Flute Centre

Simon van Holen

Simon Van Holen, Solo-Contrafagot van het Koninklijk Concertgebouworkest, heeft een rijke muzikale carrière opgebouwd met vele diverse uitvoeringen, opnames en master classes. Hij trad op met de Berliner Philharmoniker, het Luzern Festival Orchestra, het Beierse Radio Symfonie Orkest, het Tonhalle Orchestre Zürich, de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen en wordt regelmatig uitgenodigd als solist en docent in Europa en Azië.

Simon Van Holen werd geboren in België en kreeg zijn eerste fagotlessen op achtjarige leeftijd. Hoewel hij nog niet groot genoeg was om het instrument onder de knie te krijgen, was zijn ambitie goed gedefinieerd. In 2003 ging Van Holen naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en voltooide hij zijn studie in 2010 aan de Robert Schumann Musikhochschule in Düsseldorf, waar hij afstudeerde met de hoogste onderscheiding onder het toezicht van prof. Gustavo Núñez. Hij verrijkte zijn studie verder met Brian Pollard, Klaus Thunemann, Dag Jensen, Stefan Schweigert, Sergio Azzolini en Marion Reinhard.

De carrière van Van Holen als professionele orkestmuzikant begon al voordat hij zijn muziekstudie voltooide. Hij is lid geweest van het European Union Youth Orchestra en het Gustav Mahler Jugend Orchestre en speelde in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Maleisisch Filharmonisch Orkest, het Orkest de l 'Opera de Rouen en het Norrköpings Symfoniorkester. In 2007 won hij de Academy Position bij de Düsseldorfer Symphoniker, waar hij in 2011 werd benoemd tot solo-contrafagottist.

Al van jongs af aan een actieve kamermuzikant, Van Holen ontving de prestigieuze 'Villa-Musica Rheinland-Pfalz' Scholarship. Hij nam ook deel aan de Zermatt Festival Academy en de Gustav Mahler Academy en had het genoegen om op te treden met enkele van de meest legendarische muzikanten zoals MenahemPressler, IngoGoritzki, Jean-Yves Thibaudet, Jürgen Kussmaul en Wolfgang Boettcher.

In 2013 ontving Simon van Holen de prijs 'Prix de Salon' van de zakenkring van het Koninklijk Concertgebouworkest vanwege zijn buitengewone muzikaliteit. De prijs maakte het mogelijk om een nieuw werk voor contrafagot en strijkkwintet van de Nederlandse componist Kees Olthuis, en de opname van zijn debuutalbum 'Pro Contra!', Dat is uitgebracht op Challenge Records, mogelijk te maken.

Naast zijn orkestcarrière is Simon Van Holen hoofdvakcocent voor fagot en contrafagot aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft hij regelmatig masterclasses over de hele wereld. In oktober 2017 is hij ook benoemd tot docent contrafagot aan de Hochschule für Musik und Tanz Keulen.