Langue:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Huug Steketee

Follow

Huug Steketee, solotrompettist Residentie Orkest, blaast op een Adams C-trompet en Adams Cornet

Liever een goede trompet dan een loftrompet

“Even kijken wat ze allemaal voor moois hadden”, antwoordt de Zeeuw Huug Steketee (1959) nuchter op de vraag wat hem naar Adams Musical Instruments in het Limburgse Ittervoort bracht. “En die C-trompet viel echt op.” De solotrompettist van het Haagse Residentie Orkest blaast daarom sinds kort op een nieuwe custom made trompet van Adams. “Het is een goed ding, een prima toeter waar ik mijn beroep op professionele manier mee kan beoefenen.”

Huug Steketee is niet de persoon die over zijn aanwinst een mierenzoete lofzang (‘de loftrompet’) gaat afsteken. “Hou toch op man. Ik ben nu dertig jaar werkzaam als solotrompettist van het Residentie Orkest. Ik ken de beroepswereld. Met deze trompet kan ik uitstekend mijn werk doen. Dat is toch een teken dat het een goede trompet is.” Als hij echter tegen collega’s zegt dat hij op een Adams speelt, merkt hij wel dat de naam in de professionele blazerswereld nog niet overal is ingeburgerd. “Er is lichte verbazing als je zegt dat je niet op een van de geijkte merken speelt. Dat is natuurlijk wel verklaarbaar. Adams maakt blaasinstrumenten pas sinds een jaar of tien. De bekendheid moet nog verder groeien. Maar ik hoef me bij mijn collega’s niet te verdedigen, hoor. Men vindt het gewoon een mooie trompet. Hij ziet er ook keurig uit.” De Zeeuw weet na meer dan dertig jaar Residentie Orkest en twintig jaar docentschap aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag inmiddels wel wat goed is en wat niet.

Talent
Steketee leerde het spelen van zijn vader, een verdienstelijk amateurmusicus die cornet speelde bij de lokale fanfare. Hij komt uit een muzikale familie, waar op zondagmiddag geluisterd werd naar Britse brassband muziek. De collectie van zijn vader bevatte o.a. de Munn en Felton’s (Footwear) Band ‘Bandstand’-serie met legendarische opnames uit de late jaren vijftig en vroege zestiger jaren. Vanaf zijn elfde nam Huug muzieklessen en op zijn twaalfde speelde hij al bij twee brassbands. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en op zijn 18e verliet hij Zeeland voor een studie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Daar kreeg hij les van Klaas Kos, de solotrompettist van het Concertgebouw Orkest. Nog tijdens zijn studie deed hij in 1982 met succes auditie bij het Noord-Hollandse Philharmonisch Orkest. Vier jaar later maakte hij de overstap naar het Residentie Orkest.

Aanwas stokt
Zijn baan als docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag zei hij in 2010 vaarwel. “De reden daarvoor was dat het niveau op het conservatorium steeds verder afnam. Het is een beroepsopleiding. Maar op enig moment kon ik het verschil tussen een conservatoriumstudent en een goede leerling van een muziekschool niet meer horen. Je moet je realiseren dat trompet leren spelen tijd kost. Het is geen gemakkelijk instrument. Wil je een leuke melodie kunnen spelen, dan ben je al snel een jaar verder. Ik denk dat veel jeugd die tijd er niet meer in wil steken. De verleidingen zijn te groot. Ik had in de persoon van mijn vader een heel goede motivator. Je mag best weten dat ik mijn hart een beetje vasthoudt voor de toekomst van de Nederlandse koperblazers. Het is voor Nederlandse beroepsorkesten nu al moeilijk om goede Nederlandse blazers te vinden. Het percentage buitenlandse muzikanten bij de grote orkesten is erg hoog. Ook bij het Residentie Orkest. Met de opmars van Candy Dulfer zag je een opleving van het aantal saxofonisten op conservatoria, maar voor klassieke trompet zijn er weinig aansprekende voorbeelden. De tijd van Willy Schobben is voorbij. In de lichte muziek en jazz is de aanwas naar de conservatoria waarschijnlijk nog wel groter.”

Scouten
Steketee zit echter niet stil. Hij werkt mee aan het eigen Zeeuwse ‘Delta plan’ om het muzikale tij te keren. Hij is nog steeds voldoende gedreven om mensen er muzikaal bij te trekken. Sinds een jaar is hij dirigent van Delta Brass Zeeland. “In Zeeland lopen best veel goede amateurmuzikanten rond. De besten proberen we bij elkaar te zetten in Delta Brass Zeeland. Onze ambitie is om op projectbasis muziek te maken van redelijk hoog niveau en het talent in de provincie te stimuleren en behouden. We houden o.a. concerten en organiseren workshops, clinics en masterclasses om nieuw -jong- muzikaal talent te scouten en te binden.” Het musiceren heeft voor hem tevens een sterk sociale betekenis. “Daarom vind ik het zo jammer dat de jeugd steeds minder muzikaal betrokken is. Muziek maken is niet alleen leuk, het heeft ook een sociale component. Het zorgt voor verbinding.” Zijn liefde voor muziek heeft hij in ieder geval in eigen kring op zijn dochter Femke kunnen overdragen. Zij speelt o.a. in het bekende Syrène Saxofoonkwartet en remplaceert regelmatig bij het Residentie Orkest. En met een lichte zucht: “Mijn zoon heb ik helaas niet kunnen overhalen.”

366 dagen Huug Steketee
Om trompet, cornet en bugel te promoten, componeerde Huug Steketee in 2016 elke dag een korte tune, die hij zelf opnam en op zijn Facebookpagina plaatste onder de naam Sté Tuned. De “Tjoentjes” zoals hij ze zelf noemt, omvatten alle facetten van het klein koperspel. Gedurende 2016 verzamelde Huug een steeds grotere groep trouwe luisteraars om zich heen.  De reacties waren dusdanig enthousiast dat er vraag is naar de bladmuziek van de tunes, zodat de koperblazers onder hen deze zelf kunnen studeren en uitvoeren. De tunes worden dan ook binnenkort gepubliceerd.