Flute Centre

Valentino Zucchiatti

Valentino Zucchiatti is solo fagottist van het Teatro alla Scala in Milaan, ItaliŽ.

Valentino Zucchiatti werd geboren in Udine in 1961. Hij studeerde fagot bij Voiko Cesar en Gilberto Grassi. In 1979 verhuisde hij naar Turijn om computercursussen aan de universiteit bij te wonen. Hier ontmoette hij de maestro Vincenzo Menghini met wie hij drie jaar later afstudeerde met volledige cijfers en onderscheidingen.
Hij onderscheidde zich onmiddellijk in enkele internationale competities.
In 1983 volgde hij met Ovidio Danzi de specialisatiecursussen aan de Portogruaro Academy. In 1984 won hij de eerste fagotwedstrijd in het Teatro alla Scala-orkest en werd daarmee de eerste fagot van de gelijknamige Filarmonica. Sindsdien heeft hij meegewerkt aan alle concerten, opnames en televisieopnames van het prestigieuze orkest.
In 1986 ging hij naar Philadelphia om te studeren bij Bernard Garfield, de eerste fagot van het Philadelphia Orchestra. Hij vervolgde zijn artistieke opleiding bij Brian Pollard, vijftig jaar lang fagottist-solist van het Concertgebouworkest. Hij werkt samen met toonaangevende kamermuziek groepen, ook samen met een aantal solisten van de Wiener Philharmoniker, Berliner Philharmoniker, Bayerischer Rundfunk Orch., Het Bayerische Staatsoper en dell'Orch. de Paris.
Hij was jurylid in tal van internationale competities.
In 1989 voerde hij een belangrijke solo-tournee door de grote steden van Japan, waar hij ook conferenties organiseerde in enkele belangrijke universiteiten. In '92 gaf hij een recital voor I.D.R.S. Conventie in Frankfurt en maakte deel uit van de jury van de "Ferdinand Gillette International Competition". In maart 1993 nam hij als solist een Vivaldi-concert op met Riccardo Muti en het La Scala Philharmonic voor EMI. In 2002 maakte hij een belangrijke tournee met het Friuli Venezia Giulia-orkest dat hem ertoe bracht om als solist op te treden in de Musikverein in Wenen en La Scala.
Al 16 jaar is hij docent aan de prestigieuze opleiding van Riva del Garda en wordt hij regelmatig uitgenodigd voor de internationale masterclasses van Hamamatsu. Van 2002 tot 2004 doceerde hij de zomercursussen van Città di castello. Het was een docent aan de jaarlijkse academies van top orkestrale verfijning van het Teatro alla Scala in Milaan en de Arturo Toscanini Foundation van Parma, de Academie van Ca 'Zenobio in Treviso en de bovenste twee jaar durende periodes van het Conservatorium van Udine en Padua. Hij geeft regelmatig masterclasses aan de universiteiten van Tokyo Geidai, Stuttgart en Würzburg. Hij geeft momenteel les aan de Universiteit van Maastricht en Keulen.

Fotogalerie