Language:
Adams Musical Instruments - Together in Music
News of Music Centre Ittervoort

Selmer Saxofoondag was een groot succes!

20 March 2013

Enthousiaste reacties op de Selmer Saxofoondag...

Wij willen Selmer en hun importeur BIN bedanken voor de goede samenwerking, Tevens willen wij alle deelnemers die uit het hele land waren gekomen en zelfs uit België bedanken voor de geweldige opkomst en de enthousiaste reacties. En zeker niet als laatste Johan van der Linden bedankt voor de vakkundige leiding en het Artez/HKU Saxophone Orchestra bedankt voor de fantastische afsluiting!!!

Hieronder een verslag van Marjo Schroën

"Flirt met mij"

Zaterdag 16 maart 2013 was Muziekcentrale Adams uit Ittervoort het toneel voor een Selmer Saxofoondag o.l.v. de gerenommeerde saxofonist Johan van der Linden. Harm Roestenberg tekende voor de organisatie vanuit BIN/ Selmer. Maar liefst vijftig bevlogen saxofonisten uit alle windstreken (o.a. Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Belgisch en Nederlands-Limburg) lieten zich inspireren door de grote meester en waren zichtbaar in hun sas.

Marjo Schroen was één van de acht deelnemers uit Leudal -de gemeente waartoe ook Ittervoort behoort- en vraagt zich af waarom niet meer saxofonisten uit de regio enthousiast waren om deel te nemen. “Ik durf te stellen dat zij een unieke dag gemist hebben. Aan de PR vanuit de organisatie kan het niet gelegen hebben. De meeste deelnemers waren via de digitale media van deze dag op de hoogte gebracht, was te lezen op het vragenformulier dat deelnemers na afloop vrijwillig hadden ingevuld. Meer dan 95% van de deelnemers bleek lid te zijn van een muziekvereniging. Uitgerekend de muziekverenigingen kunnen volgens mij alerter zijn om hun leden te stimuleren tot deelname aan dergelijke 'masterclasses'. Muzikanten zullen door deelname ongetwijfeld een flinke boost krijgen.”

Oogcontact
Het goed gemêleerde saxofoonorkest klonk niet meteen als een klok. "Ik hoor de zaterdagochtend", sprak Johan. Met geweldige beeldspraken en anekdotes loodste hij de muzikanten door de partijen van o.a. Palladio van Karl Jenkins (arr. Johan van der Linden) en West Side Story Extraits for Saxophone Quartet van Leonard Bernstein (Arr. Ph. Marillia). Bij aanvang had Johan vooral aandacht voor de tongaanzet. "Plaats je tong tegen het riet, probeer al stationair te draaien en haal dan je tong weg."
Zoals alle dirigenten eiste hij een goed oogcontact met de dirigent: "Ik vind jullie brilletjes wel hip, maar velen hebben de luiken dicht waardoor ik slechts een schim ben." Geweldig hoe Johan muzikanten wist uit te leggen hoe je de muziek op een hoger niveau kon krijgen. "Samenspelen is elkaar ruiken. Je moet mekaar voelen."
Met de opmerking "Vandaag ben ik de enige man in jullie leven ....... flirt met mij", doelde hij op het feit dat muziek 'emotie' is. “Ben je bewust van wat je wilt vertellen met je muziek. Je moet als het ware verhalen vertellen op je saxofoon. Je communiceert met het publiek.”
Johan deelde met de deelnemers zijn mooiste ervaring wat betreft emoties overbrengen. Dat was als toehoorder bij een uitvoering van het 4,5 (!) uur durend strijkkwartet van George Crumb. "Alle emoties maakte ik door, en dat maakte het tot mijn mooiste ervaring. Muziek moet je raken, dient een kippenvelmoment te hebben ... Als ik saxofoon speel, dan speel ik geen nootjes, maar maak ik iets duidelijk. Saxofoonspelen heeft niets met muziek te maken. Het gaat om wat je bedoelt."

Viswijven
Die laatste opmerking illustreerde hij met een sublieme vertolking van deel 2 'Soliloquy' uit Alt.Music.Ballistix for Bb clarinet & tape van Nikola Resanovic op sopraansaxofoon. Met toestemming van de componist mag Johan dit werk op sopraansax uitvoeren. Helemaal te gek! Voor diegenen die nog een keertje willen nagenieten, of voor alle andere nieuwsgierigen volgt hier de link: http://www.youtube.com/watch?v=zOocjKh0khc
Gedurende de ochtend begon Johan het orkest meer en meer naar zijn hand te zetten. 'I like to be in America' klonk wezenlijk anders (lees: beter) nadat hij over ordinaire viswijven had gesproken. Kortom: vertel verhalen en toon je emoties! Johan maakte verder duidelijk dat het spelen van juiste ritmes super belangrijk is. "Ritme is 99% van alles", maar dat wisten de deelnemers natuurlijk al. Staande met gesloten ogen en al wiebelend en draaiend gingen ze op zoek naar hun levenstempo.

Tips
Op zo'n saxofoondag zijn toch vele saxofonisten uit op 'tips & tricks' van de meester. Daarom de volgende 'tips & tricks' voor eenieder die geïnteresseerd is:
Embouchure: speel altijd met een rechte kin (géén propkin!). Wanneer je kin recht is trek je de lip van het riet af, waardoor het riet beter kan trillen. Mondhoeken niet naar achteren maar juist naar voren, alsof je wil kussen. ("Saxofoonspelen is een prettige bezigheid")
Mondstukken: liever een groot mondstuk met een licht riet, dan een klein mondstuk met een zwaar riet. Er zijn aparte mondstukken voor jazz, de binnenkant (kamer) is anders. Vraag advies en probeer vooral uit. Wat vele saxofonisten niet weten, is dat een klassiek mondstuk kan slijten. Wanneer je 3-4 jaar 1,5-2 uur per dag speelt, ontstaat er een steeds diepere (doffere) klank en trekt het riet soms niet meer vacuüm tegen het mondstuk.
LefreQue: volgens velen de meest opmerkelijke recentelijke uitvinding, die ervoor zorgt dat trillingen beter worden doorgegeven van hals naar mondstuk en van mondstuk naar hals. Hierdoor ontstaat een rijker geluid, betere intonatie en een grotere flexibiliteit.
Rieten: Zet nieuwe rieten nooit in een glas water. Het riet (dus ook de tip) trekt dan teveel vocht aan, waardoor het niet lekker meer trilt. Speel nieuwe rieten 5-10 min. per dag in en dresseer ze naar jouw gewenste geluid toe. Een goed ingespeeld riet gaat langer mee. Johan demonstreerde hoe je rieten kan 'balansen' door al blazende het hoofd te kantelen van links van rechts. Wanneer een riet niet in balans is, hoor je aan de ene kant een lager geluid dan aan de andere. Waar het riet dikker is, hoor je een lager geluid. Tip: zorg voor constante vochtigheid van de rieten (speciale bewaardoosjes of zakjes). Druk verder de nerven van een riet nooit dicht met de achterkant van een lepel; dit is funest. Polijst echter wel de achterkant van het riet door hiermee te wrijven over een wit A4-tje. Hierdoor krijg je minder kalkafzetting en blijft er geen water vasthangen aan het riet. Is je rietje een beetje grijs uitgeslagen (=kalk uit je speeksel) ontsmet dit dan met Sterilon. De beste rieten zijn gemaakt van de onderkant van de rietstengel. Hier zitten de buisjes dichter op mekaar. Pas op voor groen-gele rieten; deze zijn nog niet uitgerijpt.

Het grote geheim om een goede saxofonist te worden is volgens Johan "talent hebben en hard studeren".

Repetities
Na een tweetal uurtjes spelen was het tijd voor een goedverzorgde lunch in de 'Frans uitgedoste' winkel van Adams en keek menigeen zich de ogen uit bij de uitgestalde saxofoons en accessoires. Enkele saxofonisten testten saxofoons uit bij de stand van Selmer in de repetitiezaal op de eerste verdieping. Na de lunchpauze werd gerepeteerd aan Adagio Cantabile van Ludwig van Beethoven (Arr. Johan van der Linden) en Water Music (HWV 348) Suite no 1 van G.F. Händel (Arr. J. Larocque). Vier muziekstukken bleven onaangeroerd in de tas zitten, twee stukken werden niet uitgespeeld.
Nogal wat deelnemers gaven aan dat zij liever niet zoveel bladmuziek thuis hadden ontvangen, maar alleen de muziekpartijen die gespeeld zouden worden. Johan van der Linden: "We weten niet welk niveau de deelnemers spelen. Studeren kan geen kwaad. Op een volgende saxdag spelen we ze wellicht wel." Ofschoon Johan veel met (semi)professionals werkt, repeteert hij op een bijzonder prettige en respectvolle wijze met amateurs. “Het maakt geen verschil”, aldus Johan, “alleen het niveau is anders.”

Afsluitend concert
Het gezamenlijke afsluitende concert met het ArtEZ/ HKU Saxofoon Orkest was een bijzondere ervaring voor zowel het luisterend publiek als de deelnemers. Dit ensemble bestaat uit vakstudenten klassiek saxofoon aan het ArtEZ conservatorium in Enschede en het conservatorium in Utrecht (KHU). Johan van der Linden is hun hoofdvakdocent; hij studeert jaarlijks een nieuw programma in met verrassende composities en arrangementen. Het ensemble is -zoals de website van Johan van der Linden vermeldt- kleurrijk, gedurfd, avontuurlijk, ingetogen, virtuoos en soms een tikkeltje uitdagend........ (zie www.johanvanderlinden.com).
De saxofoonstudenten uit Nederland, Duitsland, Spanje, Bosnië, Finland en Oostenrijk kwamen al spelende de zaal binnen. Een mooie binnenkomer. Meteen werd het stil in de zaal en de muzikanten kregen de aandacht die zij verdienden. De saxofoonstudenten schitterden in werken van Karl Jenkins, Gustav Bumcke, Joaquin Turina Pérez, David Beltrán, Reynaldo Hahn, "Chuck" Mangione en uiteraard Johan van der Linden. Een prachtig ensemble, met grote flexibiliteit en van uitstekend niveau! Met name Lukas Stappenbeck en Barnardo Parrilla, op respectievelijk sopranino- en bassaxofoon trokken met hun virtuose spel speciale aandacht.
Beide orkesten speelden gezamenlijk Sixpack 5 van Johan van der Linden en sloten af met Palladio van Karl Jenkins (Arr. Johan van der Linden) hetgeen absoluut voor de deelnemers aan de Selmer Saxofoondag het hoogtepunt was. Dit voelde zo fantastisch dat menigeen na afloop te kennen gaf, dat zij wel meer hadden willen spelen tijdens het concert. En dat is een goed teken!

Johan vindt het mooi om mensen samen te brengen, om samen muziek te beleven. "Het is mooi om mensen iets mee te geven. Om ze in de keuken te laten kijken en ze te inspireren. Opdat als ze weer naar hun saxofoon grijpen toch heel even weer terug denken aan mijn welgemeende opmerkingen. Ik hoop dat er toch weer een beetje beter gespeeld gaat worden."
Afsluitend merkte Johan van der Linden op: "Jullie deden het al erg goed; ik was tevreden. Dank voor jullie inzet. Want eigenlijk hebben jullie de dag zelf tot een succes gemaakt. Door jullie aandacht, concentratie, vertrouwen en enthousiasme."

"Muziek is liefde!"