Language:
Adams Musical Instruments - Together in Music
News

Het AIPF keert terug

01 November 2016

Na een zeer geslaagde eerste editie van het AIPF in 2015, krijgt het slagwerkfestival op vrijdag 25 en zaterdag 26 november een vervolg. Nationale en internationale slagwerkdocenten dragen zorg voor een boordevol en interessant programma voor professionals en amateurs.

Op vrijdagochtend trapt het festival af met een internationale percussion seminar die wordt georganiseerd in samenwerking met TROMP Percussion Eindhoven. In deze seminar met paneldiscussie, presentaties en optredens geven internationaal gerenommeerde slagwerkers hun visie op de Ontwikkeling van het slagwerk na een eeuw explosieve geschiedenis. De seminar zal worden geleid door Erk Willemsen van de Slagwerkkrant en kent onder andere een keynote-speech en optreden van Glenn Kotche, componist en drummer van de Amerikaanse band Wilco. Verdere panelleden zijn  Nancy Zeltsman, Arnold Marinissen en Pedro Carneiro.

Het middagprogramma bestaat vervolgens uit masterclasses (één-op-één lessen) en workshops (groepslessen), gegeven door professionele slagwerkers. Er zijn lessen te volgen op marimba, pauken, vibrafoon en set-up. De workshop Percussion & Electronics van de Berlijnse slagwerker Max Gärtner, belooft een hoogtepunt te worden gezien het succes dat de jonge Duitser had tijdens zijn US-Tour met dit concept.

Voor de vrijdagavond heeft de organisatie een uniek programma samengesteld, waarbij de deelnemers tijdens een fabrieksrondleiding een aantal stops maken bij zogenaamde Food & Music Stations. Tegen het decor van de industriële instrumentenfabriek vinden er concerten plaats en wordt er een mini-restaurant ingericht waar de deelnemers een buffet-diner kunnen nuttigen. Aan het einde van de rondleiding is er tijd voor een borrel met live muziek van de Italiaanse vibrafonist Marco Pacassoni op de achtergrond.

Na een welverdiende nachtrust gaat het festival op zaterdagochtend verder met interessante lessen. Zo kunnen amateur- en professionele slagwerkers een lesje nemen bij Bence Major, slagwerker van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Uiterst interessant wordt ook de workshop van Werner Otten, die zich in een uitgebreid programma speciaal zal richten tot de Hafabra-paukenisten. Werner heeft een aantal  eenvoudige tips en tricks waarmee amateur paukenisten zonder al te veel energie hun spel duidelijk kunnen verbeteren. 

Tijdens de middagspauze kunnen bezoekers genieten van een gratis toegankelijk concert door de Italiaanse slagwerkgroep Ritmo Live. In een multi-etnisch programma nemen ze de luisteraar mee op reis. Hun optreden tijdens het AIPF maakt deel uit van een Europese tournee.

In de middag weer vele lessen, waaronder de workshop a Snare Drum Story: my second love.. door het Nederlandse slagwerkicoon Etienne Houben. Naast zijn baan bij de Belgische Gidsen, is Etienne voornamelijk bekend als componist en uiterst verdienstelijk slagwerkdirigent. Zijn grote liefde is echter de kleine trommel, een instrument dat voor vrijwel iedere slagwerker de basis vormt. Op ludieke doch serieuze wijze neemt Etienne de deelnemers mee langs alle facetten van het kleine trom spel. Ontzettend leuk en leerzaam voor slagwerkers van alle niveaus.  

Het festival wordt afgesloten met een concert, waarvan de inhoudt nog even geheim blijft. Voor het volledige programma en meer informatie kijk je op www.adams.nl/aipf