Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

YANAGISAWA ON TOUR: Workshops met FRANK VAGANEE & JEROEN VANBEVER, i.s.m. Theo Wanne, Gottsu & Marca

Zaterdag 5 oktober 2019 | 10:00 - 17:00

Zaterdag 5 oktober bent u van harte welkom bij Adams Lummen voor een exclusieve Yanagisawa Dag. Alle nieuwe WO- modellen in diverse uitvoeringen zullen beschikbaar zijn (Sterling Silver, brons...) in de grootste voorraad ooit. Deskundige uitleg krijgt u van Yanagisawa-specialist Wen De Backer. Tevens zijn er workshops door niemand minder dan Frank Vaganée (jazz) en Jeroen Vanbever (classic). Deze workshops zijn interactief, breng je sax dus mee. Gratis inkom, wel even inschrijven aub.

[form]

PROGRAMMA

10u00 Interactieve Workshop, doelgroep klassieke muziek door Jeroen Vanbever (bio en programma workshop onderaan)

14u00 Interactieve Workshop, doelgroep jazz en lichte muziek door Frank Vaganée (bio onderaan)

Er zal een geweldig aanbod van saxen te zien en te bespelen  zijn. Bij aankoop kunt u alvast rekenen op een extra verrassing van ons én Yanagisawa.

Daarnaast is er ook het ganse gamma van mondstukken van Theo Wanne en Gottsu mondstukken, en rieten van het Franse merk Marca. Alles vrijblijvend uit te testen, in de winkel of bij u thuis!

Sinds de start in 1896, streeft Yanagisawa 1 enkele passie na: het vervaardigen van werelds fijnste saxofoons, in sound en gemakkelijkheid in het bespelen! Yanagisawa's uitstekende ergonomie en key-work zijn ongeëvenaard en het resultaat van een uitstekende samenwerking en respect met professionele muzikanten wereldwijd.
Of je nu zoekt naar een uitstekend instrument voor een student, of een top-level professioneel instrument, Yanagisawa’s handgemaakte, "Japanese-made" saxen geven je een instrument van ongeëvenaarde kwaliteit. Yanagisawa saxen worden voor 100% gemaakt in eigen beheer

De nieuwe Yanagisawa WO modellen brengt de saxofoon naar een ongezien en ongeëvenaard niveau. Het design van de ergonomie, projectie, intonatie, homogeniteit en comfort zijn tot het uiterste gedreven voor een verbluffend resultaat.

Ook de befaamde Theo Wanne en Gottsu mondstukken en Marca rieten kunt u vrijblijvend proberen.

 

 

Jeroen Vanbever  (°1990) is een jonge, gedreven, Belgische saxofonist.
Na zijn studies saxofoon bij Rudy Haemers aan het Stedelijk Conservatorium te Mechelen, vervolgde hij zijn opleiding muziek aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Nadine Bal. Hier behaalde hij in 2013 de Master in Music optie Saxofoon met grote onderscheiding (Magna Cum Laude).
Sinds 2008 volgde hij tevens Master Classes bij Rik Vaneyghen, Cecil Busar, Gaetano Di Bacco, Gerard McChrystal, Alain Crepin, Joseph Wytko en Rudy Haemers. Daarnaast nam hij deel aan de 12de en 13de “Habanera International Academy” in Poitiers, Frankrijk, Hier kreeg hij les van Jean-Denis Michat, Julien Petit, Masataka Hirano, Sylvain Malezieux, Fabrizio Mancuso en Gilles Tressos. In 2013 volgde Jeroen lessen bij Claude Delangle, Vincen Lê Quang, Damien Royonnais, Masataka Hirano, Arno Bornkamp, Christian Wirth en Vincent David tijdens l’Université Européenne de Saxophone in Gap, Frankrijk. Verder trok hij naar Rochester, Amerika voor de 1ste American Saxophone Academy aan Eastman School of Music. Jeroen volgde hier master classes bij Chien-Kwan Lin, Tim McAllister, Carrie Koffman, Kenneth Tse en Otis Murphy. Ten slotte volgde hij nog privélessen bij Kyle Horch.
Als freelance saxofonist werd hij reeds verschillende keren gevraagd om met het “Symfonieorkest Vlaanderen” en “Brussels Philharmonic Orchestra” mee te spelen. Met deze laatste trad hij onder andere op op het Festival Musiq’3 en nam hij deel aan een tournee door Duitsland. In januari 2012 richtte Jeroen samen met drie studenten saxofoon van het Lemmensinstituut het saxofoonkwartet Mise en Sax op. Hiermee bereikte hij in maart 2012 de finale van de “Youth ‘n’ Classic” wedstrijd, die uitging van het Klarafestival en “Sonic Angel”. Daarnaast speelt hij ook baritonsaxofoon bij het saxofoonkwartet The Circling Saxes en verleent hij zijn medewerking aan toneelproducties.
Momenteel volgt hij naast zijn activiteiten als muzikant en docent een jazzopleiding aan LUCA School of Arts – campus Lemmensinstituut in de klas van Frank Vaganée. Jeroen volgde reeds master classes bij Ben Sluijs, Fabrice Alleman, Daniel Stokart, Richard Rousselet, Ewout Pierreux, Jos Machtel en Dree Peremans.
Jeroen speelt Yanagisawa saxophones.

Frank Vaganée  (saxofonist, arrangeur, componist, artistiek docent)   www.frankvaganee.com   www.brusselsjazzorchestra.com    www.jazznbeyond.be
Frank Vaganée werd geboren op 19 maart 1966 in Mechelen België. Hij kreeg een klassieke opleiding aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen en het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (1974-1985).  Frank kreeg improvisatielessen van de Amerikaanse jazzsaxofonist John Ruocco aan de Antwerpse Jazzstudio (1983-1986) en volgde compositie-en arrangeertechnieken aan de Musikhochshule in Keulen bij Bob Brookmeyer (1993-1995). Hij trok in 1998 naar New York om er bij te studeren. Sinds 1983 leidt Frank zijn eigen  bands en componeert voor grote en kleine orkestbezettingen. Hij werkte free-lance bij het BRT-Jazzorkest en BRT-Big band.(1986-1991) Frank was lid van “The Timeless Orchestra” uit Nederland waarmee hij doorheen Europa en Japan toerde.(1989-1993) Hij vertegenwoordigde in 1989 België in de big band van de ERU (Europese Radio Unie) in Lignano Sabbiadoro (I). In 1991 werd Frank door de Belgische Jazzpers als grootste jazztalent verkozen. In 1993 won hij de “CERA Jeugd en Muziek-prijs”. In 1994 won hij samen met het BJO de “Prix Nicolas d’Or”. In 2001 won Frank de prijs “Django d’Or”. In 2006 won Frank samen met het BJO de “Cultuurprijs Vlaanderen”.  In 2011 won hij de “Jazzmozaïk Award”. Frank werd sinds 1 april 2011 voor twee jaar benoemd tot Stadsartiest van zijn stad Mechelen.

In deze hoedanigheid realiseerde hij tal van projecten in zijn geboortestad waaronder; Een jazz-oratorium “Zeg, zing het, deze stad zijn wij” ism dichter Roger De Neef, tgv het Newtopia festival,         “Het einde van de wereld” een theaterstuk ism ’t Arsenaal, “Serendipity” een muziekscore bij de expositie van werk van kunstschilder Beniti Cornelis tgv de opening van het nieuwe museum Hof Van Busleyden, composities voor de Mechelse beiaard, “Scattered Rhymes” een project ism Zefiro Torna, tal van workshops ism het Stedelijk conservatorium en nog enkele kleinere feiten. In 2012 won hij met het BJO een Oscar voor “Best original filmscore” voor hun medewerking aan de realisatie van de filmmuziek bij de film “The Artist”

 Frank is sinds haar oprichting artistiek leider van het Brussels Jazz Orchestra (www.brusselsjazzorchestra.com) en freelance werkzaam in tal van andere groepen. Frank heeft meegewerkt aan het boek “Toots 90”, aan het programma “Jazz Middelheim” (zomer 2012) en tal van artikels in de Belgische pers en gespecialiseerde jazzpers. Frank Vaganée gaf les van 1987 tot 1990 aan de Jazzstudio (vzw Halewijnstichting) in Antwerpen. Van 1992 tot 1994 was hij docent jazzsaxofoon aan het Sweelinck Conservatorium in A’dam. Van 1993 tot 2004 docent saxofoon jazz en ensemblespel aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Van 1993  tot op heden docent saxofoon jazz, ensemblespel, big band en arrangement aan het LUCA School of arts departement Lemmensinstituut te Leuven.  Hij geeft tal van workshops en masterclasses in binnen- en buitenland.
Frank speelt exclusief Yanagisawa saxofoons en Marca reeds.

 

Sound & techniek
Workshop door Jeroen Vanbever
Muzikale intro: From Nowhere to Nowhere – Michael McGlynn
Sound
Je “sound” (toon of klank) is het eerste wat de luisteraar hoort. Ze zeggen vaak: “Je krijgt maar 1 kans voor een goede eerste indruk” en dat is zeker ook bij muziek het geval.
Wat is een goede “sound” dan? Welke oefeningen kan ik doen om mijn “sound” te ontwikkelen? Waarom klinkt het vaak niet goed? Heb ik een andere saxofoon, mondstuk of rieten nodig?
Op deze vragen tracht ik in het eerste deel van deze workshop een antwoord te geven en je meteen ook te helpen met concrete oefeningen. Zo gaan we aan de slag met ademhaling en blaastechniek en kijken we welke rol intonatie speelt.
Techniek.
In het tweede deel van deze workshop behandel ik techniek. Mensen willen altijd sneller, harder, hoger, verder, … Een van mijn stokpaardjes is echter: “langzaam leer ik sneller”.
Ik geef je enkele belangrijke basisprincipes mee i.v.m. je houding, handpositie, maar ook concrete methodes om je oefenpraktijk te verbeteren. Zo leer je efficiënter te zijn en leer je hoe je op kortere tijd veel meer kan bereiken.
Vragenronde.
Indien er tijd overblijft ga ik met veel plezier in op persoonlijke vragen.
Materiaal
Voor zowel het aspect “sound” als techniek voorzie ik nota’s waarmee je thuis verder aan de slag kan.
www.jeroenvanbever.be / lessons.jeroenvanbever.be