Langue:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Trombone-types

De trombone is afgeleid van de trompet. De eerste omschrijving van een versie van de trombone komt uit 1420. In eerste instantie werden trombones in de kerk gebruikt én om de aankomst aan te kondigen van belangrijke bezoekers aan een stad. In de 17e eeuw werden er voor het eerst solo's voor trombone geschreven. Rond deze tijd werden trombones ook betrokken bij grotere orkesten. Van welk materiaal worden trombones gemaakt? Hieronder beschrijven we verschillende soorten trombones. Beginnend met trombones die je misschien al kent.

De veelgebruikte trombones

De Sopraantrombone

De sopraan trombone zie je niet vaak. De meeste stukken voor sopraantrombone worden meestal gespeeld op trompet. De sopraan klinkt een octaaf hoger dan de tenortrombone in Bes. Er zijn nog maar een paar bedrijven die sopraantrombones maken, meestal op aanvraag. Hier kun je luisteren naar een sopraantrombonesolo van Wycliffe Gordon.

De Alttrombone

De alttrombone is een van de kleinste trombones. De alt is een kwart hoger gestemd dan de tenor trombone in Eb. De alttrombone heeft een plek in koralen, opera’s en orkestmuziek. Zeker bij Weense componisten uit de 18e eeuw. De alttrombone wordt nog geproduceerd door verschillende grote muziekfabrikanten. Als je de link volgt krijg je een alttrombonesolo te horen.  

De Tenortrombone

De tenortrombone is de trombone die je voor ogen hebt wanneer je het woord trombone hoort. Dit is verreweg de meest gebruikte trombone van de trombonefamilie. Dit instrument zit in meer popsongs verstopt dan je denkt. Denk aan Come on Eileen en I’m coming out. De tenortrombone is een bes-instrument en klinkt een octaaf lager dan de sopraantrombone. Tenortrombones hebben ook vaker een kwartventiel. Dit ventiel maakt het gemakkelijker om snellere passages te spelen en daarbij minder posities te gebruiken. Verder is het mogelijk om lagere noten te spelen met een trombone met kwartventiel, omdat de totale lengte van de buis langer wordt wanneer je het kwartventiel indrukt. Hier vind je een klassieke solo voor tenor trombone.

De Bastrombone

De bastrombone vormt samen met de bastuba vaak het laagste register van een orkest. Per orkest wordt er meestal maar één bastrombone gebruikt samen met twee tenortrombones. De Bastrombone heeft dezelfde stemming als een tenortrombone maar met een grotere boring, en beker en een extra cylinder zodat lage tonen spelen gemakkelijker wordt. De 2 ventielen zijn nodig om een volledig chromatisch laag register te kunnen spelen. Hier zie je een bastrombonesolo van Martin van den Berg.

De Contrabastrombone

De contrabastrombone is het grootste instrument uit de trombonefamilie. Dit extra laag gestemde instrument wordt niet veel meer gebruikt. Je ziet hem vooral nog in professionele opera’s en symfonieën waarbij de bastrombonist ook contrabas moet kunnen spelen. Af en toe vervangt de contrabastrombone de bastuba in een orkest, dit omdat deze twee instrumenten dezelfde stemming hebben; een octaaf lager dan de alttrombone. Hieronder hoor je een improvisatie van een contrabastrombone en drums.

Andere types

De Ventieltrombone

Een ventieltrombone wordt in een aantal landen meer gebruikt dan de schuiftrombone. Het voordeel van een ventieltrombone is dat veel koperspelers makkelijk kunnen overschakelen naar een ventieltrombone omdat de vingerzetting hetzelfde is. Het nadeel van een ventieltrombone is dat een aantal van de kenmerkende effecten op een schuiftrombone niet makkelijk gemaakt kunnen worden. Hier zie je Maynard Ferguson een solo spelen op de ventieltrombone.

De Baroktrombone

De baroktrombone (Sackbut in het Engels) is een historische versie van de trombone. Deze versie werd zoals de naam zegt veel gebruikt in de barok- en de renaissanceperiode. De baroktrombone wordt vooral gebruikt in een religieuze setting. In die tijd werd ook de meeste muziek alleen voor de Christelijke kerk geschreven. Naast Christelijke stukken bestonden er ook stukken die door koningshuizen en andere edelen gebruikt werden. Hier kun je een van de kerkelijke stukken beluisteren op baroktrombone, chitarrone en orgel.

De Cimbasso

De cimbasso is een contrabas versie van de ventieltrombone en wordt vooral gebruikt in opera’s. De cimbasso is ontworpen om een diep maar niet te breed geluid te creëren. In de naam van dit instrument kun je al zien dat het uit Italië komt. Het wordt vooral in Italiaanse opera’s van Verdi en Puccini gebruikt. De Cimbasso heeft dezelfde stemming als een contrabastrombone. Bekijk hier de WDR big band met een cimbasso-solo.

De Piccolo- en Sopraninotrombone

Piccolo- en sopraninotrombones zijn de allerkleinste trombones die er bestaan. De piccolo is een octaaf hoger gestemd dan de sopraan in bes, de sopranino is een octaaf hoger gestemd dan een alttrombone in Es of F. Op dit moment maakt alleen Thein nog piccolo- en sopraninotrombones.

Meer weten over tromboneventielen of de verschillende soorten wraps?

Neem dan een kijkje op deze pagina:

Tromboneventielen en -wraps