Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

DWF 2017 - Will Kennedy

Follow

Een fijnere groove bestaat er niet. Dat kun je gerust zeggen over de onweerstaanbare swing van Will Kennedy. Hij is sinds 1990 met tussenpozen de drummer van de vermaarde Amerikaanse jazzfusion formatie The Yellowjackets en een van de sympathiekste muzikanten die we kennen. Op 10 september staat hij op het Drumworld Festival, in een geweldig programma met ook Simon Phillips en Anika Nilles op de bill.

Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat Will Kennedy deel uitmaakte van The World Drummers Ensemble tijdens het door de Benelux reizend slagwerkfestival The Big Bang. We hebben hem toen meegemaakt als een geweldig persoon, een initiator, en een drummer waarvan onze mond steeds openviel als hij een groove neerzette. Dat kan een shuffle feel zijn, een straight feel, een ballad, of een hektisch snel nummer, hij speelt het allemaal met een enorme rust gepaard met kracht; ja, dat is een tegenstelling, maar dat is precies wat je ervaart als je Kennedy hoort en ziet spelen.

Subtiele beats, veel ruimte, een razendsnel en precies gespeeld ride-bekken, onverwachte breaks en een uiterst herkenbare klank. Het zijn zomaar wat elementen uit het rijke scala dat Will Kennedy te bieden heeft - met daarbij de unieke kwaliteit om zelfs in de grootste zalen het kleinste roffeltje ieders oor te laten bereiken. Kennedy vertelde Slagwerkkrant in 1997 al: 'Het ontwikkelen van een eigen geluid en een eigen stijl is eigenlijk het enige wat je carrière op een hoger niveau kan brengen. Het slechte nieuws is dat daar geen gebruiksaanwijzing voor is. Er zijn geen logische stappen. Je moet jezelf ontdekken achter je instrument, en dat doe je optimaal als je er helemaal in zit. Als je op dat punt komt waar veel muzikanten aan verslaafd zijn. Het besmettingsgebied...’

Dat gebied heeft Will Kennedy al zo’n dertig jaar geleden ontdekt. Hij is de vaste drummer van The Yellowjackets sinds 1990. Hij is er vanaf begin deze eeuw een paar jaar tussenuit geweest om meer lokaal in L.A. te werken en meer bij zijn gezin te zijn. Maar vanaf 2011 gaat hij weer op volle kracht internationaal met ‘de jackets’. De twee avonden met onlangs in de North Sea Jazz Club in Amsterdam waren geweldig. Op het laatste album Cohearence is Kennedy in topvorm.

Als je je verder wilt verdiepen in zijn spel: hij heeft magnifiek lesmateriaal gemaakt: de dvd Be a Drumhead en het internetlespakket Will’s practice room. Hij is te horen op tal van platen, van mensen zoals lee Ritenour, Diane Schuur en Herbie Hancock.

Will Kennedy speelt Pearl drums, Zildjian cymbals, Evans drumheads en Promark sticks.