestrijkt het middengedeelte. Deze nieuwe muzikale combinatie geeft een verfrissende kleur aan deze bekende werken en een nieuw perspectief op de verschillende stemmen en het contrapunt.

Jean-Pierre Drouet
Sinds 2020 werkt Krystina nauw samen met de Franse percussionistische legende Jean-Pierre Drouet. Ze werkt aan een nieuw opdrachtwerk dat Drouet haar aanbood, dat in maart 2022 in Parijs, Frankrijk, zal worden opgenomen. Ze ontwikkelt ook een reeks artikelen om het leven en werk van deze uiterst belangrijke muzikale figuur onder de aandacht te brengen. Met haar werk wil ze veel biografische elementen delen die voor velen onbekend zijn, maar die het werk van Drouet hebben beïnvloed. Ze verdiept zich ook in de samenwerkingen die Drouet heeft gehad met veel van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. Voor elk werk wordt een uitvoeringspraktijk gepresenteerd, die ten grondslag ligt aan de artistieke inbreng die Drouet in deze samenwerkingen heeft gehad. Dankzij deze artikelen hoopt Krystina inzicht te geven in de originele uitvoeringen van deze werken, om zo percussionisten te informeren over de oorsprong van een werk en het belang ervan voor het begrijpen en nemen van hedendaagse muzikale beslissingen.