Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music
Evenement

Martin Grubinger - The Century of Percussion

Zaterdag 9 september 2017 | 20:30 - 22:00

Op zaterdag 9 september 2017 spelen Martin Grubinger en ensemble hun nieuwe show The Century of Percussion in Ittervoort . Een unieke voorstelling waar ook u bij kunt zijn! De setting en entourage van slagwerkfabriek Adams vormen het decor waar de Oostenrijkse slagwerker en het Percussive Planet Ensemble hun show zullen geven.

De grote doorbraak van Martin Grubinger vond plaats op 17 november 2006. Die avond presenteerde hij zich aan het grote publiek in een uitverkochte Gouden Zaal in Wenen met een ware percussion-marathon. Midden tussen het publiek, omring door 200 slagwerkinstrumenten en het radio symfonieorkest van Wenen, speelde hij maar liefst 6 concerto’s, waarvan 3 premières. In totaal 4,5 uur muziek en meer dan 600.000 noten op één avond. Volledig uit zijn hoofd.  

Het was het begin van een ongekende carrière met bizarre wapenfeiten. In 2015 speelde Grubinger 79 concerten in 3 continenten, waaronder de finale van het Eurovisie Songfestival in Oostenrijk met 204 miljoen tv-kijkers. In juni dit jaar speelde hij 3 keer voor een stijf uitverkochte Elbphilharmonie in Hamburg op 2 dagen tijd. Hij heeft een eigen show op de Duitse tv, staat onder contract bij bedrijven als Red Bull en Audi en heeft een platencontract bij Deutsche Grammophon.  

Op de pipe-drum haalt Grubinger een snelheid van 40 slagen per seconde en produceert hij 140 decibel – vergelijkbaar met een straalvliegtuig - als hij op z’n hardst gaat. Tijdens zijn optredens meet men een hartslag van 195 en verliest hij tot wel tot 2 kg aan gewicht.  

Niet alleen zijn publiek, maar ook de pers is gek op Martin Grubinger. The New York Times noemde hem de master of the high-speed chase. De Washington Post noemde hem an amazing rhythm machine en Metro UK weet het zeker: Martin Grubinger is the greatest percussionist in the world”.

Op zaterdag 9 september kunt u erbij zijn. Tickets via www.adams.nl/tickets


Programmatoelichting door Martin Grubinger:

Toen Igor Stravinsky in 1913 zijn nieuwste werk ‘Le Sacre Du Printemps’ presenteerde, was dat niet alleen voor zijn publiek geheel nieuw en anders. Ook voor de uitvoerende musici was het een totaal nieuwe harmonisch-ritmische ervaring. Wat volgde was een revolutie in de muziekgeschiedenis, die zich in de afgelopen eeuw in de muziekwereld heeft voltrokken en bij geen enkel instrumentgroep heeft zich dit sterker gemanifesteerd dan bij het slagwerk.

De industriële revolutie, twee wereldoorlogen, politieke en maatschappelijke omwentelingen en technologische megasprongen, hebben onze luistergewoontes veranderd en de grote componisten van de laatste eeuw naar nieuwe muzikale wegen gevoerd. Vooral het ritme heeft hier een opmerkelijke verandering aan gevoelswaarde en beleving ondergaan. Werd ritme eerder vooral gebruikt als muzikale basis en omlijsting, nu werd het plotseling ontketend, geëmancipeerd en doorontwikkeld.

De globalisering -door velen  gevreesd en door populisten politiek misbruikt- heeft de betekenis van slagwerk een enorme dynamiek gegeven. Componisten zoals Stravinsky, Varèse, Bartok, Messiaen, Xenakis, Reich, Rihm en Cerna. Stuk voor stuk maakten zij het slagwerk belangrijk en onmisbaar in de klassieke moderne muziek, zoals dat eerder alleen het geval was in traditionele en inheemse muziekrichtingen. Van de Japanse taiko-drummers, de Zuidoost-Aziatische gamelanensembles, de West-Afrikaanse meesters op djembé, de 20.000 carnavalstrommelaars in Basel tot de Latijns-Amerikaanse percussiebolwerken. Percussie is springlevend op basis van zijn grens- en etnisch overschrijdende universaliteit en is in die verscheidenheid dan ook uniek.

Tijdens The Century of Percussion willen wij het publiek de eeuw van percussie muzikaal laten ervaren. In een aantal delen nemen wij het publiek mee op reis en maken we de waaier van dit unieke en veelzijdige instrumentengenre tastbaar.

Dit project stelt ons in staat musici uit verschillende tradities en muziekculturen uit te nodigen en kunnen daardoor voor het publiek de meest uiteenlopende muzikale impressies oproepen. Op basis van de verschillende interpretaties van een programmatisch goed doordacht project willen wij een soort totaalkunstwerk creëren dat twee fundamenteel verschillende werelden historisch en sociaal-cultureel met elkaar verbindt. Dat alles gegoten in een moderne voorstelling die het publiek vloeiend door de verschillende muzikale gevoelens van een inmiddels geglobaliseerde samenleving voert.

Martin Grubinger