Flute Centre

Best of Both Worlds

Wat verkrijg je als je de Belgische (jazz)pianist en componist Marc Matthys vraagt muziek te schrijven voor twee fluitisten met een totaal andere achtergrond, zeker als je weet dat de ene fluitiste de Amerikaanse jazz legende Ali Ryerson is en de fluitpartner in crime de Belgische piccolo gigant Peter Verhoyen ?
Inderdaad. Het antwoord is Best of both Worlds !
Een cross over project waarbij klassiek en jazz elkaar ontmoeten, uitdagen, versterken, confronteren, op elkaar inspelen maar vooral met elkaar versmelten. Een mix aan kleuren met piccolo, fluit, altfluit en piano met een knipoog naar de legendarische samenwerking tussen Jean-Pierre Rampal en Claude Bolling.  Composities en arrangementen werden geschreven door Marc Matthys.

ALI RYERSON

De Amerikaanse Ali Ryerson ontpopte zich tot één van de meest veelzijdige fluitisten van deze tijd. Ze concerteerde met grote artiesten zoals Billy Taylor (Kennedy Center Washington), Kenny Barron, Stephane Grappelli, Frank Wess, Red Rodney, Laurindo Almeida, Art Farmer, Maxine Sullivan, Roy Haynes, Julius Baker en als fluit solo van Monterey Bay Symphony met Luciano Pavarotti. Ali realiseerde een dozijn jazz albums. Concertreizen brachten Ali in Canada, Europa, USA, Japan en Africa. Ze concerteerde op de grote jazz festivals, waaronder het befaamde Monterey Jazz Festival, JVC in New York, Guinness Festival & Edinburgh Festival in Schotland en Carnegie Hall. Als soliste was ze te gast bij de Ft. Wayne Philharmonic en de Greenville Symphony Orchestra. Van 2001 tot 2004 was Ali muziekdirecteur van het Hudson River Regional Jazz Festival. Momenteel is ze Jazz Chair voor de National Flute Association. Gedurende verschilende jaren verscheen haar naam in het Downbeat Magazine Jazz Poll. Ali Ryerson is een veel gevraagde gaste tijdens jazz fluit seminaries aan hogescholen en universiteiten, waaronder Ohio State University, University of Alaska, Capital University in Columbus, Ohio & Western Connecticut State University Summer Flute Institute. Jaarlijks verzorgt Ali jazz fluit masterclasses tijdens de Hidden Valley Music Seminars in California. Ali Ryerson is een Brio Performing Artist & Clinician voor Gemeinhardt.

PETER VERHOYEN

Als solist piccolo bij deFilharmonie (Royal Flemish Philharmonic) wist Peter Verhoyen een uitstekende reputatie op te bouwen als specialist op dit instrument. Samen met pianist Stefan De Schepper ontwikkelde hij de cd-projecten Piccolo Tunes, The Birds!, Piccolo Polkas, Psychoboird en La Gazza Ladra met originele kamermuziek voor piccolo en piano. Hierop zijn meerdere composities te horen van Vlaamse componisten, geschreven in opdracht van Peter. Hij werd uitgenodigd in Europese en Amerikaanse conservatoria en hogescholen (Brno (Janacek Academy), Parijs (CNSMP), Omaha (International Piccolo Symposium), Londen (Royal Academy), Oxford (Flute Summer School), Weimar (Hochschule für Musik Franz Liszt), Hannover (Hochschule für Musik, Theater und Medien … ) om er masterclasses en concerten te verzorgen. Hij verzorgde recitals op de BFS Conventie te Warwick (UK) en de NFA Conventies te New York, Anaheim, Las Vegas, Washington en San Diego (USA). Hij is laureaat van de Belfius Classics wedstrijd te Brussel en van het Concours UFAM te Parijs. In 1995 was hij halve finalist van de Young Artist Competition te Orlando (USA). Samen met cellist Stefaan Craeynest richtte hij in 1993 het kamermuziekensemble Arco Baleno, waarmee hij de eerste prijs op het internationale CHAIN-concours te Enschede (Nederland) en de Debuutprijs voor kamermuziek van Jeugd en Muziek Vlaanderen behaalde. Concertreizen brachten het ensemble in Slovenië, Nederland, Frankrijk, Duitsland en de USA. In de 24 jaar van zijn bestaan realiseerde Arco Baleno achttien cd-opnames. Als docent piccolo en fluitdidaktiek is Peter tewerkgesteld aan de Artesis Plantijn Hogeschool te Antwerpen, afdeling conservatorium. Hier biedt hij een opleiding tot master piccolo aan, en dat is vrijwel uniek in Europa. Samen met Aldo Baerten en Robert Pot is Peter organisator van het International Flute Seminar Bruges. 

MARC MATTHYS

Pianist-componist Marc Matthys neemt een aparte plaats in binnen het internationale muzieklandschap. Na een klassieke opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium van zijn geboortestad Gent, bekroond met het hoger diploma piano en kamermuziek, naast eerste prijzen contrapunt en fuga, profileert hij zich als een uiterst veelzijdig musicus in uiteenlopende muziekgenres zoals klassiek, jazz en pop. Zo werkte hij samen met figuren als Frédéric Devreese, Dirk Brossé, Rudolf Werthen, Walter Boeykens, Rigo Messens, Neeme Järvi, Aga Winska, Toots Thielemans, Eddie Daniels, Jo Lemaire en Shirley Bassey. Tot op heden realiseerde hij een 20-tal Cd’s voor diverse labels en 2 DVD’s. Marc Matthys is ere-directeur van het conservatorium van de stad Kortrijk en artistiek docent aan de hogeschool Gent. Hij bekwam verschillende onderscheidingen waaronder de Grand Prix Humanitaire de France, werd laureaat van wedstrijden zoals Tenuto (VRT), Europ’ Jazz Contest, het Jazzconcours te Dunkerque, de Klara-Compositiewedstrijd 2005 en concerteerde in Europa en de USA. Zijn jazz kwartet trad ook op in het Koninklijk Paleis ter gelegenheid van het zilveren huwelijksjubileum van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola in 1985. Recent werd werk van hem uitgevoerd te Moskou en St Petersburg door Russische toporkesten.

Fotogalerie