Langue:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Liset Pennings

Yoga voor Musici

Musici nemen langdurig een eenzijdig belastende houding aan, daarom is het extra belangrijk om goed voor je gehele lichaam te zorgen. Yoga leert je om je aandacht naar binnen te richten en signalen van je lichaam te herkennen. Dit kan te maken hebben met fysieke klachten, maar ook met mentale en emotionele gewaarwordingen.

Als musicus kan je te maken hebben met stress tijdens je concert of auditie. Door middel van ademhalingsoefeningen, yogahoudingen en door je aandacht op je lichaam te richten, leer je met een meer ontspannen gevoel op het podium te staan. Daarnaast verbetert je concentratie door je te focussen op je basis en ademhaling en je leert een goede houding aan, waardoor fysieke klachten voorkomen kunnen worden. Tijdens de yogalessen voor musici wordt er extra aandacht gegeven aan blessuregevoelige gebieden, zoals de onderrug, schouders, nek en polsen.

Liset werkt als freelance fluitiste met verschillende orkesten en ensembles, waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamer Orkest, London Philharmonic Orchestra en het Metropole Orkest.
In 2017 rondde Liset haar opleiding als yogadocent af en richtte yoga voor musici op. Ze heeft inmiddels al het genoegen gehad om te werken met musici uit het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Noord Nederlands Orkest, Het Ballet Orkest en de Koninklijke Luchtmacht Kapel. Daarnaast geeft ze zowel fluit- als yogalessen op het conservatorium van Tilburg en muziekschool van Ingen te Purmerend en verzorgde ze workshops bij het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest, Flutopia en de muziekschool FluXus te Zaandam.