Adams Muziekcentrale

Masterclass Actieve Ademhaling, zaterdag 18 november, 13u00, door Ton Janssen

17 February 2018 - 14:00 - 16:00 Hours

Om ontspannen en met een groot bereik te kunnen spelen heb je een actieve ademhaling nodig: een ademhaling die goed getraind en technisch optimaal is. De Masterclass ‘Actieve ademhaling’ gaat in op verschillende aspecten: het trainen van de inademing op diepte en uithoudingsvermogen en het beheersen van de luchtsnelheid bij het blazen. Door deze aspecten gericht te trainen verbeter je, toon, omvang en uithoudingsvermogen bij het spelen.

Alles over Ton Janssen

Ik werd op 24 november 1959 geboren te Elsloo (Limburg). Op zesjarige leeftijd startte ik met muzieklessen bij Fanfare de Maasgalm uit Elsloo, een voor de hand liggende keuze, mijn hele familie was immers lid van deze fanfare.

Ik volgde een basiscursus solfège en theorie waarna ik op cornet mocht beginnen. Aangezien bijna iedereen uit ons gezin trompet of cornet speelde was het vanzelfsprekend dat ik ook dit instrument ging bespelen. De instrumentale lessen werden verzorgd door een muzikant van de fanfare. Na een jaar mocht ik bij de fanfare meespelen. Na een aantal jaren cornet gespeeld te hebben, ben ik overgestapt op de bugel.

Vanaf mijn tiende jaar heb ik les gehad van mijn broer Jacques, destijds student hoofdvak trompet aan het Conservatorium, en nu na ruim vierendertig jaar trompettist te zijn geweest bij de Luchtmachtkapel genietend van zijn pensioen.

Op mijn dertiende ben ik bij Fanfare St. Martinus Geulle gaan spelen. Daar heb ik enkele jaren solo bugel gespeeld om vervolgens over te stappen naar de trompet. Na vier jaar trompet gespeeld te hebben ben ik trombone gaan studeren.

Mijn trombone studie ben ik begonnen bij Dhr. S. Toet, freelance trombonist (met als specialiteit baroktrombone) en docent aan het Conservatorium te Tilburg.

In 1981 heb ik een jaar trombone gestudeerd bij Dhr. H. Aerts, solotrombonist van het Utrechts Symfonieorkest en hoofdvakleraar aan het Conservatorium van Tilburg.

Vanaf 1982 studeerde ik trombone aan het Conservatorium in Maastricht bij Jacques Banens, solotrombonist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Het trombone diploma behaalde ik in 1986. In de periode 1990 tot en met 1992 studeerde ik euphonium (tenortuba) welke ik met succes afsloot in 1992 als uitvoerend musicus.

Leservaring bouwde ik op in een eigen lespraktijk. Sinds 1990 ben ik tevens verbonden als docent aan Kumulus Muziekschool te Maastricht. Hier doceer ik trombone, euphonium en bastuba. Sinds 2010 verzorg ik in binnen- en buitenland eveneens workshops, master classes, lessen op het gebied van ademhaling en embouchure.

Ik speel op freelance basis in diverse orkesten en kleine ensembles. Enkele orkesten waarin ik gespeeld heb zijn onder andere het Limburgs Symfonie Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest en het André Rieu Orkest. Ik speel momenteel in diverse professionele binnen- en buitenlandse ensembles. Verder verleen ik regelmatig mijn medewerking aan opnames in geluidsstudio’s.

Picture galleryShare with your friends!
 Direct to webshop


News
  • Dag van de Academies 2019 Op 23 februari 2019 is het feest, feest voor de 170 muziekacademies in Vlaanderen! Dit jaar gaan de academies aan de sl...


Service


  • Wellness Bij het lezen van deze titel zult u waarschijnlijk denken, zijn ze de weg kwijt bij Adams? Niets is echter minder waar....