Language:
Adams Musical Instruments - Together in Music
News of Drumworld Ittervoort

Adams 8000 serie on stage bij THE HAGUE JAZZ

15 May 2008

Het leukste jazzfeest van Nederland barst op 23 en 24 mei a.s. weer los! Op een druk bezochte persconferentie heeft festivaldirecteur Ruud Wijkniet op 12 maart j.l. het programma van de derde editie van The Hague Jazz onder grote bijval bekend gemaakt. Natuurlijk hopen wij van harte dat u ons festival ook dit jaar weer bezoekt!

THE HAGUE JAZZ 23 & 24 MEI 2008 WORLD FORUM

De derde editie van The Hague Jazz vindt plaats op 23 en 24 mei a.s. in het World Forum te Den Haag. Verdeeld over twee dagen worden er zo’n 75 concerten op 10 podia gepresenteerd. The Hague Jazz is echter geen festival van cijfertjes en aantallen. Waar het om gaat is dat ons publiek twee dagen lang van een goed en breed geprogrammeerd aanbod van jazz en aanverwante stijlen geniet. The Hague Jazz beoogt een mensenfestival te zijn, waar voor een betaalbare all in toegangsprijs (dagkaart 39,50, passe-partout €70,-), en – niet minder belangrijk - een betaalbare horeca, twee dagen lang met veel plezier kan worden kennis genomen van een goed programma in een gezellige én inspirerende sfeer. Het volledige programma staat op www.thehaguejazz.com.

HEADLINERS

De headliners van het festival zijn Miriam Makeba (the Dutch farewell concert), Level 42 feat. Billy Cobham, Stanley Clarke, Randy Brecker Electric Band, Wende Snijders, Nile Rodgers & Chic, Vanguard Jazz Orchestra, Barbara Hendricks, McCoy Tyner Trio with special guest Joe Lovano, Eddie Palmieri, Toots Thielemans en Matt Bianco.

Speciale vermelding verdient het hardbop septet the Cookers met de all star bezetting James Spaulding, Billy Harper, Eddie Henderson, David Weiss, George Cables, Cecil McBee en Billy Hart, en de Mike Stern Band met Anthony Jackson, Dave Weckl en Bob Franceschini. Veel verwachten wij van de voor het eerst in Nederland optredende artiesten en formaties als JazzKamikaze, Caroline Henderson, David Orlowsky’s Klezmorim, Sean Jones en Luisito.

Vernieuwing is voor The Hague Jazz geen doel op zich. Onze smaak is breed, en we gaan uit van eigen voorkeuren. Ook wij zijn kinderen van onze tijd, opgegroeid met én Nile Rodgers & Chic én Stanley Clarke én Guru’s Jazzmatazz én Miriam Makeba. Door de jaren heen hebben wij én jazzlegendes als Piet Noordijk, Toots Thielemans en McCoy Tyner met terugwerkende kracht ontdekt, en tegelijkertijd hebben we geweldige nieuwkomers als JazzKamikaze (twee korte concerten tijdens de gratis toegankelijke warming up op 21 mei, twee concerten op het festival), the Ploctones, Zapp String Quartet, Wende Snijders, Sensuàl en Caroline Henderson omarmd. Ook een artiest als de Japanse pianiste Hiromi, ten onrechte nauwelijks bekend in Nederland, krijgt bij ons twee concerten, om haar hopelijk dankzij The Hague Jazz te doen doorbreken. Hetzelfde geldt voor het voormalige bandlid van Manu Chao: de van oorsprong Algerijnse gitarist/zanger Djamel Laroussi. Ook voor hem is het eigenlijk een tweede kans om zijn geweldige muziek te presenteren. Een zekere zendingsdrang kan ons niet worden ontzegd, en wat blijkt gelukkig: goede artiesten vallen op The Hague Jazz meteen op.

 

Het is dan ook met trots dat wij constateren dat Gianmaria Testa dankzij zijn twee concerten op The Hague Jazz in 2007, inmiddels in Nederland een gearriveerde artiest is, die onlangs met succes een uitgebreide theatertournee heeft afgerond. De door ons ontdekte Amerikaanse soulvocalist Sebastian is enkele maanden geleden door Stevie Wonder gecontracteerd voor diens Wonderland Productions, en de formatie !RyThem heeft dankzij The Hague Jazz veel regionale naamsbekendheid gekregen en is o.a. dankzij het concert op The Hague Jazz in 2007 uitvoerig in het zonnetje gezet door de onvolprezen VPRO-website 3 Voor 12. Last but not least: zowel formaties als Gare Du Nord en Room Eleven hebben op The Hague Jazz hun jazzfestivaldebuut gemaakt. In korte tijd heeft The Hague Jazz bewezen een springplank van jewelste te zijn. "Hét debutantenfestival", zo worden wij nu al genoemd. Deze faam proberen wij met de derde editie te vergroten. We zijn er trots op.

FESTIVALFILOSOFIE

Onze festivalfilosofie is simpel maar doeltreffend: geef het publiek wat wij zelf willen zien & horen. Wij deinzen daarbij niet terug om ‘moeilijke’ jazz naast ongeremde nostalgie en gezelligheid (bijvoorbeeld Chic en Matt Bianco) neer te zetten. In aansluiting op vorig jaar, hebben wij een programma samengesteld, waar ook de pleitbezorgers van avant-garde en underground niet omheen kunnen.

The Hague Jazz heeft onmiskenbaar een kwalitatieve groei doorgemaakt. Het doel om qua artistieke relevantie bij de top van de Europese jazzfestivals te behoren, is niet onhaalbaar, waarbij The Hague Jazz bewijst dat een kwalitatief hoogstaand jazzevenement ook voor een alleszins redelijke toegangsprijs voor een breed publiek toegankelijk kan worden gemaakt.

ZWAARTEPUNTEN

De programmatische zwaartepunten laten zich in grote lijnen als volgt omschrijven:

1. jazzlegendes (McCoy Tyner, Piet Noordijk, Toots Thielemans, Billy Cobham, de all star formatie the Cookers met o.a. Cecil McBee en Billy Hart)

2. hedendaagse jazzcoryfeeën (Joe Lovano, Eddie Palmieri)

3. jeugdsentiment (Matt Bianco, Chic, Level 42, Spandau Ballet-vocalist Tony Hadley)

4. fusion & jazzrock (Stanley Clarke, Randy Brecker, Mike Stern, Hiromi)

5. big band (Vanguard Jazz Orchestra, Flat Earth Society, Brussels Jazz Orchestra, Temple University Big Band)

6. debutanten (David Orlowsky, JazzKamikaze, Caroline Henderson, Solveig Slettajhell, Malene Mortensen, Sean Jones, Luisito)

7. danceable jazz (DJ Maestro, Diesler, Ray Harris & the Fusion Experience, DJ Gilles Peterson & MC Earl Zinger)

8. Nederlandse- en specifiek Haagse inbreng (Basily Boys, Rembrandt Frerichs, New Arrivals, Azure, New Quartet, Jean-Paul Rena, Sven Hammond Soul)

9. vocale jazz (Barbara Hendricks, KarrinAllyson, Dvora Davis, Margriet Sjoerdsma, Dena DeRose, David Linx bij het Brussels Jazz Orchestra)

10. avant-garde (Mona Lisa Overdrive, IKKI, Sex Mob, Érik Truffaz)

11. wereldmuziek & Balkan (Miriam Makeba, Seun Kuti & Egypt 80, Mamani Keita, Djamel Laroussi, Mostar Sevdah Reunion & Ljiljana Buttler)

12. souldiva’s uit de Lage Landen (Moon Baker, Rose, en de Belgische Miss Camille)

 

WORLD FORUM

Dankzij een volledig partnership met het World Forum, is Den Haag de komende jaren verzekerd van een meerdaags jazzevenement. In de gezamenlijke toekomstvisie van World Forum en The Hague Jazz, is het festival uiterlijk in 2010 een driedaags evenement, en wordt door een uitbreiding van het aantal locaties (o.a. Haags Gemeentemuseum) een festivalruimte gecreëerd met voldoende capaciteit voor 17.000 bezoekers per dag.

Het doel van The Hague Jazz is overigens niet dat er hoe dan ook jaar in, jaar uit een kwantitatieve groei wordt nagestreefd. Het hoofddoel is een kwalitatief hoogstaand en toegankelijk festival te presenteren, en de kwaliteit van het festival bepaalt de benodigde schaalgrootte. Wij willen niet in de valkuil trappen, dat de omvang van eerdere edities én beschikbare infrastructuur van het festivalterrein, de opzet en inhoud van een in de eerste plaats cultureel bedoeld evenement bepaalt. De muziek staat voorop. Daarom vindt er dit jaar geen uitbreiding van het aantal podia plaats, maar is er voor gekozen om extra aandacht te besteden aan bijvoorbeeld de geluidskwaliteit van de podia.

Het World Forum blijft ook in de toekomst het kloppend hart van het festival.

BEL AIR HOTEL

Speciale vermelding verdient de goede samenwerking tussen The Hague Jazz en het Golden Tulip Bel Air Hotel. Hier worden de meeste artiesten ondergebracht (veelal op hun eigen verzoek), hier vinden after parties plaats, en op 23 mei is hier een speciaal middernachtelijk optreden van DJ Gilles Peterson en MC Earl Zinger. Het Bel Air is dé huiskamer van de internationale jazz.

De samenwerking tussen The Hague Jazz en Bel Air Hotel heeft geresulteerd in de maandelijkse concertreeks Those Bel Air Nights. Op vrijdag 14 maart a.s. treedt bijvoorbeeld de talentvolle nieuwkomer Steye aan in Bel Air (aanvang 22.15 uur).

Ook de campagne Aangenaam Jazz 2007 is hier in oktober 2007 met een avond vol spetterende concerten van start gegaan, waarbij de organisatie in handen van The Hague Jazz is gelegd. Als direct uitvloeisel hiervan, heeft The Hague Jazz zowel Margriet Sjoerdsma als Moon Baker min of meer ter plekke gecontracteerd voor de komende festivaleditie.

INTERNATIONALE UITSTRALING

The Hague Jazz is in korte tijd uitgegroeid tot het meest succesvolle festival van Den Haag en omstreken. Nu al is duidelijk dat de internationale aandacht voor het festival, ook middels publicaties in internationale vakbladen als Audience, enorm is gegroeid. Hier is in amper twee jaar tijd met beperkte middelen en zonder substantiële subsidie, een welhaast onmogelijke prestatie geleverd.

The Hague Jazz gaat een samenwerkingsverband aan met het internationale jazzfestival van Kaapstad, waarmee de Zuid-Afrikaanse connectie in ere wordt hersteld. De invulling van de samenwerking wordt ná de komende editie uitgewerkt.

 

THE HAGUE JAZZ EN DEN HAAG

De Haagse bevolking heeft massaal het festival omarmd, en alleen al door de grote opkomst hebben de inwoners kenbaar gemaakt, dat The Hague Jazz hét jazzevenement van Den Haag is. De enorme steun is hartverwarmend. Ook nu blijkt al uit de succesvolle voorverkoop, vergeleken met 2007 is sprake van een stijging van meer dan 1.000%!, dat het festival lééft in de stad. Hartstochtelijk wordt met ons meegeleefd, en dagelijks ontvangen wij per e-mail of telefoon verzoeken om bepaalde artiesten weer eens naar Den Haag te halen.

Dankzij de Anton Philipszaal krijgen wij de kans om die band verder aan te halen. Voor het seizoen 2008 – 2009 is The Hague Jazz gevraagd om de jazzprogrammering van deze prestigieuze concertzaal te verzorgen.

BALKAN

Mede door het Joegoslavië Tribunaal en andere instellingen die Den Haag tot ‘legal capital of the world’ maken, heeft Den Haag een speciale relatie met de Balkan. Deze band wordt geaccentueerd door een tweetal concerten van Balkan-artiesten op het festival, die mede mogelijk worden gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Den Haag. Langs deze weg wordt het culturele belang van de Balkan geaccentueerd, en wordt op de Balkan duidelijk dat Den Haag meer is dan alleen een juridisch gevechtsterrein.

SCANDINAVIAN SONGBIRDS

Speciale aandacht wordt besteed aan Scandinavische vocalisten: uit Noorwegen Solveig Slettajhell met haar Slow Motion Quintet, en uit Denemarken Caroline Henderson en Malene Mortensen. Dankzij de Danish Arts Council zijn Nederlandse journalisten in staat gesteld om in Denemarken Mortensen, Henderson en het baanbrekende jazzkwintet JazzKamikaze te ontmoeten, te interviewen, in actie te zien op het podium en kennis te nemen van het stimulerende artistieke kwaliteit waarin eigenzinnigheid wordt aangemoedigd..

Deze Scandinavische vocalisten bewijzen hoe vanuit de eigen culturele achtergrond een nieuwe invulling aan jazz kan worden verleend, die recht doet aan de traditie van jazz, en tegelijkertijd de deuren naar de toekomst wijd open zet. Het is een goed voorbeeld voor de Nederlandse jazzscene: deze Scandinavische vocalisten krijgen een warm onthaal buiten Scandinavië. De muziek wordt gezien als een unieke, waardevolle toevoeging aan de internationale jazz. Nogal wat jazz ontbeert relevantie, en wordt gekenmerkt door een sterke hang tot imitatie. The Hague Jazz beoogt een podium voor het vrije geluid te zijn, en vrij baan te verlenen aan de toekomst.

PRINS CLAUS CONSERVATORIUM

The Hague Jazz heeft dit jaar de deuren geopend voor het Prins Claus Conservatorium uit Groningen. Op permanente basis wil The Hague Jazz projecten aangaan met Nederlandse conservatoria, waardoor jonge musici al op een vroeg moment in hun carrière podiumervaring kunnen opdoen en in contact kunnen treden met meer ervaren musici. The Hague Jazz heeft het mede mogelijk gemaakt dat uit de Verenigde Staten de Temple University Big Band Nederland én The Hague Jazz aandoet voor een aantal concerten. De internationale kruisbestuiving is belangrijk voor de ontwikkeling van jazz.

 

UNHCR

The Hague Jazz is voor deze editie een samenwerking aangegaan met UNHCR, de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Op het festival treedt UNHCR goodwill ambassadeur Barbara Hendricks op, en zij zal de samenwerking persoonlijk op The Hague Jazz toelichten.

BAZAAR & LIVE ART

Op veler verzoek komt de bazaar terug. Een kleurrijke verzameling stands, een kapperszaak, uiteraard diverse muziekwinkels (cd’s, dvd’s, vinyl) en vooral veel kunstenaars die voor de ogen, en vaak ook in samenspraak mét, het publiek kunstwerken creëren. Het gaat hier om fotografie, beeldhouwen en schilderen.

COMFORT

Ook dit jaar is er bewust voor gekozen om een rem op het maximaal aantal toeschouwers te zetten. Met pijn in het hart is vorig jaar besloten om de kaartverkoop stil te leggen, maar uiteindelijk vinden wij het welbehagen van ons publiek een bepalende voorwaarde voor het welslagen van het festival op lange termijn.

AANKLEDING

Het World Forum wordt door onze festivaldesigners bloemrijk aangekleed. Naast het zitcomfort, de alom aanwezige horeca (waar dit jaar extra veel aandacht aan is besteed), de bazaar en de Live Art exposities, zorgen de weelderige bloemarrangementen voor een sfeer die past bij lente, Den Haag en jazz, want zoals we ook vorig jaar stelden: Springtime is swingtime!

SPONSORS

Zonder onze sponsors & partners is het niet mogelijk om The Hague Jazz te laten plaatsvinden. Wij danken Arrow Jazz FM, Brand, GMW advocaten, Frisia Makelaars, KPMG, HairMaxx, de Weekkrant, Jan Knijnenburg, TopTicketLine, Impressive Green Apple, Paagman, Rabobank, Fortress, New Babylon, Vesteda, Algemeen Dagblad, Jazzism, Net5, Mercedes-Benz, Neptunus Structures, Den Haag Media Groep, Kawai, BloemBloem, Bourgonje, ad.factor, Airport Media, HTM, Hofstad Distributie, Hurricane, Dudok, NFGD, Retecool, MusicfromNL, 9292, Golden Tulip Bel Air Hotel, Crowne Plaza Den Haag - Promenade, Novotel Den Haag World Forum, Danish Arts Council, Kalkmann Audio, Drumworld en Evans voor hun warme steun.

R.G. RUIJS STICHTING

In samenwerking met de R.G. Ruijs Stichting presenteert The Hague Jazz op 23 mei drie concerten en een jamsessie van jonge Haagse bandjes en musici. De avond wordt gepresenteerd door de populaire Den Haag FM DJ Gerard van den IJssel. De Ruijs Stichting is een belangrijk aanjager van culturele initiatieven in Den Haag, en zet zich in voor de talentontwikkeling op het gebied van theater, literatuur, poëzie en muziek. The Hague Jazz onderschrijft deze doelstellingen en biedt permanent een platform voor jonge Haagse musici en kunstenaars. Het naar Mariska Veres vernoemde podium, illustreert de band die het festival onderhoudt met de plaatselijke muziekscene.

 

NPS6

Naar alle waarschijnlijkheid zullen in een tweetal zalen op 23 en 24 mei live-opnamen worden gemaakt door NPS6, het digitale kanaal van de publieke omroep.

KALKMANN AUDIO

Wij zijn verheugd te melden dat The Hague Jazz in samenwerking met Kalkmann Audio het geluid van het podium Mariska’s opzet. Met de luidsprekers van Kalkmann Audio is gebleken dat slechthorenden muziek en spraak weer goed kunnen waarnemen.

In samenwerking met de NVVS en scholen voor slechthorenden in de regio, zullen wij mensen met een gehoorprobleem in staat stellen om het festival kosteloos te bezoeken. Kalkmann Audio & The Hague Jazz hopen dat dit het begin mag zijn voor een vruchtbare samenwerking, zodat de komende Jazz festivals voor slechthorenden ook toegankelijk worden gemaakt.

Deze samenwerking is illustratief voor de creatieve en inventieve wijze waarop The Hague Jazz zich als festival wil onderscheiden.

TOEGANGSPRIJZEN & VERKOOPADRESSEN

Tickets: dagkaart €39,50, passe-partout €70,-, excl. reserveringskosten.

Voorverkoop via TopTicketLine, Haags Uitburo, Boekhandel Paagman, Bel Air Hotel en Plato (in Den Haag), Velvet Music (Delft) en IT Records (Rotterdam).

Informatie, klik hier