Langue:
Adams Musical Instruments - Together in Music
Nouvelles

Nieuw muziekproject maakt van de nood een deugd

02 septembre 2020

Eén muziekstuk dat ook drie muziekstukken is. Dat is uitkomst van een inspirerend project dat WMC Kerkrade, KMK JWF en Adams Musical Instruments met elkaar aangingen in het kader van het 50-jarig jubileum van de instrumentenbouwer. Zaterdag 5 september aanstaande vindt vanaf 14:00 de online première plaats door de KMK JWF o.l.v. Tijmen Botma.

Revived dient als inspiratiebron voor de blaasmuziek en speelt in op het ‘nieuwe normaal’, waarin muziekgezelschappen niet in de gelegenheid zijn om met een compleet orkest te repeteren of op te treden door de maatregelen rondom COVID-19. Componist Christiaan Janssen kreeg de opdracht om een innovatieve compositie te schrijven bestaande uit drie ensemblestukken die op elkaar gestapeld een nieuw werk voor compleet orkest vormen. De bladmuziek is na afloop gratis te downloaden en wordt aangeboden voor orkesten van verschillende niveaus.

Motivatie

“Christiaan Janssen heeft een uitstekend werk geschreven dat hoop en positiviteit uitstraalt in tijden van crisis”, zegt Björn Bus, artistiek manager van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. “De ongebruikelijke structuur van het werk kan een manier zijn om de blaasmuziekgemeenschap wereldwijd te motiveren om samen muziek te blijven maken, ook al is het niet zoals we gewend zijn. We hopen dat orkesten over de hele wereld dit stuk gaan spelen en video’s van de repetities en uitvoeringen met ons gaan delen”.

Jubileum

Adams Musical Instruments viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum en in dit kader zou de KMK JWF een avondvullend programma met internationale solisten verzorgen, waarbij ook een verplichte werk voor het WMC in première zou gaan. “Toen we onze jubileumactiviteiten moesten uitstellen vanwege het COVID1-19 virus, ontstond al snel het idee om met een alternatief te komen voor het concert van KMK JWF” zegt Ruud Corstjens van Adams. “In samenwerking met dit fantastische blaasorkest en onze partner WMC Kerkrade is zodoende Revived ontstaan. De bakermat van ons bedrijf ligt zonder twijfel in de blaasmuziek en we hopen met dit project een positieve draai te geven aan de lastige situatie waarin veel orkesten zich begeven”.

Voorbeeldfunctie

Ook Rob Sloekers van het impresariaat Militaire Muziek is erg blij met het resultaat van de samenwerking. Hij wijst op de voorbeeldfunctie van de militaire muziek in de ontzettend rijke Nederlandse HaFaBra cultuur. “We gaan graag voorop in de strijd. Doorgaan waar anderen stoppen is niet voor niets het credo van de Koninklijke Landmacht. Revived is voor de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso een uniek project om de blaasmuziek in deze moeilijke tijd te inspireren. Bovendien is het ook voor onze musici ontzettend fijn om weer samen muziek te maken. Revived maakt het repeteren in groepen zonder meer leuker en is voor ons nu al een succes”.

De uitzending die wordt gepresenteerd door Ab Nieuwdorp (Radio 4) is vanaf 14:00 live te volgen op www.windmusicrevived.com.